Grönklitt Sommar

Orsa Grönklitt är inte bara en vinteranläggning – vi har öppet året runt! Efter vintern sadlar vi om och tar fram kanoter och cyklar. Vi ser till att alla leder och stigar är fina för den som vill vandra eller springa i vår fina natur.

Nog finns det massor av olika aktiviteter du kan göra här uppe. Det mäktigaste måste ändå vara Orsa Rovdjurspark! Här finns Europas största rovdjurspark med hela 325 000 kvm att vandra runt i. Här hittar du också Kafé koppången där du kan ta en stärkande fika innan eller efter turen.

Under sommaren har vi två lunchrestauranger öppna. Ugglan och Björnen ligger nere vid Gästcenter och är öppen året runt. Toppstugan ligger som namnet antyder, på toppen av backen. Med milsvid utsikt över skog och sjö är bara det en upplevelse över det vanliga! Utmana dig själv genom att gå eller cykla upp för söderbacken, eller ta den bekväma bilvägen upp dit.

Orsa Rovdjurspark är med sina 325 000 kvm Europas största rovdjurspark och ligger mitt i Orsa Grönklitt. Det här är ingen vanlig djurpark. Här lever några av världens mest utrotningshotade rovdjur i stora hägn, en unik möjlighet där du kan betrakta djuren i deras naturliga miljö.

Här lever skandinaviska brunbjörnar, varg, lo, berguv och järv sida vid sida med Amur/sibiriska tigrar, snöleoparder, persisk leopard, kodiakbjörn och Sveriges enda isbjörnar.

Orsa Rovdjurspark

BJO3557 - original (178297).jpg

Outdoor och träning

 • Mountainbike  

 • Trailrunning  

 • Vandring  

 • Utegym  

 • Kanot, Kajak och SUP  

 • Rullskidor  

Mountainbike

Cyklingen i Orsa Grönklitt erbjuder en stor variation. Välj mellan rejäla backar både uppför och utför, eller lättcyklade skogsstigar och mysiga grillplatser. Vare sig du motionscyklar eller bara vill ta en skön tur med familjen finns utbudet. På Längdcentrum kan du hyra mountainbikes för vuxna och barn från Swix och Crescent för fina turer på små grusvägar i vildmarken. Välj egna turer eller följ våra märkta leder.

Orsa Grönklitt är en del av cykelnätverket Biking Dalarna. Tillsammans med 6 andra destinationer är Grönklitt en del av Sveriges största cykelparadis. 

Nyhet! Från och med sommaren 2018 finns möjlighet att hyra MTB-elcykel.(Swix,29 tum) på Längdcentrum.

Trailrunning

Orsa Grönklitt erbjuder ett stort nätverk av både märkta och omärkta stigar direkt från anläggningen. Lätt att välja mellan tung kupering eller lättlöpta tallhedar. Vidsträckta myrmarker med ett mjuk och skonsamt underlag.

Oavsett om det är en nybörjartur eller seriös satsning mot Ultravasan så finns stigarna och utmaningarna i Orsa Grönklitts nära omgivning.

Önskar ni ha med er en karta finns det att köpa på längdcentrum och i receptionen. På längdcentrum finns det även löparskor och träningskläder m.m till försäljning.

Vandring

Upplev någon av våra fina vandringsleder i naturen runt om Orsa Grönklitt. Siljansleden passerar Grönklitt och några kilometer bort ligger Fryksås fäbod med en fantastisk utsikt över Orsasjön och Siljan. Det finns massor av stigar och vägar av olika karaktär och svårighetsgrad att välja på. Ett tips är att testa den fina vandringsleden runt Rädsjön, där du kan få dig en härlig naturupplevelse.

Karta över vandringslederna finns i Gästcenter samt i Längdcentrum, där kan du också hyra vandringsstavar.

Utegym

Längdåkningen i Orsa Grönklitt är känd som en av Sveriges bästa. Därför föll det sig helt naturligt att utegymmet även har en stakmaskin. Hela gymmet som är byggt av ordentliga timmerstockar ger kroppen en rejäl genomkörare och kan varieras för olika typer av motstånd och behov. Det är en perfekt avslutning på en löp eller cyckelrunda genom skogarna!

Kanot, Kajak och SUP

På Rädsjön finns under sommarhalvåret chansen att paddla kanot eller kajak. Vi har även SUP, stand up paddleboard, som är en slags surfbräda som du står upp på och tar dig framåt med hjälp av en lång paddel. Perfekt både som ett träningspass eller som en äventyrligare utflykt. Kanot, kajak och SUP:s går att hyra i Längdcentrum.
Testa kanotorientering på Rädsjön, karta köper du på Längdcentrum.

Rullskidor

Backen upp till Grönklitt anses vara en de bästa i Sverige, 13 km lång med konstant uppför, avslutningen upp till Toppstugan är en riktigt utmaning. Här har svenska skidlandslaget och andra elitskidåkare åkt många gånger då de deltagit i läger hos oss. Men backen passar även motionären. Man tar backen i den tid och hastighet som passar en. Rullskidåkning i Grönklitt är inte bara jobbigt. Med start vid Längdcentrum och vägarna i anläggningen och bort till Fryksås och tillbaka blir en fin, lagom kuperad runda på ca 7km. Området kring Orsa bjuder på ett stort nätverk av små asfalterade vägar med varierad kupering. Även den klassiska turen runt Orsasjön (40 km) är en fin runda för den som gillar stakning.

