Ben som springer i Orsa Grönklitt

Traillöpning i Orsa Grönklitt

Traillöpning, löpning på barmark och i skog

Traillöpning har under åren fått ett växande intresse och passar dem som vill ta sig vidare från löpning på till exempel grus och asfalt. Med traillöpning tar man sig istället ut i skogen till stigar där man får lite mer utmaning genom till exempel obanad terräng, berg och backiga naturområden.  

Traillöpning, eller trailrunning som det också kallas då tävlingsformen kommer från USA, är löpning på härliga naturstigar. I Orsa Grönklitt erbjuder vi ett stort nätverk av märkta leder och även omärkta stigar, direkt från anläggningen. Här hittar du lätt ditt favorit spår bland tung kupering varierat med lätt löpta tallhedar och vidsträckta myrmarker med ett mjuk och skonsamt underlag. Oavsett om det är en nybörjartur eller för en seriös satsning mot Ultravasan som du söker, så finns stigarna och utmaningarna i Orsa Grönklitts nära omgivning.

För den som  söker en vanlig löptur hittar du även flera leder som passar. Läs mer om våra olika leder här nedan.

Beroende på vilken typ av löpning du har tänkt utföra spelar skorna en större roll än du kanske tror. Springer man på vanliga vägar i skogen räcker det med ett par vanliga löparskor, men ska du springa på annat underlag som har ojämn eller lerig terräng är det väl  värt att investera i ett par riktigt trailskor. På Längdcentrum hittar du all utrustning du behöver för din löpning och vi hjälper dig gärna hitta rätt bland sortimentet så du får den utrustning som passar just dig. 

Skyltningen för våra stigar för trailrunning sitter uppe mellan mitten av maj - mitten av oktober. 

Våra leder

Björntjärnsturen 8 km
Vildmarksrundan 7 km
Grönklitt Trail 12 km
Böllingmyren 11 km
Gröna milen 10 km
Rädsjön runt 5 km
Fryksås t/r 4 km
Stugrundan 4 km
Grönklitt Hill Race 11 km
Siljansleden
Killar som traillöper i Orsa Grönklitt
OG 21 Löp Och Vandringskarta

Ledkarta för löpning

Här hittar du vår ledkarta för löpning i Orsa Grönklitt!

Tjejer som springer och orineterar i Orsa Grönklitt.

Orientering

Orsa Grönklitts terräng är omväxlande och varierad, perfekt för orientering. I söder ner mot Fryksås finns ett lättlöpt tallhedsområde. I väster, myrmarksområde med småkuperade holmar och skogstråk. I norr finns tunga sluttningar och krävande terräng.

Interiörbild från Längdcentrums butik, men rullskidor, träningskor och kläder.

Längdcentrums outdoor-butik

Längdcentrum är Orsa Grönklitts aktivitets­­centrum och är öppet nästan alla dagar året om. Under sommaren byter instruktörerna inriktning och erbjuder lektioner inom cykling och rullskidor. Förutom uthyrning av cyklar, kanoter, rullskidor, inlines, fiske­utrustning och de tillbehör som behövs för en aktiv semester, finns här även en outdoorbutik som erbjuder ett välsorterat sortiment av löpskor, rullskidor, kläder och mycket mer!