Grönklitts bucketlist

Upptäck pärlor i närområdet

I Dalarna, Mora och Orsa finns det massor att upptäcka. Allt från större mer populära sevärdheter till små lokala pärlor. Här har vi samlat några besöksmål i närområdet som vi tycker du ska besöka minst en gång i livet! 

Siljan Geopark
Många har hört talas om Siljansringen - området runt Siljan som skapades av ett meteoritnedslag för 380 miljoner år sedan. När kometen slog ned kraftigt flyttades berg och sprickor skapades i berggrunden. I nutid kan vi se spåren av detta meteoritnedslag runt omkring Siljan. Siljan Geopark är en park där vi kan se unika geologiska naturfenomen som uppkommit som en följd av nedslaget. Ett av de mest populära besöksmålen i Siljan Geopark är Dalhalla utanför Rättvik. 

Storstupet och Helvetesfallet
En bit öster om Orsa Grönklitt finner vi de populära besöksmålen Storstupet och Helvetesfallet. Helvetesfallet är en kanjon som bildats i Ämån och här finns bland annat 30 meter höga klippväggar som omringar ån. Ca 5 kilometer nedanför Helvetesfallet finner vi Storstupet som även det är en djup kanjon i Ämån. Unikt för Storstupet är järnvägen för inlandsbanan som passerar via en bro 34 meter över ån. Här finns möjlighet att grilla medhavd mat i närliggande eldpallkoja. 

Dalahästtillverkningen i Nusnäs
Dalahästen har blivit en symbol för hela Sverige. Här i mitten av Dalarna tillverkas de äkta Dalahästarna. I Nusnäs, cirka 10 km söder om Mora, finns flera fabriker där du kan titta på tillverkningsprocessen och köpa med en äkta Dalahäst hem!

Orsa Saluhall - lokalproducerad mat
Mitt i centrala Orsa finner vi Orsa Saluhall. Saluhallen kan stoltsera med en manuell ost, kött- och charkdisk med lokalproducerade, ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Här finns även ett stort utbud av heminredning. Ps. precis intill Saluhallen finner ni Orsa Kaffestuga – ett mysigt kafé med en härlig uteservering i trädgården!

Hansjö lanthandel och Solsyran
Ca 1 mil söder om Orsa Grönklitt hamnar vi i den lilla byn Hansjö. Här finns Hansjö lanthandel – en mysig inredningsbutik i lantlig stil. Här finns dock inte bara en inredningsbutik utan även ett våffelkafé samt ett glasskapell. I Hansjö finns även Solsyran som odlar, tillverkar och säjer mjölksyrade grönsaker. Varför inte ta cykeln eller rullskidorna från Grönklitt för ett besök i Hansjö?

Fryksås fäbod - vandring från Grönklitt
Efter en ca 2 km lång vandring genom de djupa Grönklittsskogarna kommer du fram till en magisk vy över Orsasjön – du har kommit till Fryksås fäbod! I Fryksås finns det dock mycket mer än bara utsikten. Smidgården serverar både god mat och erbjuder spabehandlingar för den som önskar. På Fryksås hotell kan du övernatta om du önskar njuta av både solnedgång och soluppgång.  
I Fryksås finns även många alternativ för vandring och cykling på sommaren och skidåkning på vintern, Siljansleden passerar bland annat här förbi!  

Östra Grunubergs levande fäbod
Har ni alltid drömt om att besöka en levande fäbod på sommaren? En bit söder om Orsa Grönklitt finner vi Östra Grunubergets som är just precis det! En levande fäbod. Här går större delen av djuren fritt i skogen under sommarhalvåret. Fäboden är stor och med bebyggelse med anor från medeltiden. Här finns ett Bed&Breakfast och under augusti anordnas sillkvällar med underhållning av lokala spelmän på utvalda dagar.

Vasaloppsmålet i Mora
Tar du dig några mil söderut från Orsa Grönklitt kommer du till Mora – staden som tar alla Vasaloppsåkare i mål! Intill Saxviken hittar vi Vasaloppets målgång och i anslutning även Vasaloppets hus. Här kan du fotas tillsammans med den klassiska målportalen och se stenarna med namnen på alla Vasloppsvinnare genom tiderna. På sommaren har även Glassbåten öppet tvärs över gatan!  

Zorngården och Zornmuséet i Mora
Efter en kort promenad från Vasaloppsmålet kommer vi fram till Zorngården. Här bodde Anders Zorn tillsammans med sin fru Emma. Här kn du få en guidad visning genom parets hem. Intill gården finns Zornmuséet där många av Zorns tavlor finns att se. För den som är sugen på en fika finns Café Zorn i den gamla stallängan. Missa inte det, cafét finns med i White guide! 

Pilkalampinoppi
För ett främmande öga kanske namnet Pilkalampinoppi låter som någonting vi hittat på, men nej då. Pilkalampinoppi är ett berg beläget ca 6 mil norr om Orsa. Uppe på berget hittar vi ett brandtorn bevarat sedan år 1889. Uppe på berget, i brandtornet, nås vi av en makalös utsikt. Berget mäter 644 m.ö.h. och vi lovar att ni kommer tycka att det är lika vackert som vi.

Enåns dalgång
Enåns dalgång är en 2 km lång ravin, med en vandringsled på 3,5 km. Här utgår du från Orsa Hembygdsgård och vandrar genom ravinen som tidigare var plats för 40 kvarnar. Du kommer till slut fram till Slättbergsbadet. Här finns utöver ån, många spännande växter att titta på. 

Siljan Geopark

Storstupet och Helvetesfallet

Dalahästtillverkningen i Nusnäs