Medarbetare i butiken på längdcentrum i Orsa Grönklitt

Ett längdcentrum i världsklass

Längdcentrum - vårt bultande hjärta!

Orsa Grönklitt räknas som en av Sveriges toppanläggningar för längdskidåkning. Det har vi vår kompetenta personal och starka leverantörer att tacka för. Det snösäkra läget och den varierande terrängen hjälper också till såklart. Välkommen till oss, nybörjare, liten, stor, motionär och elit!

Mitt på skidstadion hittar du Längdcentrum, hjärtat som all vår längdverksamhet kretsar kring. Här träffar du våra längdstjärnor, alltså vår kunniga personal som hjälper dig med tips, teknik och all sorts service som har med längdskidåkning att göra. Under hela säsongen står verkstaden till tjänst med fäst- och glidvallning, slipning och montering samt även vallning inför lopp. Behöver du mäta ut spannet, fixar vi självklart det, precis som allt annat du kan tänkas behöva hjälp med för att få en perfekt dag i spåren. I butiken, bara tio meter från spåren, hittar du ett unikt sortiment av professionell utrustning att kitta dig med från topp till tå. I butiken hittar du märken så som Fischer, Salomon, Craft och Hestra.

Väsa tekniken och märk skillnaden
Ju bättre teknik desto mer lugnt och avslappnat kan du åka. Alla kan utvecklas, ofta med små korrigeringar. På Längdcentrum finns ett tiotal instruktörer som hjälper både dig som är nybörjare och vill förbättra allt, likväl dig som vill förfina din åkning för att kunna pressa Vasaloppstiden. En skidlektion utgår alltid från varje individs behov. Oftast börjar vi med några varv inne på skidstadion. Vi tipsar medan du åker och arbetar oss framåt steg för steg. Skillnaden brukar märkas väldigt snabbt. Många vill bli bättre på att åka nedför backar. Ofta handlar det om att förbättra tyngdöverföringen, tajmingen och om att öka kunskapen om hur du ska åka i olika situationer. För dig som vill finlira rekommenderar vi en filad lektion där vi tillsammans dyker ner i detaljerna och gör upp en plan för hur vi ska utveckla just din teknik. Det är i grunden så de flesta landslag jobbar. En lektion på en timme är en bra investering som inte bara förändrar för stunden, utan oftast för resten av livet! 

Vi finns här för att hjälpa er
Kontakta oss via mail till
langdcentrum@orsagronklitt.se eller på telefon 0250-462 06.

I Längdcentrum finns kunnig personal och bästa tänkbara service. Vi tar hand om dig hela vägen med vallning, skidlektioner och utrustning. Välkommen in!

Vad kan vi hjälpa dig med?

På Längdcentrum träffar du våra längdnördar, alltså vår kunniga personal som hjälper dig med tips, teknik och all sorts service som har med längdskidåkning att göra. 

Personal som mäter spann på längdskidor i Längdcentrum i Orsa Grönklitt

Passar skidan dig - mät ut spannet

Man mäter spannet för att få veta hur du ska valla dina skidor på ett optimalt sätt. Med mätning av skidan kan man även få fram vilka tryckzoner skidan har och då kan man analysera i vilka fören skidan skall användas för och se om skidan t.ex. är bra för stakning m.m.

Mätning zoner Sentax: 199 kr.
Analys Sentax: 299 kr.
Priserna gäller för rengjorda skidor.

Händer på en personal som skrapar bort gammal valla på en längdskida i Orsa Grönklitt

Ett lättare lopp - boka tävlingsvallning

Att valla längdskidor är ett hantverk som kräver både kunskap och erfarenhet. Rätt vallning inför ett lopp kan vara avgörande för tiden, och framför allt gör den hela upplevelsen roligare. Hos oss kan ni vara säkra på att skidorna kommer i goda händer.

Vi hjälper dig gärna med att valla dina skidor om du ska åka något lopp i vinter.

Längdskidor som är uppställda på Längdcentrum i Orsa Grönklitt!

Utrustning - testa först köp sen

I butiken, bara tio meter från spåren, hittar du ett unikt sortiment av professionell utrustning att kitta dig med från topp till tå. Du har även den unika möjligheten att testa din produkt innan du väljer om du vill köpa den. För att en skida skall bli perfekt för just dig, så räcker det inte med att mäta spann och med rätt vallning. Hos oss får du skidan monterad och vallad för en provtur innan du köper den.
I butiken hittar du märken så som Fischer, Salomon, Craft och Hestra.

Kvinnlig personal som slipar längdskidor på Längdcentrum i Orsa Grönklitt

NYHET! Vallalektion

Lär dig valla som proffsen! Våra duktiga medarbetare på Längdcentrum lär dig allt du behöver kunna för att ta hand om dina skidor och göra en riktigt bra vallning. 

5V4A4616

Vallaservice & verkstad

Är man osäker eller inte har kunskapen om vallning skall man ta hjälp med vallningen, för att få en härlig skidupplevelse. Under hela säsongen står verkstaden till tjänst med fäst- och glidvallning, slipning och montering samt även vallning inför lopp. Man brukar säga att vissa skidor är vallnings fria men så är inte fallet, alla skidor behöver omvårdnad, så det är bra att lämna in dessa på service då och då oavsett vilka skidor man har. 

Lämna in dina skidor dagen innan till oss, så har du skidorna klara morgonen efter.
Vi hjälper dig med allt du kan tänkas behöva för en härlig dag i spåren.

Utveckla din längdåkning

Ju bättre teknik desto mer lugnt och avslappnat kan du åka. Alla kan utvecklas, oftast med små korrigeringar. På Längdcentrum finns ett tiotal instruktörer som hjälper dig att lyckas med din skidåkning och dina mål!

Skidlärare i Orsa Grönklitt som håller lektion med skidelever som tränar kordination med en boll.

Vässa tekniken med en längdlektion

Det är aldrig försent att lära sig att åka längdskidor eller att bättra på sin nuvarande teknik.

Vässa tekniken tillsammans med våra femstjärniga skidinstruktörer!

Två skidåkare från Team Eksjöhus på träningsläger i Orsa Grönklitt

Träningsläger i Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt ligget högt, 561 meter över havet, vilket gör oss till en snösäker anläggning. Genom sparad snö kan vi garantera en tidig säsongsstart på hösten. Hos oss hittar du de allra bästa förutsättningarna för att anordna ett lyckat träningsläger. 

Tjej och kille på rullskidor i Orsa Grönklitt

Skidor - så gott som 365 dagar om året

Rullskidor ger en otroligt bra träning för hela kroppen, det är roligt och ger dig möjlighet att slipa på skidtekniken även sommartid. Genom att byta snö mot asfalt och fortsätta träna med rullskidor kan du bibehålla och jobba på att utveckla tekniken, konditionen och styrkan. 

MTB cyklar stående vid träd där familj fikar, i Orsa Grönklitt!

Längdcentrum blir till ett aktivitetscentrum

När vintern tagit sitt slut och snön sakta smälter bort, då byter vi spår. Butiken och våra instruktörer byter kostym med inriktning barmarksträning. Här kan man hyra cyklar, rullskidor, kanoter, kajaker och mycket mer. För dig som vill komma igång med träning av cykling eller rullskidor kan du få all hjälp du behöver hos oss!

Kom in, så hjälper vi dig igång!  

Sommaren är längdåkarens bästa vän