Snöbloggen

Här på snöbloggen följer vi arbetet inför och under vintersäsongen, både i längdspåren och i våra backar, och uppdaterar kontinuerligt med snöläget i Orsa Grönklitt.

Sittlift I Orsa Grönklitt

Måndag 24 februari

Godmorgon! Sportlovsvecka 9 är igång och bjuder på helt magiskt väder. Strålande sol och ett par minusgrader. Just minusgraderna ser ut att vara ihållande för hela veckan, vilket låter mycket lovande för våra förhållanden i nedfarter och längdspår. 

 

Under sportlovsveckorna har vi ett maxat aktivitetsschema, med allt från hundspann, skotersafari, ungdomskvällar på Varglyan och vinterguidning på Orsa Rovdjurspark. Läs gärna igenom vårt program så du inte missar någon aktivitet! 

5V4A8918

Onsdag 19 februari

Godmorgon! Idag ser vi ut att få en fantastisk vinterdag i Orsa Grönklitt med temperatur runt 1 minusgrad och en, just nu, stigande sol som ser ut att vara med oss hela dagen. Under morgondagen väntar enligt väderprognosen ett efterlängtat snöfall med upp mot en decimeter nysnö. Fredag, lördag och söndag ser solen ut att komma tillbaka.

86735595 503879240537500 2327335910326140928 N

Tisdag 18 februari

Godmorgon! Fortsatt blåsigt under natten och med inslag av lätt regn under gårdagen. Idag ser det dock ut att vända med temperatur runt 1-2 plusgrader och sol nu under morgonen. Dagarna framöver ser ut att bjuda på kallgrader under nätterna, vilket låter lovande så att våra längdspår kan frysa ihop. 

 

Foto: Härlig manchester i Bananen, från kl. 08.10 idag.

28I9574

Måndag 17 februari

Godmorgon! Vi blickar tillbaka till en helg med otroligt varierande väder, med strålande sol under lördagen och regn och tidvis kraftig blåst under söndagen. Idag har vi runt 3 plusgrader och moln. Väderprognosen under veckan ser ut att bjuda på ett par dagar med sol och minusgrader under nätterna. 

 

Våra längdspår prepareras i nuläget och vi gör allt i vår makt för att erbjuda så bra spår som vi bara kan efter rådande väderförhållanden. 

5V4A8820

Fredag 14 februari

Godmorgon! Vilken fantastisk gårdag vi fick med strålande sol och ett par minusgrader. Idag ser förhållandena ut att bli precis lika magiska! Under morgonen ner mot 10 minusgrader på Stadion. 

 

Våra ca 100 km öppna längdspår spåras nu under morgonen och under gårdagen blev förhållandena magiska ute på myrarna. Spåren har frusit på mycket fint nu tack vare kylan de senaste dagarna.

DJI 0929

Torsdag 13 februari

Wow, vilken magisk morgon! Ner mot 9 minusgrader på Stadion och solen är på väg upp. Det ser ut att bli en fantastisk sportlovsdag! Tack vare kylan producerar vi just nu snö i Rovdjursliften, på Södersidan samt så fyller vi på den sparade snön på Stadion.

Östliften hålls fortsatt stängt idag på grund av reparationer.

Våra längdspår prepareras under morgonen. Idag är spåren "sockriga", men väldigt hårda i botten.

28I5538 Stor (112303)

Tisdag 11 februari

Godmorgon! Kallare temperatur idag med ner mot 3 minusgrader. Prognosen för resterande del av veckan ser ljus ut med några minusgrader och strålande sol under torsdag och fredag. 

 

I skrivande stund är vår personal under morgonen ute och preparerar våra längdspår. Spåren ser ut att hålla mycket fint idag, tack vare kallgraderna inatt. 

 

Info! Under onsdag och torsdag denna vecka kommer Östliften vara stängd p.g.a installation av en frekvensstyrning.

28I9650 Stor (90641)

Måndag 10 februari

Ytterligare fler nedfarter och liftar öppna! Lagom till sportlovsveckorna öppnar vi nu upp på Östsidan med Örnen och Höken. Även vår snowpark i Bananen är nu öppen, men den kommer även utvecklas under veckan med fler rails. Just nu 21 nedfarter, 15 liftar och ca 100 km längdspår öppet. 

 

Våra längdspår är nyspårade under morgonen. Det har varit varmt under natten med blåst och lite regn. Snön är blöt och mjuk i ytan. 

 

Idag har vi någon plusgrad och lätt regn i Orsa Grönklitt, men prognosen ser ut att vända till imorgon då vi ser ut att istället få någon minusgrad och chans till lite sol. Välkommen till en ny fantastisk skidvecka!  

