Cykelleder i Orsa Grönklitt

Gröna, röda och blåa leder

I Orsa Grönklitt får alla i familjen ett fantastiskt bra insteg in i MTB-cyklingens förtrollande värld. 

Alla vet att när det är grönt, så är det bara att köra på. På de gröna lederna, som är våra lättaste, är det enkelt att hitta flytet oavsett om du är ung, gammal, nybörjare eller en riktig cykelräv. 

När du slutat kalla dig nybörjare är det dags att anta nästa utmaning och ge dig på någon av de blå lederna som är lite mer tekniska och fysiskt ansträngande. 

När du fixat de blå och vill ha något mer är det de röda lederna som gäller. Med rejäla branter, lutningar och naturliga stenar krävs stort fokus och grym teknik. När det sitter har du riktigt rolig cykling att se fram emot! 

Orsa Grönklitt är en del av Biking Dalarna - Sveriges största cykel-paradis med 20 cykelområden över hela Dalarna.

På Längdcentrum hjälper vi er gärna att hitta rätt led som passar just er om ni är osäkra. Välkomna in!

Personalens ledtips

Timmerholsrundan

En bra led för den som söker fin och bitvis lite utmanade insteg i mountainbike cykling.

Toppturen

I år får toppturen en helt ny om dragning. Perfekt runda om man vill få med sig hela familjen upp till Toppstugan för att njuta av utsikten eller fika. Lätt tekniskt, men lite utmanande fysiskt.

Flowtrailen

Maskingrävd led av Sweden Mountainbike som ger ett ordentligt underhållsvärde och samtidigt lite puls. Lätt teknisk led med doserade kurvor och andra roliga features.

Gröna cykelleder - för nybörjaren

De gröna lederna har den enklaste svårighetsgraden. Roliga leder med ett roligt "flow". Dessa passar unga som gamla, nybörjare och de med mer erfarenhet

Grönklitt Flowtrail 2 km

Med böljande svängar och relativt lite stenar och rötter kan alla som gillar att cykla hitta flytet här. Leden anpassas för att nyttjas av alla och med hjälp av stödet i svängarna och enklare hopp och nivåskillnader blir det både tryggt och underhållande. Leden består av en grön och en blå slinga.

Fryksås t/r 4 km

Kompisled med cykel/löpning/vandring på skogsväg där man passerar Fryksås fäbod. Perfekt utflykt för de som vill ta en kortare runda. Teknisk enkel och mjuk kupering.

Bärras MTB 2 km

Lättåkt cykelled på mestadels fin stig som passar alla åldrar.

Blåa cykelleder - för den vana åkaren

De blåa lederna ger en mer utmanande cykling som kräver mer av cyklisten. De blå lederna rekommenderas inte för nybörjare, utan är för den som redan behärskar den gröna och önskar mer teknisk och fysisk åkning.

Grönklitt Flowtrail 2 km

Med böljande svängar och relativt lite stenar och rötter kan alla som gillar att cykla hitta flytet här. Leden anpassas för att nyttjas av alla och med hjälp av stödet i svängarna och enklare hopp och nivåskillnader blir det både tryggt och underhållande. Leden består av en grön och en blå slinga.

Timmerholsrundan 11 km

En fin tur för dig som vill prova på MTB och stigcykling för första gången. Leden har en längre stigning upp mot Fryksås samt några kortare partier med teknisk cykling. Turen bjuder på fantastisk utsikt och fikamöjligheter. Underlaget varierar mellan naturliga stigar, grusvägar och avslutas med ett litet längre asfaltsparti. Mestadels tekniskt enkel och viss kupering.

Toppturen 12 km

Cykling på asfalt och grusväg via toppen. Teknisk enkel med viss kupering.

Röda cykelleder - för den avancerade åkaren

De röda lederna innehåller skarpa branter, lutningar och naturliga stenar som kräver fokus och teknik ifrån cyklisten. Rekommenderas för dem som vill utmanas och behärskar blåa leder utan problem och som vill ha en riktigt utmaning! 

Cyklar som står framför slogbod där familj fikar i Orsa Grönklitt

Fryksåsrundan 6 km

En rolig och varierad tur med både fantastisk utsikt, fikamöjligheter och spännande single track. Längs vägen finns även möjlighet till grillning vid grillplats. Underlaget varierar mellan naturliga stigar. Allt från större lättcyklad stig till lite mer tekniska och steniga stigar. För den inbitne cyklisten en fartfylld och rolig cykling utan större fysiska utmaningar. Enkel kupering, men något teknisk cykling bitvis.

Nybodsturen 16 km

En delad tur som byter skepnad efter halva sträckan. Inledningen är lite tekniskt på bredare naturlig stig med varierad kupering. Passagen av Nybodarna bjuder på mysig ängscykling innan det bär ordentligt utför ner mot Hornbergavägen. Andra halvan är i huvudsak grusväg och svagt uppför. Passerar alpinområdets norra delar innan den vänder tillbaka upp mot anläggning på lite trixig stig. Avslutningsvis passerar leden genom vår underhållande flowtrail. En fin tur för den som vill ha lite utmaningar och motlut. Viss kupering som dock inte ställer alltför stora krav, men bitvis teknisk cykling.