Kvinlig längdåkare med hund i Hundspåret i Orsa Grönklitt

Längdskidåkning i Orsa Grönklitt

Längdspår ca 6 månader om året

Längdskidåkning där den är som allra bäst!

I Orsa Grönklitt får du en av Sveriges bästa längdupplevelser. Hos oss kan du under högsäsong som mest njuta av 130 km varierande och välpreparerade  längdspår i orörd vildmark.

Här finns något för alla - såväl nybörjare som motionär och landslagselit. Våra spår som löper genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog har gjort att vi sedan länge är officiellt Vasaloppscenter. Hos oss finns alla förutsättningar för en lyckad skidtur och vi hjälper gärna dig på vägen dit.

Intill spåret ligger Längdcentrum som erbjuder utrustning, vallning och skidlektioner. Omklädningsrum, vallabod, servering och parkering finns i nära anslutning till spåren.

4,2 km av elljusspåret är försett med snökanoner. Det gör att längdskidsäsongen kan starta så snart kylan kommer. Belysningen är tänd från 06.00 till solens uppgång samt från solens nedgång till kl. 21.00.  

Under många år har vi arbetat för att utveckla anläggningen till en bra plats för att lära sig åka längdskidor, liten som stor. Tillsammans med Blåbäret Bärra har vi genom olika lekfulla sätt hittat roliga aktiviteter för att lära sig åka längdskidor även på egen hand.

Tänk på att spåren påverkas av väder och vind, så undersök gärna förhållandena och spårstatus innan du ger dig ut på skidturen.

Skejtande längdåkare i Orsa Grönklitt

Våra längdspår

Under högsäsong kan du som mest njuta av 130 km varierande längdspår genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog. Här hittar du spår för barn, från nybörjare och motionär till elit. Det är kuperade elitspår varvat med lättåkta vägspår, fjälliknande myrspår och mysiga skogsspår.

Skejtande tjej Orsa Grönklitt

Spårkort i Orsa Grönklitt

Varje år investerar vi stora belopp för att kunna erbjuda längdåkning av högsta klass i Orsa Grönklitt. Just därav är spåravgiften vi får in en viktigt del i vår satsning på att utveckla längdprodukten till att kunna bli ännu bättre.

677 4287.MXF.08 57 45 12.Still001

Seeda till en bättre startposition i Vasaloppet!

Under vintern har vi äran att hålla hela tre stycken seedinglopp till Vasaloppet i Orsa Grönklitt. Perfekt för dig som vill seeda upp dig lite i startleden. 

  • Craft Ski Marathon 15/1
  • Orsa Ski Marathon 4/2
  • Grönklitt Classic 18/2
Kvinnlig personal som slipar längdskidor på Längdcentrum i Orsa Grönklitt

NYHET! Vallalektion

Lär dig valla som proffsen! Våra duktiga medarbetare på Längdcentrum lär dig allt du behöver kunna för att ta hand om dina skidor och göra en riktigt bra vallning. 

Hitta rätt utrustning

5V4A4616

Längdcentrum i världsklass

I Längdcentrum finns kunnig personal och bästa tänkbara service. Vi tar hand om dig hela vägen med vallning, skidlektioner, utrustning. En unik butik precis vid spåret med de populäraste och mest välkända märken i sortimentet. 

Testa först, köp sen

På Längdcentrum erbjuder vi en unik möjlighet att testa din produkt innan du väljer om du vill köpa den. För att en skida skall bli perfekt för just dig, så räcker det inte med att mäta spann och genom rätt vallning. På Längdcentrum får du skidan monterad och vallad för en provtur innan du köper den. Med 10 meter till spåret så blir proceduren en naturlig del av ett kvalificerat köp.

28I3312 Stor (238902)

Sportshop & skiduthyrning

I vår sportshop och skiduthyrning hittar du utrustning för utförsåkning och längdåkning. Vi har alternativ för alla – från nybörjare till proffs. I Skiduthyrningen finns möjlighet att hyra utrustning för dig som inte äger någon eller för dig som vill testa den senaste tekniken. 

Träningsläger

I Orsa Grönklitt hittar ni de allra bästa förutsättningarna för att anordna alla typer av träningsläger. 

Längdlektion

Vässa tekniken tillsammans med våra femstjärniga skidlärare!

Par som åker rullskidor på multibanan i Orsa Grönklitt

Skidor - så gott som 365 dagar om året!

Genom att byta snö mot asfalt och fortsätta träna med rullskidor kan du bibehålla och jobba på att utveckla tekniken, konditionen och styrkan. Rullskidor ger en otroligt bra träning för hela kroppen, det är roligt och ger dig möjlighet att slipa på skidtekniken även sommartid. Detta gör att du är bra förberedd för den kommande skidsäsongen.

Längdtävlingar och evenemang

Grönklittsjakten

Så var det äntligen dags för årets roligaste tävling för barn och ungdomar - Grönklittsjakten!
Arrangeras av Orsa SK!

HillClimb 2023

En riktigt rolig längdtävling utöver det vanliga!