Kvinna som cyklar MTB på led i Orsa Grönklitt

Cyklingen når nya höjder

Cyklingen når nya höjder i Orsa Grönklitt

Grattis till dig som gillar cykling och tycker om att utmana dig själv i olika hinder. Nu gör ett nytt teknikområde entré och tar cyklingen i Orsa Grönklitt till nya nivåer.

Copy: maj 2021

Banan, som heter Skillstrail, är ett litet miniäventyr att åka och är ett jättebra komplement till allt annat som vi kan erbjuda, säger MTB-fantasten Isak Nordin.

Den nya attraktionen invigs till midsommar och är placerad i skogsområdet mellan stadion och Rovdjursparken. Själva banan, som är närmare 400 meter lång, slingrar sig genom skogen längs en maskingrävd stig. Här och var möts man av olika platsbyggda moduler som man ska ta sig förbi, det handlar om olika hinder som hopp, drops med mera.

Det är ett sätt att få testa lekfull teknikträning, oavsett hur bra man är på att cykla. Man behöver inga förkunskaper. Det fina är att man kan göra egna val i banan beroende på vilken svårighetsgrad man önskar. Hindren kan nämligen tas med olika svårighetsgrader, lätt, medel eller svår. Tillträde till banan får man genom att köpa ett trailpass.

En utgångspunkt för projektet har varit att skapa en bana med stor tillgänglighet och därtill centralt placerad på området. Banan är dessutom väldigt kompakt och lättöverskådlig. Det gör att man som familj kan ha en väldigt bra koll på varandra när man åker. Står man och tittar på bredvid går det att ha uppsikt över nästan alla delar på banan.

Men nyheterna den här säsongen stannar inte vid en Skillstrail. Som en extra bonus har en Skillsarea byggts vid stadion, en mer utpräglad teknikbana på 40–50 meter med en mängd olika hinder och moduler.

Skillsarean är nästa nivå av teknikträning, med svårare utmaningar. Även den blir ett bra tillskott i vår nya, fräscha cykelprodukt.

Isak Nordin – som är en av Sveriges tio främsta MTB-långloppscyklister – har arbetat i Orsa Grönklitt i fem säsonger och hela tiden sett hur cykelprodukten utvecklats. Han gläds över det växande renommé som anläggningen fått i MTB-Sverige.

I grunden har vi våra fem-sex mil av cykelleder genom magisk terräng, så kallad traditionell stigcykling på lätt eller medelsvår nivå. Ifjol kunde vi även inviga vår flowtrail som blivit mycket populär. Det är en två kilometer lång stig intill stadion och upp mot isbjörnshägnet som man åker på. Det är inga uppbyggda hinder i den sträckningen utan bygger mer på fart och fläkt med doserade kurvor.

En nyhet för säsongen är också att skyltningen har uppdaterats på alla cykelleder. Det har också gjorts en anpassning i graderingen av lederna. Tidigare har det funnits enstaka partier på till exempel en blå led som varit svårare att åka på. Det har vi ändrat på nu, så sträckningen matchar graderingen bättre. 

Isak är stolt över att ha få vara med och lyfta cyklingen i Orsa Grönklitt till nya höjder. Och han är glad över att hans egna kompetenser nu även kommit till användning som banbyggare. Isak och hans kollegor på Längdcentrum har arbetat väldigt hårt för att sommarens nya projekt ska bli så bra som möjligt.

I Orsa Grönklitt får alla ett fantastiskt bra insteg in i MTB-cyklingens förtrollande värld. Ett tips från mig är att ta nåt varv i våra teknikbanor innan du åker ut i skogen. Då får du en rolig, utvecklande och spännande start på ditt cykeläventyr.

Cykelaktiviteter

MTB åkare som cyklar i Flowtrailen i Orsa Grönklitt

Flowtrail

Doserande kurvor och mycket fart och fläkt - ta ett åk i Grönklitts Flowtrail.

Barn som hoppar i ett hinder i Skills Area i Orsa Grönklitt

Skillsarea

Ett teknikområde där alla, oavsett ålder eller erfarenhet, kan träffas för att utveckla sin cykling.

Barn som cyklar i hinder på Skills trail i Orsa Grönklitt

Skillstrail - ett miniäventyr

Här finns det, utöver härliga kurvor bland träden, olika typer av hinder för balansträning, kurvträning och utmanande hopplinjer.

Familj som cyklar cykelorientering i Orsa Grönklitt

Cykelorientering

Orientering på cykel, där du cyklar en sträcka efter en karta , leta reda på ett antal platser och svarar på en fråga vid varje plats. Pris: 30 kr/karta. Köpes på Längdcentrum. 

Barncyklister Orsa Grönklitt

Säsongsöppning

Till Kristihimmelsfärd startar vi igång cyklingen för säsongen. Varmt välkomna till en ny cykelsäsong i Orsa Grönklitt!

Cykelfika vid slogbod

Trailpass - din nykel till upplevelsen!

Varje år investerar vi för att kunna utveckla vår cykelprodukt i Orsa Grönklitt. Just därav är trail-avgiften vi får in en viktigt del i vår satsning på att utveckla cykelprodukten till att kunna bli ännu bättre.

Trailpass är obligatoriskt från 7 år för cykling i alla våra leder samt på multiskidbanan. 

Cyklist Orsa Grönklitt

Våra cykelleder

I Orsa Grönklitt kan du njuta av ca 50 km varierande leder genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog. Här hittar du leder för barn, från nybörjare och motionär till elit. Vi lägger ner ett stort jobb och engagemang på våra cykelleder med att bland annat bygga spänger och lägga grus.

Familj runt lägereld i Orsa Grönklitt

Säkra sommarens semesterresa redan idag!

En semester för att skapa härliga minnen med roliga äventyr. Säkra ditt boende för sommaren redan idag!