Blåbäret Bärra

Blåbäret Bärra är vår populära maskot här i Grönklitt. Han är ett riktigt busfrö som alltid har roliga äventyr på gång. Häng med du också!

  • Sagan om Bärra  

  • Bärra svarar på frågor  

  • Blåbärsskogen  

Sagan om Bärra

Blåbäret Bärra är den populära och mycket busiga maskoten som bor i Blåbärsskogen i Orsa Grönklitt. Bärra bodde från början i en helt vanlig skog där fanns det massor av roliga saker att upptäcka och äta såsom myror, mossa, bär och svamp.

Eftersom Bärra från början var ett helt vanligt blåbär så fick han och de andra blåbärskompisarna akta sig noga när barnen var ute i skogen och lekte. De var ju precis som vanliga blåbär, mycket små där intill marken och riskerade både att bli trampade på – kanske till och med uppätna! Bärra och de andra bären lärde sig därför att gömma sig från skogens faror bland blåbärsriset.

En dag träffade Bärra en snäll liten vätte i skogen. De började prata om livet bland träden, mossan och svampen och Bärra berättade om sina och blåbärskompisarnas problem med barnen. Vätten kom då på en idé; hur vore det om Bärra blev stor som en jätte? Bärra blev såklart jätteglad av tanken! Sagt och gjort, Vätten gjorde det lilla blåbäret Bärra lika stor som en människa.

Nu när Bärra var så stor behövde han inte oroa sig längre för att bli uppäten eller trampad på i Blåbärsskogen. Bärra och Vätten gjorde tillsammans ett superroligt skidområde i Orsa Grönklitts skogar och döpte det till just, Blåbärsskogen. Här kan du möta Bärra och ett helt gäng av hans roliga kompisar. Möt små trädblåbär som spanar på alla barn som kommer, blåbär som åker snowboard och några som gillar att sjunga. Gammelblåbäret har bott där längst och håller ordning och reda, men passa dig för det busiga trollblåbäret som kastar snöbollar på alla som åker förbi! Bärra har också en massa spännande djurkompisar, bland annat leoparder, isbjörnar och vargar.

Bärra kan inte prata så som vi människor, utan pratar bara det hemliga blåbärsspråket. Däremot gör han gester, älskar kramar och har många vänner som kan tolka åt honom.

Ibland är Bärra ute på äventyr på andra platser och hittar på upptåg så håll utkik på allt från campingar till fjällanläggningar efter vår busiga maskot. Bärra har alltid en massa skojsiga äventyr på gång – häng med på Blåbäret Bärras äventyr!

Bärra svarar på frågor

Se vad Bärra svarade när vi ställde några frågor, då han inte kan prata som vi gör, fick vi ta det på det hemliga blåbärsspråket.

Hej Bärra! Vad är du för en rolig filur?
Hejsan hoppsan! Jag är ett busigt blåbär som bor här i Blåbärsskogen i Grönklitt, min alldeles egna skog med alla mina vänner i.

Hur är det att bo i Blåbärsskogen?
Det är superkul och alltid något bus på gång!

Vad är det för några kompisar som bor där tillsammans med dig?
Det är små trädblåbär som spanar på alla barn som kommer, ett blåbär som åker snowboard och ett annat som gillar att sjunga. Gammelblåbäret har vart där längst och håller ordning och reda i skogen, men passa dig för det busiga trollblåbäret som kastar snöbollar. Jag har också en massa spännande djurkompisar, bla leoparder, isbjörnar och vargar. Det bästa vi vet är att leka och busa med alla som kommer och åker skidor med oss där!

Vad roligt! Men vad äter ett blåbär som du?
Det är så gott så det håller jag hemligt! Men det är fullt i socker!

Vad har du för favoritfärg?
Blå såklart!

Vad tycker du är det roligaste som finns att göra?
Åka skidor och busa med barn.

Vilken är den bästa låt du vet?
Min sång – Bärrasången! Det är jätteroligt att sjunga och dansa till den!

Du verkar vara ett häftigt blåbär! Vart kan man träffa dig?
Jag dyker upp lite här och var, man vet aldrig när jag är ute på bus. Jag är också såklart på alla mina roliga aktiviteter som finns här på Grönklitt!

Tack Bärra för pratstunden, jag hoppas vi ses i vinter!
Självklart gör vi det, vi ses i backen! Tack och adjö, massvis med snö!

Barra-highfive.jpg

Blåbärsskogen

Här bor inte bara Bärra utan flera sjungande figurer i de böljande blåa nedfarterna. Barnens skratt blandas med ljud från figurerna. Här kan du välja att åka i pisten eller upptäcka egna slingor och små avstickande vägar i skogen. Du måste åka backen flera gånger för att kunna hälsa på alla figurer som bor här.

Bärra är en riktigt härlig filur som dyker upp lite här och var, både i Blåbärsskogen och i andra backar men framförallt när det är bus, kalas eller tävlingar på gång i Barnområdet.

I Blåbärsskogen finns även en grillstuga där ni på egen hand kan grilla och äta er matsäck.