Gravel i hjärtat av Dalarna

Upptäck gravelbike och gravelleder i Siljanområdets natursköna områden

Upptäck charmen med gravelcykling i hjärtat av Orsa Grönklitt och Siljansområdet, där äventyr möter naturens skönhet på ett sätt som passar alla.

Gravelcykling är det perfekta valet för dig som söker en balans mellan fysisk aktivitet och upplevelsen av att utforska nya platser. Det är en inbjudan till ett äventyr där vägen själv är målet, och där varje tur erbjuder en chans att upptäcka något nytt. Med sina mångsidiga leder som slingrar sig genom varierande terräng, erbjuder Orsa Grönklitt och Siljansområdet en unik möjlighet att uppleva cykling bortom det vanliga, på grusvägar och mindre stigar som leder dig genom områdets naturliga skönhet.

Gravelcykling handlar om friheten att utforska. Här i Orsa Grönklitt och Siljansområdet kan du förvänta dig en mångfald av leder som passar alla nivåer, från nybörjaren som söker lugna och platta sträckor, till den erfarne cyklisten som längtar efter utmanande stigningar och tekniska nedfarter. Varje rutt är en inbjudan till att upptäcka bygdens kultur, historia och inte minst – de otaliga fikaplatserna som erbjuder stunder av vila och återhämtning i vackra miljöer.

Välkommen att uppleva glädjen och friheten som gravelcykling i detta vackra område erbjuder – en upplevelse som kombinerar det bästa av natur, kultur och fysisk aktivitet.

Gravel i Orsa Grönklitt

Att cykla gravel i Orsa Grönklitt och Siljansområdet är inte bara en cykelupplevelse, det är en vandringstur på hjul. Det handlar om att sakta ner, att uppskatta det vackra landskapet och att låta varje kurva avslöja något nytt. Här vävs motion samman med kulturella upptäcktsfärder där varje besökare ges möjlighet att skapa unika minnen, vare sig det handlar om att betrakta en solnedgång över Siljan, utforska historiska sevärdheter eller njuta av lokalproducerade delikatesser på en av de många mysiga rastplatserna.

AA104126

Orsasjön runt

En tur på blandat underlag med stor variation. Allt från lite mysiga byvägar till fina grusvägar och mindre sandåsvägar. Här finns det fika möjligheter både i Mora och i Orsa. 

5V4A6489

Orsa GRVL 59 km

Korta tävlingsbanan som tar dig förbi Näckådalen via Hällberg. Måttligt kuperad med fina vyer. 

5V4A6506

Orsa GRVL 92 km

Långa tävlingsbanan som är mycket kuperad och går via Näckådalen till Untorp för att sedan vika tillbaka ner mot Orsa Grönklitt i finnsmarksterräng. 

DSC09005

Orsa 120

Lång distanstur där man cyklar mot Furudal med fikamöjligheter. Därefter cyklar man genom klassisk fäbodmiljö där det bjuds på fina grusvägar. 

Cykel Orsa Grönklitt (1)

Hornbergarundan

Lätt Gravelled blandat med lite asfalt. Man cyklar förbi Hornbergagård där man kan stanna och fika. Sedan börjar klättringen tillbaka mot Grönklitt där man cyklar förbi norrbackarna.

AA103573

Orsa Finnmark 80

Äventyrstur som tar dig rakt ut i Finnmarken mot den gamla finnbyn Untorp. Här bjuds det på magiska vyer och vildmark. 

Orsa GRVL 3:e augusti 2024

Kan jag hyra cykel på plats?
Finns det cykelbutik eller verkstad där jag kan få hjälp med underhåll eller reparationer?
Finns det möjlighet till att tvätta av min cykel efter turen?
Information om cykelleder
Versktadsarbete Grönklitt

Längdcentrum - sommarens aktivitetscentrum

Pris för 2 pers

3 165 kr

Ungdommar som cyklar på skogsstig med vy över Orsasjön i Orsa Grönklitt.
Gäller vecka 23-37

Cykelpaket Grönklitt

Njut av naturen och de sagolika skogarna på två hjul. 

I paketet ingår följande för 2 personer:
3 nätters boende på Grönklittsgården i 2-bäddsrum, avresestädning, linneset, Trailpass för 3 dagar, cykelkarta, frukostpaket för 3 dagar.

Cykelförvaring finns i anslutning till Grönklittsgården. Där finns det möjlighet att låsa fast din cykel, vi rekommenderar att du tar med dig eget lås om du har. Begränsat antal lås finns att låna för dem som bokar cykelpaketet på Gästcentrum!

Pris per natt fr.

595 kr

Utmärkt utgångsläge till flera lokala besöksmål

Sommar i Orsa

Sommar i Orsa är en underbar tid på året då naturen är i full blom och det finns mycket att göra för både stora och små. Orsa är också känt för sin rika kultur med traditionella evenemang som Orsayran, en festival som firas i juli med musik och konst.