Längdåkare

Längdåkningen i Orsa Grönklitt är känd som en av Sveriges absolut bästa med längdspår av högsta kvalitet och ett Längdcentrum i toppklass.

Med bara några timmar från Stockholm och för många aspirerande längdskidåkare från hela Mellansverige, är Orsa Grönklitt en perfekt destination för att vässa tekniken eller kanske prova för första gången. Dessutom på äkta snö, sån som faller från himlen – inte maskiner.

Vasaloppet är vår tradition, och många av våra tränare och instruktörer håller toppklass. Service, modern skidskola, närhet och perfekta spår gör att allt fler längdåkare hittar till Orsa Grönklitt – där du även får hjälp att hitta utrustningen som passar just dig. Du åker dessutom bland alpina backar, vilket gör att alla i familjen kan göra det de tycker bäst om.

Våra längdspår är kända för sin höga kvalitet, vilket drar både landslagselit och motionärer. 13 mil välpreparerade spår genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog har gjort att vi sedan länge är officiellt Vasaloppscenter. Det är kuperade elitspår varvat med lättåkta vägspår, fjälliknande myrspår och mysiga skogsspår. På Längdcentrum har många jobbat med skidor hela livet, och kan verkligen hjälpa dig.

28I7786 Stor (161404)

Spårkort

Varje år satsas stora belopp för att kunna erbjuda längdåkning av högsta klass. Som en del i vår satsning på längdprodukten i Orsa Grönklitt så är spårkortsavgiften av stor vikt. Under de senaste åren har vi investerat i fler spårmaskiner, vilket bidrar till att vi kan förbättra våra spår. Efter varje säsong sparar vi snö och kan därigenom erbjuda minst ett halvår med nypreparerade spår.

28I7737 Stor (161413)

Våra spår

I Orsa Grönklitt erbjuder vi totalt 130 km längdspår, varav 9 km är elbelyst. Olika typer av spår erbjuds, allt från kuperade elitspår, fjälliknande myrspår, lättåkta vägspår och mysiga skogsspår. Oavsett vart du bor på anläggningen så finns spåren inom några hundratalsmeter.

MG 4016 Stor (91483)

Längdskidskola

Tillsammans med våra duktiga instruktörer kan du vässa din stakteknik, förbättra diagonalåkningen, lära dig skate eller få välbehövliga tips för att förbättra din tid i Vasaloppen. Varje lektion är unik och anpassas efter åkarens eller gruppens förutsättningar och ambition. Alla lektioner utgår från Längdcentrum, precis utanför dörren.

Tips för längdåkare

28I7366 Stor (161384)

Vallatips

Att ha rätt valla på skidorna gör skiddagen ännu bättre. Ta en titt på dagens vallatips om du är osäker på vilken valla som gäller. Du kan även lämna in dina skidor för vallaservice. Lämna in dina längdskidor på Längdcentrum, så hjälper experterna dig.

Toppstugan (1)

Tur till Toppstugan

Gör skidturen till en ny upplevelse genom en topptur till Toppstugan. Från Längdcentrum följer du transitspåret förbi Bärras skidområde. Fortsätter över vägen till stugspåret och avslutar sedan med antingen Utsiktsspåret eller stugspåret upp till Limbygården och den övre parkeringen. Sista hundratalet meter kan ni gå till fots eller försiktigt gå i kanten av mellanbacken så når ni toppen. På toppen kan du njuta av utsikten samtidigt som du avnjuter god mat och dryck.

28I2218 Stor (66009)

Ugglan & Björnen

Välkomna in i värmen. Här serveras dagligen en härlig lunchbuffé. Komponerad för att passa just längdåkare..

DSC 2574 Stor (65710)

Filmning

Våra längdinstruktörer är duktiga skidåkare och goda pedagoger. Tillsammans med modern teknik hjälper vi dig att vässa formen och med enkla tips hjälpa dig nå dina mål. 

Precis som landslagen så kan du få hjälp av filmning för att ta din skidåkning till en ny nivå. Filmningen är ett väldigt pedagogiskt sätt att förklara olika faser och detaljer i tekniken och ger en direkt feedback som är svår utan bild.

P1030129 Stor (180510)

Skiduthyrning

Skiduthyrningen i Orsa Grönklitt har ett stort utbud av längdskidor. Allt från tävlingsskidor till lättåkta vallningsfria skidor. Hyr det som passar dig bäst. Den erfarna personalen hjälper er gärna. Skiduthyrningen hittar ni i samma byggnad som Sportshopen, bakom Gästcenter.

Längdcentrum

Längdcentrum

Välkommen in till Längdcentrum, precis intill spåren. Här hjälper gärna vår kunniga personal dig med all tänkbar service. På Längdcentrum finns allt du behöver för längdskidåkning och vår personal hjälper dig gärna hitta rätt utrustning från topp till tå.

Tips på boende

pris fr.

10 995 kr

P1020491 Toppbyn[1]

Toppbyn

Utsikten över Orsasjön och Siljansbygden är svårslagen från Toppbyn. Det gäller även läget i direkt anknytning till backar och spår samt gångavstånd till Orsa Grönklitts centrum och barnområdet.

Priser gäller 6-bäddsstuga v7 sön-sön

pris fr.

6 695 kr

Blåbärsbyn

Blåbärsbyn

I sluttningen på väg mot toppen ligger Blåbärsbyn. Här finns stugor och lägenheter/parhus med gång-/glidavstånd till backar och spåren på östrasidan. Utsikten över anläggningen, Rädsjön och Siljan ingår.

Priser gäller 8-bäddsstuga vecka 13 tors-sön

pris fr.

2 995 kr

Rovdjursbyn

Rovdjursbyn

Utsträckt i sluttningen från centrum och österut ligger Rovdjursbyn. Längdspåren går rakt igenom området och Rovdjursliften tar de flesta direkt till Bananen och alpinområdet.

Priser gäller 6-bäddsstuga vecka 12 sön-tors 

pris fr.

4 095 kr

Skogsbyn

Skogsbyn

Nybyggda stugor ovanför Råtjärn med utsikt i flera väderstreck. Ligger i anläggningens ytterkant, granne med vildmarken. Nära till transportliftar och glidleder till alpinområdet och längdspåren som slingrar sig runt området.

Priser gäller 6-bäddsstuga  vecka 6 sön -tors

pris fr.

3 495 kr

Centrumbyn

Centrumbyn

Centrumbyn består av traditionella fjällstugor med mysiga innergårdar och har ett läge mitt emellan skidspår, centrum och Längdcentrum.

Priser gäller 4-bäddsstuga  vecka 3 tors-sön

pris fr.

27 805 kr

Limbygården

Limbygården

Majestätiskt i kanten av Bananen ligger Limbygården med plats för hela storfamiljen eller kompisgänget i en stuga. På andra sidan vägen börjar längdspåren och vildmarken.

Priser gäller 24 bäddar i Limbygården vecka 2 sön-tors

{ }