Två skidåkare på längdskidor ute i spåret i Orsa Grönklitt

Vikten av att boka en skidlektion

Nya nivåer i din skidåkning - boka en lektion

Intresset för längdskidåkning bara växer, så även viljan att utveckla sig och hitta nya nivåer i sin teknik. Med hjälp av en skidlektion går allt så mycket lättare, vare sig man är nybörjare eller en mer van åkare. Resultatet blir oftast häpnadsväckande. 

- Alla kan utvecklas, ofta med små korrigeringar, säger August Spik, en av våra duktiga och pedagogiska instruktörer vid Längdcentrum som berättar lite mer om vikten av att ta en skidlektion.

Längdskidåkning och snö är en klassiker i Orsa Grönklitt. Gäster från hela världen vittnar om upplevelser som gör skillnad, för både kroppen och knoppen, i ett spårsystem som omfattar 13 mil i sin fulla längd. För att få ut maximalt av sina skidturer är en bra teknik att föredra, då kan man åka mer lugnt och avslappnat. Vid Längdcentrum i Orsa Grönklitt finns ett tiotal instruktörer som kan ta hand om alla, från nybörjare som vill förbättra allt - till dem som vill förfina detaljer för att kunna pressa sin tid i Vasaloppet. 

- På senare år har det skett en boom av utvecklingen hos oss på just det här området. Det hålls mängder av skidlektioner på Längdcentrum, varje dag, hela vintern. Belöningen som vi får som instruktörer är att på nära håll se alla framsteg som görs, och den glädje som våra elever känner. 

Individen i centrum
En skidlektion utgår från varje individs behov där eleven får snabb feedback på nuläget och status. 
- Vi diskuterar alltid innan vad just den personen vill utveckla, det innebär att uppläggen ofta varierar, Vi använder, om eleven vill, en Ipad för att filma och sen peka på detaljer. Då kan vi tillsammans titta på startläget, för att sen följa hur vi utvecklar tekniken. Det är i grunden samma förfarande som längdlandslagen världen över använder. Det är ett väldigt bra sätt att snabbt få en check, för att förfina och förbättra sin skidåkning. Att få se sig själv i aktion, och läsa av sin teknik, är väldigt efterfrågat hos inte minst de vana åkarna, där vår filmning, från sidan, ger tydliga besked om vinklar och positioner. 

August pratar om den viktiga basen, att man är bekväm i sin diagonalåkning och stakning, det som utgör grunden för all skidåkning. 
- Vi brukar börja med några varv inne på skidstadion, där kan vi ge återkoppling och ge små tips, som att våga vara lite mer framåtböjd i stakningen, och hitta en lägre position med armarna. Vi jobbar oss framåt, steg för steg, och det märks skillnad väldigt snabbt. Generellt kan man säga att många är självlärda, med en teknik som är lite gammaldags. Den tekniska utvecklingen inom skidåkning har gått så fort på slutet, och vi kan lära ut den nya, som tar åkningen och upplevelsen till nya nivåer. 

Något som också är efterfrågat är en ökad säkerhet i nedförsbackar, där instruktörerna jobbar med att bygga stabilitet och trygghet. 
- Mycket i skidåkning handlar om tyngdöverföring och tajming, att skapa trygghet och vetskap om hur man ska åka, i varje given situation. Det är lite som att cykla, har man fått in en rutin så sitter den där.
En lektion på en timme är en bra investering. Vi förändrar inte bara för stunden, den är ofta för resten av livet! 

Copy: 2019

Längdlektion

En skidlektion kan genomföras på många olika sätt beroende på antal deltagare och teknisk färdighet. Du kan boka en personlig tränare för enskild person eller som en grupp.

Grupplektion

Om det inte finns några specifika önskemål brukar lektionerna beröra alla växlar inom respektive teknik (skate eller klassiskt). En skidlektion anpassas efter individens eller hela gruppen förmåga och önskemål både vad gäller övningar och val av platser för att utföra träning. 

Privat- och parlektion

Privat- och parlektioner passar bättre om du är nybörjare och vill lära dig åka längdskidor helt från grunden eller om du har specifika önskemål på områden du vill förbättra. Det kan även gå bra att vara flera om åkarna är på lika nivå i sin teknikutveckling.

20200303 Gronklitt Dag 3 79 Stor (550539)

Filmning

Filmning är ett bra pedagogiskt instrument och ger lektionen ytterligare en nivå .

För 150 kr extra/person kan du få filmning under din skidlektion. Tiden för lektionen blir densamma som utan filmning.

Bokning av filmning och betalning sker på längdcentrum strax innan din lektion börjar. 

Barn och kvinna leker i snöns i Orsa Grönklitt

Säkra vinterns skidsemester idag!

Under vintern är vi fullbelagda större delen av året. Vi rekommenderar därav att man säkrar sitt boende i god tid!