KJ3A1449 Stor (615470)

Cyklingen når nya höjder

Grattis till dig som gillar cykling. Nu gör ett nytt teknikområde entré och tar cyklingen i Orsa Grönklitt till nya nivåer.

Grattis till dig som gillar cykling och tycker om att utmana dig själv i olika hinder. Nu gör ett nytt teknikområde entré och tar cyklingen i Orsa Grönklitt till nya nivåer.

Banan, som heter Skillstrail, är ett litet miniäventyr att åka och är ett jättebra komplement till allt annat som vi kan erbjuda, säger MTB-fantasten Isak Nordin.

Den nya attraktionen invigs till midsommar och är placerad i skogsområdet mellan stadion och Rovdjursparken. Själva banan, som är närmare 400 meter lång, slingrar sig genom skogen längs en maskingrävd stig. Här och var möts man av olika platsbyggda moduler som man ska ta sig förbi, det handlar om olika hinder som hopp, drops med mera.

Det är ett sätt att få testa lekfull teknikträning, oavsett hur bra man är på att cykla. Man behöver inga förkunskaper. Det fina är att man kan göra egna val i banan beroende på vilken svårighetsgrad man önskar. Hindren kan nämligen tas med olika svårighetsgrader, lätt, medel eller svår. Tillträde till banan får man genom att köpa ett trailpass.

En utgångspunkt för projektet har varit att skapa en bana med stor tillgänglighet och därtill centralt placerad på området. Banan är dessutom väldigt kompakt och lättöverskådlig. Det gör att man som familj kan ha en väldigt bra koll på varandra när man åker. Står man och tittar på bredvid går det att ha uppsikt över nästan alla delar på banan.

Men nyheterna den här säsongen stannar inte vid en Skillstrail. Som en extra bonus har en Skillsarea byggts vid stadion, en mer utpräglad teknikbana på 40–50 meter med en mängd olika hinder och moduler.

Skillsarean är nästa nivå av teknikträning, med svårare utmaningar. Även den blir ett bra tillskott i vår nya, fräscha cykelprodukt.

Isak Nordin – som är en av Sveriges tio främsta MTB-långloppscyklister – har arbetat i Orsa Grönklitt i fem säsonger och hela tiden sett hur cykelprodukten utvecklats. Han gläds över det växande renommé som anläggningen fått i MTB-Sverige.

I grunden har vi våra fem-sex mil av cykelleder genom magisk terräng, så kallad traditionell stigcykling på lätt eller medelsvår nivå. Ifjol kunde vi även inviga vår flowtrail som blivit mycket populär. Det är en två kilometer lång stig intill stadion och upp mot isbjörnshägnet som man åker på. Det är inga uppbyggda hinder i den sträckningen utan bygger mer på fart och fläkt med doserade kurvor.

En nyhet för säsongen är också att skyltningen har uppdaterats på alla cykelleder. Det har också gjorts en anpassning i graderingen av lederna. Tidigare har det funnits enstaka partier på till exempel en blå led som varit svårare att åka på. Det har vi ändrat på nu, så sträckningen matchar graderingen bättre.

Isak är stolt över att ha få vara med och lyfta cyklingen i Orsa Grönklitt till nya höjder. Och han är glad över att hans egna kompetenser nu även kommit till användning som banbyggare. Isak och hans kollegor på Längdcentrum har arbetat väldigt hårt för att sommarens nya projekt ska bli så bra som möjligt.

I Orsa Grönklitt får alla ett fantastiskt bra insteg in i MTB-cyklingens förtrollande värld. Ett tips från mig är att ta nåt varv i våra teknikbanor innan du åker ut i skogen. Då får du en rolig, utvecklande och spännande start på ditt cykeläventyr.

KJ3A1609 Stor (615474)
Velopark Skiss
KJ3A2256 Stor (615487)
Photomind MG 2082 Stor (65417)

Mountainbike i Orsa Grönklitt – välj bland 80 km cykelleder

Cyklingen i Orsa Grönklitt erbjuder en stor variation. Välj mellan rejäla backar både uppför och utför, eller lätta skogsstigar med mysiga grillplatser. Vare sig du motionscyklar eller bara vill ta en skön tur med familjen så finns något för alla.