Skidåkare som åker längdskidor i tidig gryning.

Skapat av längdåkare - för längdåkare!

Upp till 13 mil välpreparerade skidspår i hjärtat av Dalarna

Om Längdcentrum är vårt hjärta så är spåren våra blodkärl. Kända för sin höga kvalitet drar de till sig både landslagsåkare och motionärer från hela världen. Så söker du efter de bästa skidspåren i Dalarna, då har du kommit rätt. 

Skidåkningen i Orsa Grönklitt är en fantastisk upplevelse, vare sig du söker en trevlig familjetur, tränar för kommande lopp eller bara vill ta dig en tur på tu man hand.

Orsa Grönklitt klassas sedan lång tid tillbaka som ett officiellt Vasaloppscenter. Terrängen varierar med kuperade elitspår, lättåkta vägspår, fjällterräng, myrar och mysiga skogsspår. Samtliga spår är preparerade enligt nördens alla regler vilket ger dig perfekta förutsättningar, oavsett om du står på ett par skidor för första gången eller tränar inför världstävlingar. 

Under högsäsong hittar du över tretton mil välpreparerade skidspår som bjuder in till perfekt träning inför kommande Vasalopp. De allra flesta längdspåren utgår från Längdcentrum och skidstadion. Därifrån finns det även transitspår till Östspåren och de kortare rundorna. I de allra flesta av våra spår finns det även utmärkta möjlighet för att utöva skateåkning. 

Hos oss hittar du längdspår som passar alla i familjen, oavsett vilket nivå man ligger på och vilket mål man har med sin åkning. Inför vintern 2022 invigde vi Bärras skidlekplats, ett perfekt ställe för barn att börja sin karriär inom längdskidor på. 

Har du funderingar kring spår eller andra frågor finns vår fantastiska personal på Längdcentrum till förfogande. Längdcentrum hittar du alldeles i anslutning till skidstadion. 

Tänk på att skidspåren påverkas av väder och vind, så undersök gärna förhållandena och spårstatus innan du ger dig ut på skidturen.

12 kilometer av våra spår är belysta från 06.00 till 21.00, på så vis kan du maxa antalet träningstimmar alternativt ta en lång sovmorgon och komma ut i spåren när det passar dig.

Våra skidspår

28I5705 Stor (112298)

Myrspåren

Bjuder på rolig och omväxlande skidåkning med korta backar, öppna vyer och goda solchanser.

28I7946 Redigera Stor (161415) (1)

Vägspåren

Lättåkta spår med varierande kupering. Utmärkt för milslukande Vasaloppsåkare.

28I7366 Stor (161384)

Elitespåren

Våra elitspår är några av Sveriges finaste tävlingsbanor, de är tekniska och mycket kuperade. Perfekta banor för hög puls och mjölksyra.

28I5482 Stor (112291)

Östspåren

Storslagen skidåkning med fantastisk utsikt och storslagen natur. Måttligt kuperade rundor med några längre backar.

AA100249

Hundspår

Hos oss hittar du fler olika spår där din fyrbenta vän såklart är välkommen att följa med på turen!

OG 19 Sparkarta (1)

Spårkarta

Välpreparerade längdspår i olika svårighetergrader, genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog. De allra flesta längdspåren utgår från Längdcentrum och skidstadion.

 

Spårtips från vår personal

Kvinnlig längdåkare i spåret i Orsa Grönklitt

Böllingmyren

Som en tur på fjället! Efter 1,5 km på Vägspåret mot Stormon öppnar sig ett fjälliknande myrområde där spåret går i ytterkanten längs den rogivande naturen. En platt profil som passar både nybörjare och staksugna Vasaloppsåkare.

Par som åker längdskidor i spår

Utsiktsspåret

Spåret med bästa vyn!
Med utgångspunkt från Råtjärn och Råtjärnsberget möter du omväxlande traditionell skidåkning i ett varierat skogslandskap i alla väderstreck. Kan kombineras med Stug- eller Limbyspåret för en längre runda.

Ryggarna på två längdåkare som diagonalar i skidspåret i Orsa Grönklitt

En lång tur, 30 km långspår

Starta med Nallerundan 1,9 km och fortsätt ut på Gröna milen i ca 7,5 km. Ta sedan stickspåret över till vägen och fortsätt med Kallbolsrundan hela vägen tillbaka. Det blir ett fint långspår på ca 30 km

glad kvinnlig längdskidåkare

Skejta till storslagen vy

Utsiktsspåret är riktigt fint att skejta på då det är lagom kuperat och man får en grym utsikt på köpet. Längs spåret hittar du en slodbod, perfekt placerad att njuta av vyn och en vätskepaus! 

En morgon med det vita guldet. Möt Fredrik Byström, pistmaskinförare i Orsa Grönklitt!

Trivselregler i spåren

Vem går ur spår?
Vänstertrafik
Promenera ej i spåren
Hund i spåren
28I7671 Stor (161406)

Längdcentrum

Önskar du mer information om vår längdskidåkning, varmt välkommen in till oss på Längdcentrum!