Skylt hängande från gren, men texten bärras äventyrsstig i Orsa Grönklitt

Naturen, den roligaste lekplatsen!

Välkommen ut i naturen!

Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller slår upp ett tält i skogen. Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. En bra tumregel är "Inte störa - inte förstöra!"

Naturvårdverket har satt ihop en bra guide i vad du behöver tänka på när du beger dig ut i naturen. Tillsammans behöver se till att spara och ta hand om vår natur på bästa sätt, så vi kan njuta av den år efter år.  

Allemansrätten gäller inte lika i alla områden. I naturreservat, nationalparker, parker och på golfbanor har man ofta valt att begränsa allemansrätten. Du behöver ta reda på vad som gäller för varje plats. 

 

Cykla

Du får cykla både i naturen och på enskilda vägar. Undvik blöta marker som lätt skadas. Ibland får du cykla på motionsspår och vandringsleder men du måste visa hänsyn.

Jaga & fiska

Varken jakt eller fiske ingår i allemansrätten. Du behöver ta reda på vilka regler som gäller - tillexempel var man behöver ha fiskekort. Du får vara ute i naturen även om det pågår jakt.

Plocka blommor, bär & svamp

Du får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och får därför inte plockas. Du får inte bryta grenar från levande träd och buskar.

Ta med skräpet

All nedskräpning är förbjuden. Krossat glas, burkar, plast, fiskelinor, engångsgrillar och annat skräp kan skada både människor och djur. 

Ha med hunden

För att skydda vilda däggdjur och fåglar måste du ha full koll på din hund. Oftast innebär det koppel. När djuren har ungar under vår och sommar är det extra viktigt.