Skidkul med Bärra

För att bli en riktigt bra skidåkare måste man ramla minst 100 gånger säger Blåbäret Bärra.

Att lära sig åka skidor ska kopplat till glädje och lekfullhet. Det skall även vara enkelt och okomplicerat. Därför har vi skapat Skidkul med Bärra, som bygger just på detta.


Tillsammans med Bärra, som är barnens bästa vän i Orsa Grönklitt, har vi skapat olika skidmöjligheter runt om i anläggningen. Oavsett om det handlar om längdåkningen eller alpint. För längdåkaren finns flera korta och roliga Bärra-spår som ligger nära till stugan, perfekt för en liten prova-på- sväng eller varvlopp. På plats där tipsar Bärra om hur du kan lära dig längdåkningens olika tekniker.


I Bärras egna skidområde finns lekfulla figurer och smarta lösningar för att göra det enkelt att lära sig utförsåkningens grunder steg för steg. För de större har Bärra sin egen offpist med härliga utmaningar på baksidan av berget. Välkommna till Bärras skidland!

Vilken plats blir din favorit ?
Bärra har skapat fler olika skidplatser, hinner du prova alla när du kommer till oss i vinter ?

OG_18_Barras_favoritområden.png

Bärras Skidområden

 • Barnbacken  

 • Bärras åkband  

 • Bärras skidkarusell  

 • Bärraspåren  

 • Bärras Offpist  

 • Blåbärsskogen  

Barnbacken

I barnbacken är det kul att lära sig och svänga runt alla figurer, slalompinnar, under bågar och över små hopp. Backen har en perfekt lutning för att lära sig de första svängarna! Det finns två liftar att välja på, de har olika hastigheter. Välj den långsamma när du ska lära dig åka lift för första gången! Vid backen finns Bärras åkband och Bärras skidkarusell.

Bärras åkband

Innan du testar på att åka liften för första gången kan du testa Bärras åkband. Det är gratis för alla. Åkbandet gör det enklare att lära sig hitta balansen på skidorna när du åker uppför – perfekt innan första liftturen!

Bärras skidkarusell

Längst ned i barnområdet hittar du skidkarusellen. Det är en karusell med knappliftar på som sakta snurrar runt. Det ger möjligheten att på ett lekfullt sätt lära barn att åka lift och hantera skidorna. 

Bärraspåren

För de allra minsta längdåkarna som vill åka en kortare runda finns Bärraspår på anläggningen. Ett vid Råtjärn/skogsbyn, ett vid Rovdjursbyn och ett intill grillplatsen vid barnbacken. Här står självklart Bärra och ger instruktioner.

Bärras Offpist

I Bärras offpist kan du ge dig ut i en äventyrsstig genom skogen. En första smak av hur det är att åka i offpist-terräng. Stigens naturliga väg skapar spännande och ibland kluriga svängar. Det bildas ”gupp” som vid snöfall kan bli stora och utmanande. Men hela tiden finns skidglädjen och det enklare alternativet nära. Den går att följa hela vägen längs Blåbärsskogens sträckning, mellan pist och lift. Barnens naturliga favorit!

Bärra-Slalom.jpg

Blåbärsskogen

Här bor inte bara Bärra utan flera sjungande figurer i de böljande blåa nedfarterna. Barnens skratt blandas med ljud från figurerna. Här kan du välja att åka i pisten eller upptäcka egna slingor och små avstickande vägar i skogen. Du måste åka backen flera gånger för att kunna hälsa på alla figurer som bor här.

Bärra är en riktigt härlig filur som dyker upp lite här och var, både i Blåbärsskogen och i andra backar men framförallt när det är bus, kalas eller tävlingar på gång i Barnområdet.

I Blåbärsskogen finns även en grillstuga där ni på egen hand kan grilla och äta er matsäck.

Panthe`re de Perse en hiver ( (Panthera pardus saxicolor ) - webb (89113).jpg

Har ni tur så kanske ni får syn på våra snöleoparder när svänger in i blåbärsskogen. Deras hägn ligger precis intill pisten, och deras favoritplats är att spana ner på alla barn som passerar.

Upptäck Bärras favoritställen

 • Pulkabacken  

 • Varglyan  

 • Orsa Rovdjurspark  

Pulkabacken

Om du vill vila fötterna från pjäxorna en stund är Pulkabacken perfekt!

Att åka pulka är en aktivitet som passar alla. Från mistingen som inte står på skidor ännu- till lekfulla föräldrar. Pulkabacken ligger intill stora grillplatsen och Bärras skidområde. Åk pulka, snowracer, tefat eller stjärtlapp. Skidor åker vi bara i spår och pister.

Se upp i backen!

Barra-pulka.jpg

Varglyan

Bärra har ett eget lekrum som kallas för Varglyan. Här är alla barn och föräldrar välkomna in i värmen för att vila benen, leka, pyssla, spela tv-spel, titta på film och mycket annat skoj!

Vissa dagar i veckan har vi pyssliga tematimmar kl. 14:00–15:00, där du får ta med ditt färdiga resultat hem.

Öppettider: Måndag–lördag 12:45–16:00

Pris: Dag 100 kr, vecka 350 kr, säsong 500 kr

Priset gäller endast barnen, vuxna går in gratis. Halva priset för medföljande syskon.

Orsa Rovdjurspark

Gör ett besök hos de vintervakna djuren i Orsa Rovdjurspark.

Isbjörnarna älskar verkligen snö, de skojar och busar i snön! Och de tar gärna ett dopp i sin sjö, även om det är minusgrader. Bärra tycker dom är tuffa. Vad tycker du?

Isbjörnarna 2 - original (65211).jpg

Bärra tipsar

 • Bärras bästa alpintips  

 • Bärras bästa längdtips  

 • Barnaktiviteter  

 • Gör dig redo  

Bärras bästa alpintips

Blåbäret Bärra visar sina bästa tips på hur du på bästa sätt tar dig upp och ner för backarna!

Bärra-plogar.jpg

Bärras bästa längdtips

Blåbäret Bärra visar sina bästa tips på hur du på bästa sätt lär dig åka i spåren!

Barra-utan-stavar.jpg

Barnaktiviteter

I Orsa Grönklitt gör vi allt för att barnens ska ha det så bra som möjligt. Kom och fira Bärra på hans egna födelsedagskalas och mycket annat skoj!

Barra_kram570x400.jpg (1)

Gör dig redo

Gör dig redo för en härlig dag i snön!

Barra-highfive.jpg
Ba¨rrama¨rken_n.jpg (1)

Bärramärken

Nyhet för alla barn!

Klara utmaningarna i längdskidåkning eller alpinskidåkning och samla fina Bärramärken i guld, silver och brons.

Vem är Bärra?

Barra_kram570x400.jpg (1)

Blåbäret Bärra

Blåbäret Bärra är den populära och mycket busiga maskoten som bor i Blåbärsskogen i Orsa Grönklitt. Bärra bodde från början i en helt vanlig skog och där fanns det massor av roliga saker att upptäcka och äta såsom myror, mossa, bär och svamp.