image

Vandring

Vandring

Naturen i Orsa Grönklitt är verkligen väl värd att upptäcka, oavsett om du vill göra det på en cykel eller till fots. Både runtom anläggningen och i närområdet finns det massor av vandringsstigar att upptäcka.

Att ta en dag eller två på semestern och upplev våra fina vandringsleder i naturen runt om Orsa Grönklitt är verkligen någonting som vi rekommenderar. Siljansleden passerar Orsa Grönklitt och några kilometer bort ligger Fryksås fäbod med en fantastisk utsikt över Orsasjön och Siljan. Det finns massor av stigar och vägar av olika karaktär och svårighetsgrad att välja på perfekta både för paret som vill ha lite mer utmaning och för familjen som vill ha en härlig tur. Ett tips är att testa den fina vandringsleden runt Rädsjön, där du kan få dig en härlig naturupplevelse.

Stavgång: Vintertid erbjuder Orsa Grönklitt hela 22 alpina nedfarter. Sommartid är dessa ett perfekt område för stavgång, som är en mycket effektiv träningsform.

Plocka svamp och bär: Under hösten är Orsa Grönklitt ett perfekt ställe för att både leta efter bär och svamp. Med skogen alldeles utanför dörren nästan är det bara att trä på sig ett par stövlar, packa en matsäck och ta med en hink eller korg. 

På Längdcentrum hittar du allt du kan tänkas behöva inför din tur, oavsett om du ska gå lite längre dagstur eller en liten kortare sträcka. Vi hjälper dig även gärna med tips på turer som passar just dina önskemål. Här kan du även hyra gåstavar och bärstolar och saknas du någon utrustning har vi ett väletablerat sortiment på bland annat skor och kläder. 

 

Familj runt lägereld i Orsa Grönklitt

Guidad tur

Vill du uppleva Orsa Grönklitts fantastiska miljö, fast i sällskap av en kunnig guide som har koll på omgivningen? Boka in en guidad tur som en familjeupplevelse för att maximera ditt besök hos oss.

Kontakta oss på Längdcentrum för mer information!

DSC07220

Allt du behöver för en lyckad tur

På Längdcentrum hittar du allt du kan tänkas behöva inför en vandringtur i Orsa Grönklitt. Här finns även bärstolar för barn att hyra. Vi hjälper dig även gärna med information och tips om olika leder som passar just dig och din familj!

28I6801 Stor (108726)

Bärras äventyrsstig

En lekfull äventyrsstig som startar bakom Längdcentrum och slingrar sig vidare genom skogen, ner mot Rädsjön och sedan vidare mot centrum. Här får du använda både styrka och balans för att klara hinderbanor, labyrinter, stockar, stenar och vatten.

28I7100 Stor (196709)

Lifttur till toppen

Samla familjen och ta en spännande åktur upp till Toppstugan med fyrstolsliften. Njut av en fantastisk utsikt över Rädsjön, skogarna och inte minst djuren i Orsa Rovdjurspark. 

  • Tisdagar och Torsdagar v.29-31, kl 11.00-14.00
  • Pris: 50 kr/vuxen och 40 kr/barn

Biljetter köps i Gästcenter eller via vår webbshop. 

HA1307 Stor (466400)

Fikatur till slogbod

I omgivningarna runt Orsa Grönklitt hittar ni många fina slogbodar att avnjuta en fika eller lunch vid. Perfekt för er som vill ta en liten längre tur med ett fika- eller matstopp på vägen!

HA2675 Stor (466455)

Siljansleden

Hela Siljansleden är cirka 340 kilometer lång och följer till största delen gamla fäbodstigar, varvid en mängd fäbodar passeras. Leden går runt både Orsasjön och Siljan och är uppdelad i olika etapper.

Signaturled Siljan går mellan Fryksås och Rättvik. 

 

DSC 1621 Stor (65554)

Stavgång

Den branta Söderbacken eller den längre Mellanbacken är några av de alternativ som finns som är perfekta för stavgång. Det funkar också utmärkt att gå stavgång på de löp- och vandringsleder som finns på kartan om man vill ha lite flackare terräng. 

28I6825 Stor (108727)

Tipspromenad

Tipspromenad runt Rädsjön, en perfekt familjeaktivitet för att upptäcka naturen tillsammans. Tipsbrickor finns att köpa på både Längdcentrum och Gästcenter för 40 kr/st. Lämna in din bricka och var dessutom med i utlottningen av fina priser.

HA1508 Stor (466410)

Plocka bär & svamp

Under hösten är Orsa Grönklitt ett perfekt ställe för att både leta efter bär och svamp. Med skogen alldeles utanför dörren nästan är det bara att trä på sig ett par stövlar, packa en matsäck och ta med en hink eller korg. 

Våra leder

Björntjärnsturen 8 km
Vildmarksrundan 7 km
Grönklitt Trail 12 km
Böllingmyren 11 km
Gröna milen 10 km
Rädsjön runt 5 km
Fryksås t/r 4 km
Stugrundan 4 km
Grönklitt Hill Race 11 km
Siljansleden
OG 21 Löp Och Vandringskarta

Ledkarta för vandring

Här hittar du vår ledkarta för vandring i Orsa Grönklitt!

28I6831 Stor (196717)