Naturen, den roligaste lekplatsen!

Välkommen ut i naturen!

I naturen har vi alla en chans att upptäcka och utforska. Tack vare allemansrätten kan vi gå på äventyr i skog och mark, paddla kajak eller kanske sätta upp ett tält och sova under stjärnorna. Men vi måste också tänka på att ta hand om vår vackra natur och visa respekt för både djur och människor. Kom ihåg regeln "Inte störa - inte förstöra!" så kan vi fortsätta njuta av allt det spännande och vackra som naturen har att erbjuda.

Att vara ute i naturen är fantastiskt för både kroppen och själen. Det finns så mycket att upptäcka och utforska, och det är extra roligt när man är tillsammans med vänner och familj.

Tänk dig att du går genom skogen och plötsligt ser du en räv som smyger förbi. Eller att du hittar en gömd sjö där du kan bada och leka. Eller att du klättrar upp på en bergstopp och har en fantastisk utsikt över omgivningarna. Allt detta och mycket mer kan du uppleva när du är ute i naturen!

Det finns många roliga saker att göra när man är ute i naturen. Du kan leka lekar som gömmeleken eller kubb, eller så kan du leta efter skatter som gömts i skogen. Du kan bygga kojor och tälta över natten, eller så kan du ta en fika vid en mysig grillplats.

Det är också viktigt att ta hand om naturen när vi är ute och leker. Vi ska inte skräpa ner eller förstöra det vackra som finns omkring oss. Vi kan istället plocka upp skräp som andra har slängt och lämna naturen precis som vi hittade den.

Vi måste alla hjälpas åt för att bevara och skydda vår fantastiska natur, så att vi kan njuta av den länge. Kom ihåg att allemansrätten inte alltid gäller överallt, så det är viktigt att ta reda på vad som gäller för varje plats.

Så ta chansen och ge dig ut i naturen! Det finns så mycket att upptäcka och så många roliga saker att göra. Och vem vet, kanske hittar du något som du aldrig tidigare har sett eller upplevt.

Låt oss ta hand om vår natur tillsammans!

 

Bärras bästa lektips för naturen!

Blåbäret Bärra är ett glatt litet bär som älskar att leka ute i naturen. Han tycker om att springa runt, klättra i träd och leka kurragömma-leken med sina vänner. Varje dag är ett äventyr för Blåbäret Bärra när han får utforska allt det roliga som naturen har att erbjuda! Här delar han med sig av sina bästa lekar ute i naturen!

Vandring i skogen med Blåbäret Bärra tema - följ med på äventyr i Orsa Grönklitt.

1. Skattjakt

Göm en sak ute i naturen och ge sedan den som ska leta ett par ledtrådar vart skatten kan finnas. Det kan t.ex. vara under en gran, nergrävt i något brunt osv. 

Naturskog med slingrande stig - somrig skönhet i Orsa Grönklitt.

2. Bygg en koja

Samla pinnar och kvistar och bygg en koja eller en tipi ute i skogen. Det är både en rolig och kreativ uppgift.

Pappa och barn på Bärras äventyrsstig - glädjefylld vandring i Orsa Grönklitt.

3. Naturens bingo

Gör en bingokarta med bilder av olika saker som man kan hitta i naturen, t.ex. en ekorre, ett löv av en viss färg eller en sten av en speciell form. Byt karta med varandra och låt letande börja! 

Skylt med Blåbäret Bärra på och texten Äventyrsstig - välkommen till äventyrliga stunder i Orsa Grönklitt.

4. Gå på upptäcktsfärd

Ta med dina föräldrar på en promenad i naturen och titta efter små detaljer som man kanske inte skulle märka annars. Det kan vara allt från insekter till fjädrar och löv.

5. Barkbåts Race

Leta reda på ett vattendrag och kör ett riktigt roligt Barkbåts race. Man tävlar om vem som kan få sin barkbåt att flyta snabbast i vattnet. För att göra barkbåtar kan man använda sig av bark från träden och sedan tävla genom att släppa dem i vattnet och se vem som vinner loppet.

6. Följa John

Följa John är en lek där en person är "John" och alla andra försöker imitera hans rörelser och handlingar. Det gäller att vara snabb på att följa efter och göra samma sak som John gör. 

Blåbäret Bärras kartor

Bärras aktivitetrunda

Bärras äventyrsstig

Bärras favorit platser

Blåbäret Bärra älskar naturen och vill att den ska vara fin och frisk för alla djur och växter som bor där.

Han vet att det är viktigt att vi människor tar hand om miljön, så att vi kan fortsätta ha roligt och upptäcka allt det vackra som finns där ute.

Bärra tycker att vi ska plocka upp skräp, använda återanvändbara saker och tänka på hur vi kan hjälpa miljön när vi leker och har kul. Han är en riktig miljöhjälte och vill att alla ska hjälpas åt att rädda naturen. Bärra är övertygad om att om vi alla hjälps åt och tar hand om miljön, så kan vi göra en stor skillnad och se till att naturen fortsätter att vara en fin och härlig plats för alla att leva och ha kul i!

Så låt oss ha kul i naturen, men också ta hand om den på samma gång!