Skimaraton3 Stor (91476)

Lördag 8 februari

God förmiddag! Idag arrangeras Orsa Grönklitt Ski Marathon. Mycket folk på plats i Orsa Grönklitt under dagen och vi rekommenderar samåkning i största möjliga mån. Under tävlingen, mellan ca kl. 10.45-15.00, är spår 10-17 öppna för allmänheten. 

 

Våra längdspår är nyspårade nu på morgonen. Igår spårades en del av Gröna Milen och även Böllingmyren. Med hjälp av vägsticket 5:10 från Hund och Pulka kommer du på Böllingmyren utan att åka på tävlingsspåren och även med hjälp av Hund och pulka kommer man ut på Gröna Milen.

DJI 0873

Fredag 7 februari

Godmorgon! En ny fantastisk skiddag framför oss. I nuläget runt 1-2 minusgrader i Orsa Grönklitt och en prognos som säger strålande sol under dagen. 

 

Vi har nu spårat Kallbolsrundan och Böllingmyren och erbjuder nu ca 100 km längdspår. Äntligen! 

 

I våra nedfarter har vi idag öppnat Helan, Halvan och Slingan vilket innebär att vi just nu har 19 öppna nedfarter! Under eftermiddagen igår började vi även med schaktningen av snö i vår snowpark i Bananen. Förhoppningsvis blir vi klar med snowparken under helgen, alternativt början av nästa vecka.

 

Information om Orsa Grönklitt Ski Marathon

Loppet är sedan början av veckan fulltecknat med 1 500 deltagare. Sedan igår prepareras banan dagligen och testkörs för att skapa optimala förutsättningar. Under tävlingen, mellan ca kl. 10.45-15.00 är spår 10-17 öppna för allmänheten. 

Behöver du hjälp med vallning inför loppet? Kontakta oss via mail till langdcentrum@orsagronklitt.se eller på telefon 0250-462 06.

5V4A8364

Torsdag 6 februari

Godmorgon! Lätt snöfall och runt 2 minusgrader startar vi denna morgon med i Orsa Grönklitt. Under gårdagen öppnade vi Biffen och under morgondagen kommer vi även öppna Helan, Halvan och Slingan. Det gör att vi då kommer ha 19 öppna nedfarter till helgen. 

 

I våra längdspår kommer banan för helgens Orsa Grönklitt Ski Marathon prepareras, vilket innebär att bland annat Kallbolsmyren kommer spåras. Vi återkommer med mer information gällande eventuella fler öppnade spår på myrarna. 

 

Foto från tisdagens rovdjurspaning på Orsa Rovdjurspark med Blåbärsklubben. 

5V4A6275

Tisdag 4 februari

Godmorgon! Under helgen fick vi ett par dagar med något varmare temperaturer, som glädjande nog vände till minusgrader natten till söndag. Under gårdagen hade vi under kvällen ner mot 12 minusgrader på Stadion. 

 

Vi producerar i nuläget snö i Rovdjursliften, Öst, Norr, Bananen och på Stadion för att fylla på vår sparade snö till kommande vinter. Snön som produceras i Bananen kommer inom kort användas för att bygga vår efterlängtade Snowpark. Det innebär att de rails och mindre hopp som tidigare funnits under vintern, för tillfället nu är borta fram tills Snowparken är färdigbyggd.

 

Vi arbetar för fullt med att öppna fler nedfarter och längdspår. Just nu 15 öppna nedfarter och 80 km längdspår. Längdspåren prepareras i nuläget och erbjuder mycket fina förhållanden. 

5V4A6265

Torsdag 30 januari

Godmorgon! Idag vaknade vi upp till ett snötäckt, vackert vinterlandskap i Orsa Grönklitt. Under tisdagen och onsdagen har det kommit runt 20 cm nysnö. Helt magiskt! Temperaturen ligger just nu på runt 1 minusgrad och fram mot nästa vecka ser vi ut att få kallare temperaturer. 

 

Längdspåren spåras nu under morgonen och backarna är pistade och redo för en ny skiddag. Välkommen till vintern i Orsa Grönklitt! 

DJI 0499

Tisdag 28 januari

Godmorgon! Under gårdagen blev temperaturen något mildare än vad prognosen visat, vilket innebar snöblandat regn istället för snö. Chanserna till snö idag ser dock goda ut och vi hoppas nu att temperaturen håller sig under nollan. 

 

Våra längdspår spåras nu under morgonen. Spåren är blöta men håller fint med tanke på förutsättningarna. 

5V4A5996

Måndag 27 januari

Godmorgon! Vi vaknade idag i Orsa Grönklitt till dimma och lätt regn. Fram mot kvällen ser regnet ut att övergå till snö och snöfallet ser ut att hålla i över natten. Under onsdagen ser det sedan ut att komma desto mer snö, med upp mot någon decimeter nysnö. Även något kyligare temperaturer ser ut att vara på väg fram mot helgen. 

