Bärras bästa skidtips!

Alla kan lära sig åka skidor, även ett blåbär!

För att bli en riktigt bra skidåkare, då måste man ramla minst 1000 gånger, enligt Blåbäret Bärra. 

Hur många gånger Bärra själv har ramlat, det har han tappat räkningen på. Här delar han med sig av sina allra bästa tekniktips för att du ska kunna bli en lika duktig skidåkare som han själv! 

Bärras bästa skidtips - längd

Tecknad Bärra som åker skidor

Skate

Vinkla ut fötterna som ”Kalle Anka” och dra fram skidorna som om man åker skridskor. Olika växlar beroende på lutning. Tips: Testa utan stavar först.

Tecknad Bärra som stakar på skidor

Stakning

Lyft händerna så att du får upp dom till ögonen, luta dig framåt tills stavarna tar i snön, dra tills händerna kommer till höften res dig då upp igen.

Tecknad Bärra som diagonalar på skidor

Diagonalåkning

Luta dig lätt framåt, börja gå på skidorna för att få in rätt rörelse, tryck sedan ifrån för att börja åka TIPS: Åk utan stavar.

Tecknad Bärra som saxar på skidor

Saxning

Gå sakta men säkert med fötterna som ”Kalle Anka” desto brantare desto mer vinkel på skidorna.

Tecknad Bärra som åker utför på skidor

Utför

Kryp ihop som en köttbulle och ha blicken rakt fram, kör så det ryker!

Bärras bästa skidtips - alpint

Tecknad Bärra som plogar

Ploga

När man plogar så tänk på att böja lite på benen. Stå på båda fötterna i pjäxorna och få ihop skidorna fram och tryck ut hälarna så skidorna får en form av en pizzaslice eller glasstrut. Man kan sätta händerna på knäna eller hålla händerna framför sig. Ha blicken framåt.

Tecknad Bärra som åker skidor

Pararella skidor

När man vågar åka med lite mer fart åker man med skidorna bredvid varandra som två glasspinnar. När man svänger så kan man antingen göra en sladdande sväng eller en carvingsväng med hjälp av kanterna på skidorna. Händerna håller du framför dig eller tar hjälp och vrider med åt det håll du ska svänga åt i de stora svängarna.

Tecknad Bärra som åker snowboard

Snowboard

Att åka snowboard kan kännas lite konstigt att sitta fast med båda fötterna. Tänk på att ha tyngden på det främre benet. Böj på benen och vrid överkroppen åt det håll du ska åka åt. Använd armarna och visa tydligt åt vilket håll du ska åt. Håll blicken långt bort och titta inte ner i snön.

Tecknad Bärra som åker lift

Åka lift

När man börjar åka lift kan det vara lättast att hålla i knappen så blir avstigningen lättare innan man vant sig att flytta fötterna med skidor på sig. När du ska kliva på liften se till att skidorna pekar rakt upp i liftens färdriktning. 

Tecknad Bärra som åker skidor

Bärras rullband

Glid upp på rullbandet och håll skidorna bredvid varandra på rullbandet. Stå still med vikt på båda fötterna och håll balansen. När du kommer till toppen på rullbandet, glid av det och gå snabbt åt sidan så inte den som kommer bakom dig åker på dig.