Mamma och barn som vandrar i skogen i Orsa Grönklitt

Vandring - en lisa för själen

Efter fart och prestation är det skönt att snöra på sig vandringskängorna och lugna sinnet med doften av gran och myr.

I naturen runt Orsa Grönklitt med omnejd finns flera vandringsleder som är korta, långa, flacka, branta och obanade. Det fina med vandring är enkelheten. Dina vanliga gympaskor plus ryggsäck att fylla med kaffetermos, vatten och fika duger gott för några okomplicerade kilometer utan övernattning. Söker du större utmaningar genom oledad terräng och stigningar under flera dagar kan det förstås vara bekvämt med särskilt anpassad utrustning. Detta hjälper vi dig med i vår butik på Längdcentrum, där du också kan hyra gångstavar och bärstolar för barn.

Att ta en dag eller två på semestern och upplev våra fina vandringsleder i naturen runt om Orsa Grönklitt är verkligen någonting som vi rekommenderar. Siljansleden passerar Orsa Grönklitt och några kilometer bort ligger Fryksås fäbod med en fantastisk utsikt över Orsasjön och Siljan. Det finns massor av stigar och vägar av olika karaktär och svårighetsgrad att välja på perfekta både för paret som vill ha lite mer utmaning och för familjen som vill ha en härlig tur. Ett tips är att testa den fina vandringsleden runt Rädsjön, där du kan få dig en härlig naturupplevelse.

Höj pulsen med stavgång: Den branta Söderbacken eller den längre Mellanbacken är perfekta för dig som vill vrida upp pulsen under din vandring. För en något mer måttfull stavgång, välj någon av vandringslederna på kartan med mer flack terräng. 

Plocka svamp och bär: Under hösten är Orsa Grönklitt ett perfekt ställe för att både leta efter bär och svamp. Med skogen alldeles utanför dörren nästan är det bara att trä på sig ett par stövlar, packa en matsäck och ta med en hink eller korg. 

På Längdcentrum hittar du allt du kan tänkas behöva inför din tur, oavsett om du ska gå lite längre dagstur eller en liten kortare sträcka. Vi hjälper dig även gärna med tips på turer som passar just dina önskemål. Här kan du även hyra gåstavar och bärstolar och saknas du någon utrustning har vi ett väletablerat sortiment på bland annat skor och kläder. 

 

Familj runt lägereld i Orsa Grönklitt

Guidad tur

Vill du uppleva Orsa Grönklitts fantastiska miljö, fast i sällskap av en kunnig guide som har koll på omgivningen? Boka in en guidad tur som en familjeupplevelse för att maximera ditt besök hos oss.

Kontakta oss på Längdcentrum för mer information!

Allt du behöver för en lyckad tur

På Längdcentrum hittar du allt du kan tänkas behöva inför en vandringtur i Orsa Grönklitt. Här finns även bärstolar för barn att hyra. Vi hjälper dig även gärna med information och tips om olika leder som passar just dig och din familj!

Bärras äventyrsstig

En lekfull äventyrsstig som startar bakom Längdcentrum och slingrar sig vidare genom skogen, ner mot Rädsjön och sedan vidare mot centrum. Här får du använda både styrka och balans för att klara hinderbanor, labyrinter, stockar, stenar och vatten.

Lifttur till toppen

Samla familjen och ta en spännande åktur upp till Toppstugan med fyrstolsliften. Njut av en fantastisk utsikt över Rädsjön, skogarna och inte minst djuren i Orsa Rovdjurspark. 

Dag: Tisdagar och torsdagar v. 29-31, kl 11.00-14.00

Pris: 50 kr/vuxen och 40 kr/barn

Biljetter köps i Gästcenter eller via vår webbshop. 

Fikatur till slogbod

I omgivningarna kring Orsa Grönklitt finns flera fina slogbodar, det vill säga på dala-vis timrade vindskydd med eldstad, att vandra till. Få saker slår en utomhusfika eller lunch tillagad över öppen eld.

Ett tips till dig som vandrar med småttingar är att hoppa på Bärras vandringsled vid Längdcentrum och därifrån slingra er ned till slogboden vid kanoterna.

Siljansleden

En kulturhistorisk vandring. Hela Siljansleden är cirka 34 mil lång och följer till största delen gamla fäbodstigar, varvid en mängd fäbodar passeras. Leden går runt både Orsasjön och Siljan och är uppdelad i olika etapper.

Signaturled Siljan går mellan Fryksås och Rättvik. 

 

Stavgång

Den branta Söderbacken eller den längre Mellanbacken är några av de alternativ som finns som är perfekta för stavgång. Det funkar också utmärkt att gå stavgång på de löp- och vandringsleder som finns på kartan om man vill ha lite flackare terräng. 

Tipspromenad

Tipspromenad runt Rädsjön, en perfekt familjeaktivitet för att upptäcka naturen tillsammans. Tipsbrickor finns att köpa på både Längdcentrum och Gästcenter för 40 kr/st. Lämna in din bricka och var dessutom med i utlottningen av fina priser.

Plocka bär & svamp

Under hösten är Orsa Grönklitt ett perfekt ställe för att både leta efter bär och svamp. Med skogen alldeles utanför dörren nästan är det bara att trä på sig ett par stövlar, packa en matsäck och ta med en hink eller korg. 

Våra leder

Björntjärnsturen 8 km
Vildmarksrundan 7 km
Grönklitt Trail 12 km
Böllingmyren 11 km
Gröna milen 10 km
Rädsjön runt 5 km
Fryksås t/r 4 km
Stugrundan 4 km
Grönklitt Hill Race 11 km
Siljansleden
OG 21 Löp Och Vandringskarta

Ledkarta för vandring

Här hittar du vår ledkarta för vandring i Orsa Grönklitt!