 

Våra längdspår är nyspårade under morgonen men blöta i och med regnvädret. Vi erbjuder fortsatt 80 km längdspår. Fortsatt även 15 öppna nedfarter på den alpina sidan.

5V4A8184

Fredag 24 januari

Godmorgon! Under gårdagen fick vi äntligen minusgrader vilket innebar att vi under natten och förmiddagen kunde starta snöproduktionen på södersidan. Allt för att kunna säkra upp den resterande delen av vintern. Nu hoppas vi på flera dagar med kyla för att kunna återuppta snöproduktionen på fler delar av anläggningen för att fylla på snödjupet och även kunna öppna fler nedfarter. 

 

Under helgen, fredag till söndag, arrangeras ett fartläger i Norrbacken tillsammans med Ski Team Sweden Speedski. Övriga gäster kan åka mellan liften och snökanonerna, övrig del i Norrbacken kommer vara avstängd. 

 

Våra längdspår är preparerade under morgonen och det kan fortsatt vara lite hårt och isigt på sina ställen. Var försiktigt i utförsbackarna. 

69828290 2744699302239614 6813442286223884288 O

Torsdag 23 januari

Godmorgon! Idag vaknade vi upp till en något kyligare morgon med temperatur runt 3 minusgrader. Temperaturen ser ut att stiga till plusgrader efter lunch. Väderprognosen visar dock på glädjande nyheter framöver, där det från mitten av nästa vecka ser ut att vända om till minusgrader. 

 

Längdspåren håller mycket fint men är väldigt hårda just nu. Vi råder därför våra gäster till att ta det försiktigt i utförsbackarna.

5V4A7944

Onsdag 22 januari

Godmorgon! Igår fick vi en härlig dag ute i backar och längdspår med strålande sol. Även idag ser vi ut att få en dag med bra väder och chans till sol. Förhållandena är liknande mot gårdagen där temperaturen under morgonen ligger runt 0 grader, men sen ser ut att sjunka något under eftermiddag och kväll. Våra, ca 80 km, längdspår spåras nu under morgonen.

5V4A8117 2

Tisdag 21 januari

God förmiddag! Idag bjuds vi på en härlig dag med strålande sol och temperatur strax över nollan. Solen ser ut att vara med oss denna vecka, även under morgondagen och på fredag. 

 

Våra ca 80 km längdspår är nyspårade under morgonen och förhållandevis fina. Något blöta under morgonen men enligt väderprognosen ser dem ut att frysa på under eftermiddagen. 

 

Bilden fotad under gårdagens magiska solnedgång. 

DJI 0578

Måndag 20 januari

Godmorgon! Vi blickar tillbaka till en helg med varierande väder med regn och mildväder under lördagen och strålande sol och någon minusgrad under söndagen. I nuläget, under måndag morgon, ligger temperaturen runt 0 grader. Under veckan ser vi ut att få härliga skiddagar med strålande sol både under tisdagen och onsdagen. 

 

Gällande längdspåren har vi dessvärre blivit tvungna att stänga Kallbolsrundan p.ga. det mildvädret som varit. Vi erbjuder fortfarande hela 80 km längdspår, som spåras nu under morgonen. Fina förhållanden just nu med hårda längdspår. 

 

På den alpina sidan har vi fortsatt 15 nedfarter öppna och vi inväntar kyla och natursnö för att öppna fler. 

 

Bild från en av förra veckans soliga dagar – härliga förhållanden i Orsa Grönklitt!  

5V4A6020

Torsdag 16 janauri

Idag ser ut att bli en fantastisk dag med sol fram mot lunch! Temperaturen ligger just nu under morgonen runt 1-2 plusgrader på anläggningen. 

 

Under gårdagen öppnade vi Kallbolsrundan igen, där spåren är riktigt fina. Vi kan nu erbjuda ca 96 km längdspår. Vi har under morgonen påbörjat prepareringen av våra öppna längdspår och vi fortsätter, där samtliga spåren ser ut att vara klara till lunchtid. I längdspåren finns just nu ca 30 cm packad snö och i Konstsnöspåren ca 50 cm. 

5V4A8021

Onsdag 15 januari

Snöfallet som kom under gårdagen gav oss ca 10 cm nysnö. Temperaturen ligger just nu runt 3 plusgrader vid Stadion och 2 plusgrader vid toppen av Söderbacken. Enligt prognosen framöver ser vi fortsatt ut att få ett par plusgrader under dagarna, men någon minusgrad under nätterna. 

 

På den alpina sidan har vi nu öppnat upp hela bredden på Norrbacken. Vi arbetar så gott vi kan, efter rådande väderförhållanden, för att framöver även öppna fler nedfarter.

