Kvinna åker Zipline i klätterpaken i Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt – en växande sommardestination

Orsa Grönklitt - en växande sommardestination

Sommaren kommer att bli innehållsrik i Orsa Grönklitt, på flera plan. Flertalet investeringar genomförs inom aktivitetsutbudet, inte minst på cykeltemat där en ny teknikbana byggs vid skidstadion. 

 Av tradition har Orsa Grönklitt varit känt för sin orörda natur, med vildmark och en första touch av fjällen. Sommartid har markerna varit flitigt besökta för både vandring, löpning, rullskidåkning och MTB-cykling. Vad gäller cykelprodukten finns idag fem-sex mil av leder med så kallad traditionell stigcykling på lätt eller medelsvår nivå. Den utveckling som nu sker i anläggningsnära cykling, direkt på området, har skett i två steg.

Under 2020 investerades det i en flowtrail, en två kilometer lång stig intill stadion och upp mot isbjörnshägnet. Den nya stigen, med fokus på fart, fläkt och doserade kurvor, har använts flitigt och kommit att bli ett bra insteg vidare i cykelsporten.

Lagom till midsommar 2021 kommer nu nästa nyhet när en renodlad teknikbana invigs. Den nya banan går under namnet skillstrail och ligger även den i direkt anslutning till Längdcentrum och rovdjursparken.

Isak Nordin är anställd på Längdcentrum och är en av de medarbetare som varit med och byggt banan. Isak tillhör en av Sveriges tio främsta långloppscyklister inom MTB.

Skillstrail är ett jättebra komplement till allt annat som vi kan erbjuda. Banan är ett sätt att få testa lekfull teknikträning, oavsett hur bra man är på att cykla. Själva banan, som är närmare 400 meter lång, slingrar sig genom skogen längs en maskingrävd stig. Här och var möts man av olika moduler som man ska ta sig förbi, det handlar om olika hinder som hopp, drops med mera. Hindren tas med olika svårighetsgrader, lätt, medel eller svår.

Som en extra bonus byggs även ett skillsarea vid stadion, ett mer utpräglat teknikområde på 40–50 meter med en mängd olika hinder och moduler.

Skillsarean är nästa nivå av teknikträning, med svårare utmaningar. Även den blir ett bra tillskott i vår nya, fräscha cykelprodukt, säger Isak.

En annan nyhet för säsongen är att skyltningen har uppdaterats på alla cykelleder. Det har också gjorts en anpassning i graderingen av lederna. Tidigare har det funnits enstaka partier på till exempel en blå led som varit svårare att åka på. Det är ändrat på nu, så sträckningen matchar graderingen bättre.

Copy: maj 2021

Fiskande barn Orsa grönklitt

Välj från vår breda sommarmeny

I Orsa Grönklitt hittar ni massor av aktiviteter att fylla ert äventyr med. Vi vill ge gammal som ung som bor hos oss, ett minne för livet! Därav har vi ordnat en mängd sommaraktiviteter så det ska passa precis alla, här ska ingen ha tråkigt. Här finns upplevelserna som tar dig nära naturen - vandring, cykel, fiske, orientering, padel, discgolf, klätterpark, äventyrstigar, rullskidbana, pool, bad i sjö och mycket mycket mer! 

Familj runt lägereld i Orsa Grönklitt

Säkra sommarens semesterresa redan idag!

En semester för att skapa härliga minnen med roliga äventyr. Säkra ditt boende för sommaren redan idag!