EN pistmaskin i vacker vitt vinterlandskap i Orsa Grönklitt

Pistmaskinistens morgonstund med det vita guldet

Drömmen gick i uppfyllelse. Fredrik Byström blev efter en lång och framgångsrik skidkarriär till slut professionell pistmaskinförare.

Och det i vintersportparadiset Orsa Grönklitts längdspår. 
- Jag är lika glad och lycklig i mitt jobb som när jag presterade på topp som skidåkare, säger han. Vi följde med honom en morgon, för att se vad tjusningen med jobbet faktiskt är. 

Klockan är strax efter fem på morgonen. Det är lugnt och stilla på Orsas tak. Gäster susar gott i stugorna. 

Fredrik Byström varmkör pistmaskinen. Han placerar kaffetermosen inom räckhåll och glider snart sakta fram i mörkret. Strålkastarljuset bländar de snötyngda granarna. Miljön är sagolik även den här tiden på dygnet. Ensam, mitt i naturen, njuter han från ljuder av larvbanden som driver maskinen framåt och raderar ut nattens avtryck från djurens värld.

Nya avtryck görs av spåraggregatet. 
- När jag tittar i backspeglarna i förarhytten och ser resultatet som levereras känner jag mig privilegierad. Jag är fascinerad av nydragna spår, det blir så vackert.
Det var precis det här som Fredrik Byström drömde om som liten grabb i ångermanländska Mellansel. 
- Jag kopplade på en liten spårkälke på min snowracer och fixade mina egna spår. I fantasin såg jag framför mig att en vacker dag bli professionell pistmaskinförare. 

Bara någon mil från Vasaloppslandet i hjärtat av Dalarna förvandlar han nu det vita guldet för såväl klassisk som fristilsåkning, spår som passar alla kategorier skidåkare. Meter för meter utkristalliseras ett konstverk av manchestermönstrad bädd och djupa fina räls till spår. Fredrik Byströms arbetsglädje blir inte mindre när han möter skidgäster med leende på läpparna och bekräftar vad han själv känner: "Det är magiskt!"
- Då kan jag rysa i hela kroppen av välbehag, och belönar mig själv med en kopp kaffe. Det känns så gott! 

Spårteamet för längd i Orsa Grönklitt består av fyra pistmaskinförare.
När snömängden tillåter prepareras hela spårsystemet, 13 mil. 
- Vi gör alltid det bästa vi kan med konst- och natursnön. Målet för oss här på Orsa Grönklitt är att ligga i framkant, att vara en av landets bästa leverantörer av skidåkning. 

Fredrik gillar att ha högt uppsatta mål: 
- Jag lever mest för jobbet och familjen nu för tiden, men erkänner att tävlingsinstinkten är den samma som när jag var aktiv och ville bara bäst, skrattar den tidigare JVM- och U23 VM-medaljören, Vasaloppselvan och medlem i längdlandslaget och långloppsteamet Lager 157. 

Orsa är hans hemvist sedan åtta år tillbaka. 
I Grönklitt var han först en kvalitetssäkrare på butiken i Längdcentrum innan erbjudandet kom att köra en av pistmaskinerna. I butiken hjälpte han gästerna att plocka ut den rätta skidutrustningen och servade med vallning. 
- Det är helheten som gör det. Vi är ett Längdcentrum som kvalitetssäkrar besökarnas skidupplevelse, säger Fredrik.

Vasaloppet och Marcialonga är förebilder i spårpreparering:
- Vi vill inte vara sämre. Och då gäller det att vara noggrann och inte slarva. Gästerna betalar för att få känna skidglädje. De ska ha valuta för pengarna och vi vill erbjuda det där lilla extra som får dem att återvända till oss. 

En bekräftelse på Orsa Grönklitts status som längddestination är arrangemanget av Visma Ski Classics premiärhelg veckan innan jul 2021. 
- Visma-organisationen gav oss förtroendet och vi förvaltade det med bravur. Inför miljontals tv-tittare fick vi exponera vår fantastiska skidmiljö. Det är stort, ett lyft för alla oss som arbetar här.

- Vi är framtiden, känns det som. Inte bara för eliten och hurtiga motionärer som tränar inför Vasaloppsveckan. Vi har skidåkning för alla, inte minst för nybörjare och ungdomar, säger Fredrik innan han tar ryggsäcken och åker hem för att vila ett par timmar. 

Snart väntar en ny tidig morgon på drömjobbet!
Copy: 2021