 

Våra ca 80 km längdspår är nypreparerade under förmiddagen. Genom vår liveuppdatering av spårprepareringen kan ni live följa vart pistmaskinen kör. 

5V4A7929

Tisdag 14 januari

Godmorgon! Det milda vädret har under den senaste veckan hållit i sig med undantag för ett par enstaka dagar, då vi fått efterlängtade minusgrader och haft möjlighet till att producera snö för att fylla på i våra nedfarter. 

 

Våra öppna nedfarter håller fortsatt bra med snödjup på ca 70 cm. Vi erbjuder i dagsläget 15 öppna nedfarter och vi hoppas framöver på en väderprognos med kallare temperatur och natursnö, för att kunna öppna ytterligare nedfarter. 

 

Längdspåren håller fortsatt hög klass och vi erbjuder totalt ca 80 km. Fortsatt är tyvärr vädret för milt för att vi ska kunna preparera spåren på myrarna. 

 

I skrivande stund faller snön här i Orsa Grönklitt och det ser ut att göra det både idag och imorgon, vilket ser ut att innebära ett par centimeter nysnö. 

 

Bilden fotad under gårdagen, då vi fick magiska förhållanden med sol och ett par minusgrader.

5V4A7497

Onsdag 8 januari

God förmiddag! Under den senaste veckan har vi tyvärr fått in ett mildare väder i Orsa Grönklitt. Det gör att vi blivit tvungna att stänga Kallbolsrundan och Böllingmyren, där vi nu inväntar kyla för att kunna öppna spåren igen. Vi erbjuder just nu ca 90 km längdspår och vi spårar i dagsläget under nätterna, istället för tidig imorgon, för att kunna tillåtna spåren att frysa då nätterna fortsatt är kalla. 

 

På den alpina sidan har vi 15 av 16 liftar öppna och 15 av 22 nedfarter, vi inväntar kyla och natursnö för kunna öppna fler liftar och nedfarter. 

 

I skrivande stund har vi strålande sol i Orsa Grönklitt och runt 4-5 plusgrader. Fram mot helgen ser vi ut att få några efterlängtade dagar med kyla. 

28I7698 Stor (161396)

Söndag 29 december

Glädjande nyheter! Under gårdagen öppnade vi upp Kallbolsrundan och Böllingmyren efter ett intensivt arbete från vår personal med snöläggning och pistning. Tidigare under veckan har även Elitspåren öppnats. Vi erbjuder i nuläget ca 120 km längdspår. 

 

På den alpina sidan har vi öppnat Råtjärnsliften vilket innebär att vi just nu har 14 av 16 liftar öppna. 

 

Vädret idag innebär tyvärr någon plusgrad och molnighet. Vi håller alla tummar för att prognosen ska vända till minusgrader inom kort.  

DJI 0633 2

Fredag 27 december

Ännu en fantastisk skiddag! Idag är temperaturen kallare än tidigare dagar och just nu ligger det runt 7 minusgrader. Fram mot sent ikväll ser temperaturen ut att sjunka ännu mer vilket gör att vi kan producera ytterligare med snö för att framöver kunna öppna fler nedfarter. 

 

Vi har under veckan, utöver Blåbärsskogen, även öppnat Järven och Rovdjursliften. Inom kort hoppas vi även kunna öppna Råtjärnsliften.

 

I längdspåren är förhållanden fortsatt mycket bra och samtliga våra öppna längdspår har blivit spårade nu på morgonen. Vi kommer idag testa att preparera Kallbolsrundan, med en förhoppning att öppna spåret inom kort.

5V4A7263

Måndag 23 december

Full fart i backen idag med massor av glada julgäster! En fantastisk skiddag med ett par minusgrader och härliga pister. Idag har vi även öppnat Blåbärsskogen – en av barnens favoriter. 

5V4A6777

Fredag 20 december

Ny öppnar vi våra backar igen! Under kvällen igår fick vi ett härligt tillskott med ett par centimeter nysnö och vi ser verkligen ut att få en vintrig julvecka här i Orsa Grönklitt. 

 

Våra längdspår är spårade under morgonen och vi arbetar även med att utöka till fler längdspår inom kort. Elitspåren har vi packat under gårdagen och vi räknar med att öppna dem inom kort. Gällande Kallbolsrundan, Böllingmyren och Gröna milen så är det tyvärr för blött på myrarna. Vi inväntar kyla för att även kunna öppna dem spåren. 

80082343 583248188911974 3845823839799869440 N

Torsdag 19 december

Godmorgon! Under gårdagen fick vi en fantastisk skiddag med strålande sol och snötyngda träd. Fotot taget från igår. 

