Photomind MG 2082 Stor (65417)

Upptäck bygden

Med närhet till Siljansregionen finns ett fantastiskt kulturutbud. Upptäck vattenfall, fäbodar, dalahästar och museum.

Förutom björnar och skidåkning är Orsa kanske mest känt för sin musik. Här bor och verkar Kalle Moraeus och varje sommar anordnas Orsayran, en gatumusikantfestival där besökare och musiker blandas med underhållning och god mat.

Med sitt läge i traditionskära Dalarna och med närhet till hela Siljansregionen finns här såklart ett fantastiskt kulturutbud. I Mora kan du besöka Zorngården med tillhörande museum, och i Nusnäs en bit därifrån ligger den världskända Dalahästtillverkningen.

Du som varit här kan omöjligt ha missat det rika utbudet för idrott och outdoor. Med ett enormt nätverk inom Biking Dalarna, den utbredda vildmarken och såklart alla lokala entusiaster hittar du här allt du behöver för en aktiv semester. Förutom lederna i Orsa Grönklitt kan du vidga vyerna på landsvägar eller varför inte i Vasaloppsarenan?

Ta gärna hjälp av vår personal i Gästcenter om du har funderingar kring platser att besöka under din vistelse hos oss.

HA0093 Stor (217225)

Orsa Camping

En femstjärnig familjecamping, vackert belägen längs Orsasjöns strand med de blåa bergen i horisonten. Förutom den kilometerlånga stranden finns ett uppvärmt poolområde med piratskepp, barnpool och vattenrutschar.

Helvetesfallet

Helvetesfallet

Helvetesfallet och Storstupet, ett spännande utflyktsmål i Orsaskogarna ca 35 km från Orsa Grönklitt.

3292032 Zorngarden

Zorngården

Zorngården var en gång makarna Anders och Emma Zorn hem i Mora. Idag är värdparet borta men huset välkomnar ständigt nya besökare. Guidade visningar äger rum sex dagar i veckan, under sommaren erbjuds visningar varje dag. Zorngården ligger ca 33 km från Orsa Grönklitt.

1966441 Skraddar Djurberga Fabod

Skräddar Djurberga fäbod

Skräddar Djurberga är en mycket väl bevarad och ursprunglig fäbod med ett 20-tal hus med anor från 1600-talet. I fäboden finns djur som kalvar, grisar och höns. Skräddar Djurberga fäbod ligger ca 35 km från Orsa Grönklitt.

456139 10150601505630003 895322404 O

Orsa Slipstensmuseum

Muséet består av hela det 2 kvadratkilometer stora Slipstensgruveområdet, med tillhörande museibyggnad, gruvstuga, hackstuga, ett stort antal gamla gruvor (dagbrott) och anläggningar från den gamla tillverkningen.

1257884 Dalahastar

Dalahästtillverkningen

Dalahästen är numer inte bara en symbol för Mora och Dalarna – utan för hela Sverige. Det är dock i Mora den har sitt ursprung, i byn Nusnäs där den än i dag tillverkas med samma kärlek till hantverket. Så som den gjort i alla tider. Dalahästtillverkningen i Nusnäs ligger ca 33 km från Orsa Grönklitt.