Vi erbjuder tekniklektioner på rullskidor och guidade turer, kontakta oss för mer information. Vi anpassar oss efter ert behov. På längdcentrum kan ni hyra, testa och köpa rullskidor, stavar, hjälmar och pjäxor. Här finns även övrig träningsutrustning, såsom kläder och skor etc.

För frågor och bokningar kontakta: marcus.laggar@orsagronklitt.se eller Längdcentrum 0250-462 06.

Just nu hänvisas Rullskidåkare till den fina backen upp mot Orsa Grönklitt och vägarna i omgivningarna. 

Lek och äventyr

 • Bärras äventyrsstig  

 • Vildmarksskolan  

 • Lifttur till Toppen  

 • Camp wild  

 • Fiske  

 • Bada  

 • Cykelbilar  

 • Bollsportsområde och minigolf  

 • Frisbeegolf  

Bärras äventyrsstig

Följ med runt anläggningen längs Bärras egen äventyrsstig!

Upptäck platser, utmaningar och äventyr längs den cirka 3 km långa stigen. Stigen passerar bland annat den vildmarksinspirerade balans- och motorikbanan och Wild Kids lägret.

Under våren och sommaren 2017 utökade vi denna äventyrliga stig ytterligare med massa nya utmaningar. Ett extra moment – försök att hitta alla Bärra som gömt sig längs stigen!

gen (3).jpeg

Vildmarksskolan

Nyhet sommaren 2018!

Pa° denna aktivitet fa°r man la¨ra sig det viktigaste fo¨r att klara sig i vildmarken.

Lär dig tips och tricks om hur du klarar dig i skogen. Lär dig se spår efter djur, hur du gör eld och hittar vatten, hur du kan orientera dig och bygga ett vindskydd.

Lifttur till Toppen

Under sommarens högsäsong har du chansen att ta en spännande åktur upp till Toppstugan med fyrstolsliften.

Njut av en fantastisk utsikt över Rädsjön, skogen och inte minst djuren i Orsa Rovdjurspark.

Camp wild

Följ med på äventyret i skogen där vi kör olika lagtävlingar varvat med lek i skogen.

Vi besöker ett läger nere vid sjön och grillar korv. Aktiviteterna är inspirerade av Wild Kids som spelats in i Grönklitt för några år sedan och det är ett sådant gammalt läger vi besöker. Aktiviteten avslutas med diplomutdelning. Bokas online eller på 0772 - 280 100.

Camp Wild - grupper
Samla gruppen, skolklassen, gänget och var med på Camp Wild! Aktiviteterna leds av våra duktiga äventyrsledare!

Bo bekvämt i lägenhet, stuga eller vandrarhem i Orsa Grönklitt. Förbokas genom vår grupp och konferensbokning 0250-462 23

Fiske

Rädsjön
Här finns Röding, regnbåge, gädda, och abborre. Fiskekort till övriga fiskevatten inom Orsa Fiskevårdsområde finns att köpa i Gästcenter.

Put and take
I dammen vid Restaurang Ugglan & Björnen finns en put and take damm.

Fiskeskola med guide
Fiskeskolan passar hela familjen och vänder sig till dig som aldrig eller i begränsad omfattning provat att fiska. Fisketekniken är mete i olika former. Fisket sker kvällstid hela veckan.

Vår guide förevisar utrustning och snart fiskar ni själva och kan förhoppningsvis uppleva den magiska känslan av att fånga fisk.

Två olika paket finns att välja på - Lär dig fiska och Testa att fiska med fluga.

Mer information och bokning sker på Gästcenter.

28I6851 - original (108828).jpg

Bada

Orsa Grönklitts pool ligger i direkt anslutning till restaurang Ugglan & Björnen och lekparken. Nära och bekvämt! Det går även bra att ta ett dopp i Rädsjön. Här finns en fin badstrand med brygga och grillplats. 

40178389_479873115812835_1571854117897240576_n.jpg

Cykelbilar

Ta en tur på våra cykelbilar! Nu kan du enkelt upptäcka hela vårt område.

Cykla ensam eller tillsammans med hela familjen, vår största cykelbil har plats för 4 personer! 

Boka och hyr i gästcenter.

Bollsportsområde och minigolf

Orsa Grönklitt har nu också en ny multisportartarena med konstgräs, med planer för fotboll, basket och handboll. Denna ligger i direkt anslutning till restaurangen, minigolfen, put- and-take-fisket, lekparken, boulen och poolen. Bollar finns i Gästcenter.

Minigolf
Mysig familjeaktivitet på vår fina skogsbana som ligger i närheten av poolen och restaurang Ugglan & Björnen.

Boule
Spela boule med hela familjen och utmana mamma och pappa och se vem som vinner! Bouleset hyrs genom Gästcenter.

IMG_8747_1920x400[1].jpg

Frisbeegolf

Ett roligt sätt att motionera för hela familjen. Vi har en naturskön niohålsbana som startar vid Gästcenter.

Frisbee hyrs ut via Gästcenter och på Längdcentrum.

Nyheter 2019

 • Multibana  

  september 2019

Multibana

Multibanan tar form - stärker skidprodukten året runt!

Det har varit en dröm länge, att anlägga en multiskidbana i Orsa Grönklitt. Nu är det första spadtaget avklarat och byggnationen har påbörjats. Redan nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd. En investering i tiden, till glädje för ett flertal olika målgrupper.

P1000461.JPG