 

Minusgraderna håller fortfarande i sig i Orsa Grönklitt med just nu 5-6 minusgrader. Vi fortsätter snöproduktionen och det intensiva arbetet inför morgondagen, där vi öppnar våra backar igen efter att haft stängt sedan i måndags. Under gårdagen kommunicerade vi ut den glädjande nyheten med att vi öppnar upp ytterligare backar till helgen. Vi öppnar halva Norrbacken, Mellanbacken, Söderbacken, Bananen, Barnbacken, Losvägen, Harspåret och transporten till och från Norr.  

 

Under morgonen har våra ca 80 km längdspår spårats och vi ser ut att få en ny fin skiddag. Längdcentrum tipsar idag om dagens valla, med blå burk. Förslagsvis Swix VR40.

5V4A6275

Onsdag 18 december

Godmorgon! Minusgraderna håller i sig och vi fortsätter producera snö. Just nu producerar vi snö i Blåbärskogen, Järven, Öst och Berguven. Vi fortsätter preparera övriga backar och till på fredag ser vi ut att kunna öppna halva Norrbacken, Mellanbacken, Söderbacken, Bananen, Barnbacken, Losvägen, Harspåret och transporten till och från Norr. 

 

Gällande längdspåren så är runt Multiskidbanan, Konstsnöspåret, Hund- och pulkaspåret, Fryksås, Stormon runt och Kallbolsvägen pistat på morgonen.

79764093 2912111535480263 6791002611110641664 N

Tisdag 17 december

Godmorgon! Kallare temperatur idag med runt 7 minusgrader nu på morgonen. Vi kör snökanonerna för fullt och vi arbetar för att kunna öppna ytterligare nedfarter till på fredag, när vi öppnar den alpina delen igen. 

 

De flesta av våra längdspår är nyspårade under morgonen. Du vet väl att du kan följa våra pistmaskiner live i spåren? Följ via länken nedan.  

5V4A6265

Måndag 16 december

Godmorgon! Inatt har vi fått ca 20 cm nysnö och vi möttes i morse av ett kritvitt Orsa Grönklitt med snötyngda träd. Temperaturen ligger just nu på 2 minusgrader på Toppen och enligt prognosen ser det även ut att bli kallare under mitten av veckan. 

 

Den alpina delen är från och med idag stängd fram till fredag då vi öppnar på nytt för resterande del av säsongen. Vi förbereder nu för att inom kort öppna fler nedfarter. 

 

Under morgonen är våra öppna längdspår nyspårade. Vi erbjuder fortsatt ca 78 km längdspår.

5V4A6728[1]

Lördag 14 december

Som vi har längtat – äntligen alpin premiär! I morse vid kl. 09.00 öppnade vi Barnbacken, Söderbacken och Bananen. Den alpina delen kommer nu vara öppen idag och imorgon för att sedan vara stängd 16-19 december. Vi öppnar sen igen nästa fredag, den 20 december. Vi har under natten fått ett par centimeter snö och vi har just nu ett vintrigt, men dimmigt, Orsa Grönklitt. Temperaturen ligger i nuläget kring 0 grader.

 

De flesta av våra längdspår är under morgonen spårade och vi erbjuder fortsatt ca 78 km längdspår.

5V4A6584

Torsdag 12 december

Godmorgon! Idag ligger temperaturen fortsatt runt 0 grader. Under gårdagen kom ca 5 cm nysnö och just nu har vi totalt 30 cm snödjup i terrängen och 100 cm i snitt i våra nedfarter. Vi fortsätter förberedelserna inför den alpina premiären på lördag där vi öppnar Barnbacken, Söderbacken och Bananen. Vi arbetar även för fullt med att öppna Mellanbacken så fort vi bara kan. 

 

OBS! Bilden tagen i tisdags från Konstsnöspåret. 

5V4A6017

Onsdag 11 december

Godmorgon! Idag har temperaturen stigit och ligger just nu runt 0 grader. På grund av den varmare temperaturen är just nu snöproduktionen pausad, men vi fortsätter förberedda med våra pistmaskiner för att skapa dem bästa förutsättningarna inför den alpina premiären på lördag. Under morgonen har vi även fått ett härligt snöfall, vi får se hur mycket nysnö det kommer ge.

 

Glädjande nyheter är att vi nu har utökat våra längdspår! Vi kan nu totalt erbjuda 78 km längdspår då vi spårat samtliga vägspår, Rädsjön runt, Nallerundan, Björnspåret, Fryksåsspåret, Stugspåret och Utsiktsspåret.

78750866 740258319827387 5174715780930994176 N

Tisdag 10 december

Godmorgon! Vilken fantastisk morgon i Orsa Grönklitt. Under morgonen har vi haft ner mot 12 minusgrader på Toppen vilket gjort att vi under natten haft möjlighet till att fortsätta snöproduktionen. Just nu går snökanonerna för fullt i Bananen, Mellanbacken och Norrbacken.

