Längdåkare i snötäckt miljö i Orsa Grönklitt

Välj rätt utrustning för din längdskidåkning

För att få en bra helhetsupplevelse/träning av din skidåkning är det viktigt med rätt utrustning

Orsa Grönklitt räknas som en av Sveriges toppanläggningar för längdskidåkning. Två av våra största styrkor är vår kompetenta personal och våra starka leverantörer.

Mitt på skidstadion hittar du Längdcentrum, hjärtat som all vår längverksamhet kretsar kring och där du hittar våra längdnördar - alltså vår kunniga personal som hjälper dig med allt som har med längdskidor att göra. 

Ett par skidor, pjäxor och ett par stavar - sen är det väl bara att köra? 
Det funkar för en del, men för att du ska få en sådan bra helhetsupplevelse med skidåkningen/träningen som möjligt är det viktigt att man har rätt utrustning som passar för just dig. 

När det gäller att hitta rätt skidor är det absolut bästa att komma in till oss på Längdcentrum så vi får hjälpa dig att hitta rätt skida för just din åkning. På Längdcentrum har vi ett stort utbud av skidor, som gör att vi kommer hitta den absolut bästa skidan som passar dig som kund. Det är viktigt att man tar sig tid och att vi får hjälpa dig i lugn och ro. Skidan skall vara anpassad för din längd, vikt och din skidteknik. Därför låter vi alltid våra kunder testa skidorna innan man köper dem! Längden för en klassisk skida skall motsvara ca 30-40 cm längre än din egen längd, dock finns det inte längre skidor än ca 210 cm, så då beror det lite på din vikt.

Idag finns det en stor uppsjö av olika längdskidor, vallningsfria (Skin Skidor), vallningsbara klassiska skidor, stak-skidor både för motionärer och för elitåkare och skejtskidor. Vilka skidor just du ska ha, beror helt på vilken skidteknik du kommer utöva och vilken nivå du ligger på i din skidåkning. 

Det som kännetecknar en riktigt bra skida är att spannet och tryckzonerna ( Belaget som tar i snön) ligger rätt i förhållande till din teknik och vikt

Varför är det så viktigt med rätt spann på skidorna?
Det är väldigt viktigt att du har rätt spann på dina längdskidor. Rätt spann gör att du får ut maximal kraft från din teknik. Spannet ska anpassas efter din vikt, längd, teknik och åkskicklighet. Man kan säga att desto bättre teknik du har, desto hårdare spann på skidan. Med rätt spann på längdskidan får du den bästa kombinationen med ett bra grepp i snön när du trycker ned foten och ett bra glid.

På Längdcentrum har vi införskaffat en ny spannmätare, samma som används av Svenska landslaget. Men den kan vi göra en riktig och grundlig analys av dina skidor, vilket inte någon annan mätare kan göra idag. Du får på så sätt ut en rapport på exakt hur dina skidor ser ut. Här kan vi även ändra vikten och se hur skidan förändas i spannet. Men det absolut viktigaste är ändå att vi kan kan vart och hur långa tryckzonerna är (som ligger på skidan). 

Hur viktigt är då stavens roll i längdskidåkning? 
Staven har en viktigare roll än vad du kanske tror, staven är själva nyckeln till rätt teknik. Det absolut viktigaste är att den är i rätt längd, det gör att tekniken blir den bästa och att man kan använda rätt muskelgrupp i sin skidåkning. En stav för klassisk åkning skall vara ca 84 % av din kroppslängd (ska man bara staka kan man gå upp någon centimeter), medans en skate stav ska vara ca 90 % av din kroppslängd. 

En lätt och styvare stav i kolfiber gör att man sviktar minimalt i sin åkning, vilket gör att kraften istället används för att ta dig framåt. En stav i aluminium är mjukare och sviktar lite mer, men tål slag bättre än stavar i kolfiber vilket gör att dem inte går av lika lätt. 

Sen har vi ju trugorna, även här finns det valmöjligheter. För isigt före ska du ha små trugor för att hålla ner vikten, medans större trugor passar bättre i mjukt före.  

Testa din pjäxa innan köp!
Pjäxor skall vara så att dom passar din fot, så lägg lite tid i ditt val så du får en riktigt skön pjäxa att åka i. Att pjäxor bör provas på plats innan man köper dem beror främst på att alla fötter är olika och pjäxor kan skilja sig mycket åt i passform. Det är också en stor skillnad mellan skate och klassiska pjäxor. Skate pjäxan är mycket hårdare i sulan och stabiliteten är också bättre just runt vristen eftersom pjäxan är högre. 

Låter det som en hel djungel?
Det är det inte med rätt kunskap och den hittar du ju hos oss på Längdcentrum. Välkommen in, vi hjälper dig hela vägen och du slipper tänka på något annat under tiden än hur nöjd du kommer bli med din nya skidutrustning! 

Hitta rätt utrustning

5V4A4616

Längdcentrum i världsklass

I Längdcentrum finns kunnig personal och bästa tänkbara service. Vi tar hand om dig hela vägen med vallning, skidlektioner, utrustning. En unik butik precis vid spåret med de populäraste och mest välkända märken i sortimentet. 

Testa först, köp sen

På Längdcentrum erbjuder vi en unik möjlighet att testa din produkt innan du väljer om du vill köpa den. För att en skida skall bli perfekt för just dig, så räcker det inte med att mäta spann och genom rätt vallning. På Längdcentrum får du skidan monterad och vallad för en provtur innan du köper den. Med 10 meter till spåret så blir proceduren en naturlig del av ett kvalificerat köp.

28I3312 Stor (238902)

Sportshop & skiduthyrning

I vår sportshop och skiduthyrning hittar du utrustning för utförsåkning och längdåkning. Vi har alternativ för alla – från nybörjare till proffs. I Skiduthyrningen finns möjlighet att hyra utrustning för dig som inte äger någon eller för dig som vill testa den senaste tekniken. 

Barn och kvinna leker i snöns i Orsa Grönklitt

Säkra vinterns skidsemester idag!

Under vintern är vi fullbelagda större delen av året. Vi rekommenderar därav att man säkrar sitt boende i god tid!