HA2343

Vandring

Njut av den magiska naturen som erbjuds runt om i Orsa Grönklitt. Upptäck stigar och vägar av olika karaktär och svårighetsgrad.

Upplev våra fina vandringsleder i naturen runt om Orsa Grönklitt. Siljansleden passerar Orsa Grönklitt och några kilometer bort ligger Fryksås fäbod med en fantastisk utsikt över Orsasjön och Siljan. Det finns massor av stigar och vägar av olika karaktär och svårighetsgrad att välja på. Ett tips är att testa den fina vandringsleden runt Rädsjön, där du kan få dig en härlig naturupplevelse.

Våra leder

Björntjärnsturen 8 km

Vandring  i omväxlande natur med sjöar, berg och tallhed. Bitvis lite teknisk och några rejälare backar.  En mysig tur för den som gillar den lilla stigen i den stora skogen.

Grönklitt Trail 12 km

Traillöpning/vandring på stig och obanat. Leden passerar längs vilda stigar, skogssjöar och som avslutas med vidunderlig utsikt.

Böllingmyren 11 km

En uppmärkt myrled på 11 km. Turen startar med grusväg innan den viker in på myren. Varierar mellan myr och små skogspartier i helt obanad terräng.

Gröna milen 10 km

Vandring på stigar och obanat, en stor del av banan består av myrar. Relativt lite kupering. Stövlar krävs för att vara torrskodd. Ta med en karta på din tur runt spåret då det är något glest mellan skyltarna över myrarna.

Rädsjön runt 5 km

Vandring och tipspromenad på stigar och spårgator längs Rädsjön. Lätt kupering och fin utsikt. Längs turen finns flera slogbodar.

Fryksås t/r 4 km

Kompisled med cykel/löpning/vandring där mam passerar Fryksås fäbod. Perfekt utflykt för de som vill ta en kortare runda.

Stugrundan 4 km

Perfekt för både vandring och löpning, längs stigar och spårgator. 

Siljansleden

Vandring på mestadels stigar. Bra långtur. Går att starta/avsluta på flera olika ställen. En klassiker är start vid Nybron (på väg mot Älvdalen) och sedan löpning tillbaka till Orsa Grönklitt via små fäbodar och fantastiska vyer. Tar ca 3 timmar för en medelgod löpare.

Lifttur till toppen

På tisdagar och torsdagar mellan kl. 11.00-14.00, vecka 29-31, har du chansen att ta en spännande åktur upp till Toppstugan med fyrstolsliften. Njut av en fantastisk utsikt över Rädsjön, skogarna och inte minst djuren i Orsa Rovdjurspark. Biljetter köps i Gästcenter eller via swish direkt vid liften. Pris: 50 kr/vuxen och 40 kr/ungdom.

Stavgång

Vintertid erbjuder Orsa Grönklitt hela 22 alpina nedfarter. Sommartid är det ett perfekt område för stavgång som är en mycket effektiv träningsform. Den branta Söderbacken eller den längre Mellanbacken är några av de alternativ som finns. Det funkar också utmärkt att gå stavgång på de löp- och vandringsleder som finns på kartan om man vill ha lite flackare terräng. Stavar och tillbehör finns att hyra och köpa på Längdcentrum.