 

Till den alpina premiären nu på lördag kommer vi som tidigare nämnt öppna Barnbacken, Söderbacken och Bananen. Vi arbetar för fullt med att så fort som möjligt kunna öppna övriga backar. Mellanbacken hoppas vi i nuläget kunna öppna till den 20 december. 

 

Nyspårat nu på morgonen på Konstsnöspåret, Stormon runt, Fryksås och runt Multiskidbanan.

5V4A6561

Måndag 9 december

Godmorgon! Äntligen premiärvecka – med alpin premiär på lördag. Vi siktar i dagsläget på att öppna Barnbacken, Söderbacken och Bananen. 

 

Under gårdagen fick vi ett snöfall på 5 cm och i nuläget ligger temperaturen runt 0 grader. Under morgonen har vi spårat Konstsnöspåret, Stormon runt och runt Multiskidbanan. 

 

OBS! Fotot taget på Stadion i fredags. 

5V4A6009

Söndag 8 december

Godförmiddag! Längdspåren har under fredagen och lördagen varit oerhört välbesökta av både skidgrupper, föreningar och glada motionärer. Idag faller snön från himlen och vi ser ut att få en rejäl påfyllnad från Kung Bore.

 

Temperaturen ligger just nu runt 4-5 minusgrader. Under morgonen har vi spårat samtliga våra ca 40 km längdspår, dvs Konstsnöspåret, runt Multiskidbanan och Stormon runt. 

78179676 10157880497433619 7921164027454029824 O

Fredag 6 december

Godmorgon! Även under gårdagen fick vi någon plusgrad vilket gör att vi ännu inte har haft möjlighet att återuppta vår snöproduktion. Schaktningen har fortsatt i Barnbacken, Söderbacken och Bananen och backarna börjat ta form inför den alpina premiären den 14 december.

 

Idag har temperaturen sjunkit något och fram mot natten ser minusgraderna ut att komma tillbaka. Under helgen ser det även ut att komma natursnö enligt prognosen. Under morgonen har vi spårat runt Multiskidbanan och även Konstsnöspåret. Välkommen till en fin skiddag!  

5V4A6354

Onsdag 4 december

Godmorgon! Under gårdagen steg temperaturen något och ligger i nuläget mellan 0-1 plusgrad. Detta gör att vi för tillfället har pausat snöproduktionen i våra backar. Vi återupptar produktionen så fort vi får minusgrader igen, vilket enligt nuvarande väderrapport ser ut att bli fram mot helgen. I nuläget fortsätter vi arbetet med att schakta ut vår producerade snö med våra pistmaskiner på Södersidan. Gällande längdspåren så är samtliga spår nypreparerade under morgonen. Vi erbjuder fortsatt ca 40 km längdspår. 

 

OBS! Fotot taget från Toppen vid fredagens fantastiska soldnedgång. 

5V4A6425

Måndag 2 december

Solen fortsätter lysa! Temperaturen ligger fortfarande på ett par minusgrader och bidrar till att vi kan fortsätta producera snö i våra backar. Under förmiddagen har vi börjat schakta ut våra snöhögar på Södersidan. Under morgonen har vi spårat runt Multiskidbanan, Stormon runt och Konstsnöspåret. Vi erbjuder fortsatt 40 km längdspår. Snödjupet i terrängen är i nuläget 20 cm. 

5V4A6411

Lördag 30 november

Ännu en fantastisk skiddag med strålande sol och något kallare temperatur än tidigare dagar, runt 6 minusgrader vid Stadion och 7 minusgrader vid toppen av Söderbacken. Under morgonen har vi spårat runt Multiskidbanan, Stormon runt och Konstsnöspåret. Mycket skidåkare i Orsa Grönklitt idag, men spåren har hållit mycket bra. Vi erbjuder fortsatt 40 km längdspår. 

DJI 0507

Fredag 29 november

Magiskt vinterlandskap i Orsa Grönklitt idag! Helgen ser ut att bli helt fantastiskt. Idag har vi bjudits på sol och 6-7 minusgrader vilket har bidragit till fantastiska förhållanden i längdspåren. Under dagen har vi spårat med skoter runt Multiskidbanan och Stormon runt och även med maskin på Konstsnöspåret. 

 

Snökanonerna går för fullt i våra backar och vi har även nu börjat producera snö i Mellanbacken. 

5V4A6272

Torsdag 28 november

Äntligen minusgrader igen! Idag har vi återupptagit snöproduktionen i Barnbacken, Söderbacken och Bananen. Inom kort startar vi även produktionen i Norrbacken. Snön fortsätter att falla och ser ut att göra det under eftermiddagen och kvällen. Ca 5 cm nysnö beräknas falla. Kostsnöspåret är spårat under förmiddagen. 

 

Vägen vid Barnbacken till Längdcentrum och Rovdjursparken är nu avstängd och vi hänvisar istället till vägen vid Gästcenter. 

5V4A6020

Onsdag 27 november

Välkommen till en härlig skiddag! Under gårdagen och natten har vi haft ett lätt snöfall med ca 5 cm nysnö. Under morgonen har vi spårat Konstsnöspåret och under dagen packar vi även vägarna. Ännu finns dock inga klassiska spår på vägarna. 

DJI 0496

Tisdag 26 november

Godmorgon! En härlig morgon med temperatur på ca -1 grad och frost i träden. Under eftermiddag hoppas vi på snöfall. Just nu erbjuder vi 39 km längdspår och Konstsnöspåret är spårat med maskin under morgonen.

DJI 0490

Måndag 25 november

Godmorgon! Just nu ligger temperaturen runt 0 grader vid Längdcentrum och drygt -3 vid toppen på Söderbacken. Vi är laddade för en ny vecka som, enligt väderrapporterna, utlovar snö och minusgrader. Temperaturen väntar sjunka dag för dag och vi hoppas under mitten av veckan kunna återuppta snöproduktionen i våra backar. 

 

Fortfarande så erbjuder vi 39 km längdspår och Konstsnöspåret är även spårat med maskin under morgonen.

 

OBS! Bilden fotad i förra veckan, precis när molnen dragit in över Orsa Grönklitt. 

5V4A5115

Fredag 22 november

Även denna dag har bestått av någon plusgrad, men glädjande nog har spåren hållit bra ändå med tanke på omständigheterna. Vi erbjuder fortfarande 39 km längdspår, även om det på Vägspåret och Multiskidbanan likt igår finns risk för genomslag. Konstsnöspåret håller fortsatt mycket fint och är nyspårat idag.

 

Väderprognosen för den kommande veckan ser lovande ut med både minusgrader och chans till snö. Nästa helg ser ut att bjuda på sol och temperatur ner mot minus 7-8 grader. Vi ser fram emot att äntligen kunna starta snöproduktionen i våra backar igen, inför den alpina premiären den 14 december. 

5V4A5959

Torsdag 21 november

Denna torsdag startade med någon plusgrad, molnighet och dimma. Ännu har inget regn fallit men prognosen visar på regn under eftermiddagen. Vi erbjuder fortfarande 39 km längdspår, även om det på Vägspåret och Multiskidbanan finns risk för genomslag. Konstsnöspåret håller fortsatt mycket fint. 

5V4A4874

Onsdag 20 november

Godmorgon säger vi från Orsa Grönklitt! Temperaturen ligger just nu strax under 0 grader och dagen väntas bli något kallare än gårdagen, där eftermiddagen tyvärr bjöd på plusgrader och regn. Trots det är dock förhållandena i spåren mycket. Vi spårar inget idag, då det förväntas mer regn och plusgrader imorgon. 

5V4A5993

Tisdag 19 november

Vi har just nu ett par plusgrader, med moln och dimma i Orsa Grönklitt. Förhållandena i spåren är dock fortsatt mycket fina och nyreparerade under förmiddagen. Spåren är välbesökta av glada åkare, från tidig morgon till sen kväll vilket vi är otroligt glada över! Vi har idag tryckt Utsiktsspåret. Du har väl inte missat att du kan följa våra spårmaskiner live via GPS? 

5V4A5967 2

Måndag 18 november

Vi ser tillbaka på en magisk helg med några decimeter nysnö och Långloppspremiär på lördagen. Förhållandena i våra längdspår är riktigt bra och många åkare och träningsgrupper har nyttjat spåren under helgen.  

 

Under måndagen har vi öppnat upp samtliga vägspår och även spårat Multiskidbanan, Stormon runt och Konstsnöspåret. Totalt kan vi nu erbjuda 39 km längdspår! 

 

Temperaturen har under de senaste dagarna varit runt 0 grader och vi har därigenom fokuserat på att packa den natursnön vi fått, både i våra längdspår och backar. Snöproduktionen kommer vi återuppta direkt vi får minusgrader igen. 

Snobloggen Torsdag14november

Torsdag 14 november

Nyspårat med skoter runt Multiskidbanan, 4km. Även Stormon runt är spårad, 10km. Konstsnöspåret är också preparerat - nu är vi igång!

Under tävlingen på lördag är konstsnöspåret stängt för allmänheten. Men de andra 14km är öppna för alla att åka!
Totalt 17,5 km spårat. Välkomna!

5V4A5938

Onsdag 13 november

Under tisdagen och onsdagen har vi fått något varmare temperatur och den snön som kommit under de senaste dagarna har därigenom sjunkit ihop något. Just nu har vi ett snödjup i terrängen på 10 cm.

I nuläget erbjuder vi 3,5 km längdspår med mycket fina förhållanden. Vi har under onsdagen börjat packa snön på multiskidbanan, vilket vi hoppas ska leda till ytterligare längdspår inom kort.

DJI 0456

Tisdag 12 november

Under natten har temperaturen vänt och under förmiddag har vi haft strax över 0 grader. Idag arbetar vi med att koppla ihop våra längdspår vid "hund och pulka-korset" för att skapa ett rundspår.

DJI 0466

Måndag 11 november

Snön faller – både från kanoner och himlen. Under helgen har vi haft ett härligt snöfall i Orsa Grönklitt där vi fått ett par centimeter snö. I skrivande stund fortsätter snön att falla och ser ut att göra det även under kvällen och natten. 

 

Vi fortsätter att producera snö i Barnbacken, Söderbacken och Bananen och har även under förmiddagen börjat produktionen i Norrbacken. 

DJI 0430

Torsdag 7 november

Vi öppnar upp ytterligare 1 km längdspår! Efter ett fantastiskt jobb av våra snöläggare under veckan så kan vi nu öppna upp skidåkning i hela Isbjörnsbacken. Våra snökanoner går fortfarande för fullt och producerar snö dygnet runt. Helgens väderrapport ser riktigt lovande ut med förhoppning om nysnö både under fredagen och lördagen.

5V4A4543

Onsdag 6 november

Minusgraderna håller i sig och vi fortsätter producera snö både i våra backar och på Stadion vid Längdcentrum. Under dagen schaktar vi snö på Stadion. Vårt längdspår är fortsatt mycket fint! 

5V4A5844

Måndag 4 november

Äntligen minusgrader! Under helgen har temperaturen slagit om och vi har haft ner mot 10 minusgrader under nätterna. Till veckan väntar enligt väderrapporterna även kalla dagar vilket gör att vi kan maximera snöproduktionen både i våra backar och vid Längdcentrum. 

 

Vårt längdspår är fortfarande 2,6 km och har genom minusgraderna under natten frusit på riktigt fint. 

5V4A4861

Onsdag 30 oktober

Idag har vi genom vår sparade snö lyckats utöka spåren ytterligare 1,1 km. I nuläget finns alltså totalt 2,6 km längdspår. Höstlovsveckan har i övrigt öppnat med massor av glada åkare i solskenet. Sent ikväll kommer vi att spåra för att sedan till imorgon få hårda och fina spår.  

DJI 0371

Måndag 28 oktober

Vi har en fantastisk helg bakom oss, där vi haft kalla nätter och soliga dagar. Lördag morgon bjöd på riktigt fina premiärspår efter ett imponerade arbetet av våra snöläggare. Veckans väder ser ut att ge oss minusgrader på nätterna vilket har gjort att vi under dagen har börjat att förlänga vårt befintliga längdspår. Vi återkommer under veckan på hur långt vi lyckas förlänga det. 

73047403 355764278529905 1666677632764215296 N

Torsdag 24 oktober

Idag har vi haft något varmare temperaturer i Orsa Grönklitt än under gårdagen. Arbetet har dock flutit på bra och spåret på 1,5 km är inom kort klart. Imorgon färdigställs spåret inför fredagskvällens pistning. Två dagar kvar till den efterlängtade premiären på lördag! 

74357025 540219203204314 2422407846101516288 N

Onsdag 23 oktober

Under dagen har vi i Orsa Grönklitt haft ca 6-8 plusgrader men arbetet med snöutläggningar har fortsatt i hög fart. Idag har vi börjat schakta ut snön som under gårdagen täckts av. Ett intensivt arbete har tagit fart!  

5V4A4365

Tisdag 22 oktober

Idag har äntligen vår sparade snö från förra vintern börjat täckas av, där en snöhög finns placerad vid Längdcentrum och den andra vid Norrbacken. Under eftermiddag/kväll kommer vi börja arbetet med att lägga ut snö på Stadion, vilket sedan kommer fortsätta fram till fredag då vi beräknar starta med pistningen. 

5V4A4340

Måndag 21 oktober

Äntligen dags för längdpremiärsvecka! Söndagen bjöd på ett härligt snöfall och temperatur strax under 0 grader och på måndagen vaknade vi upp till ett vackert, vintrigt Orsa Grönklitt. Under eftermiddagen steg dock temperaturen vilket enligt väderprognosen visar vara ihållande för resten av veckan. Det har tyvärr gjort att vi blivit tvungna att skjuta upp snöutläggningen till tisdagen och längdpremiären tills på lördag. 

Längdcentrum

Söderbacken

Norrbacken

{ }