Stäng

Rullskidor

Backen upp till Grönklitt anses vara en de bästa i Sverige, 13 km lång med konstant uppför, avslutningen upp till Toppstugan är en riktigt utmaning. Här har svenska skidlandslaget och andra elitskidåkare åkt många gånger då de deltagit i läger hos oss. Men backen passar även motionären. Man tar backen i den tid och hastighet som passar en. Rullskidåkning i Grönklitt är inte bara jobbigt. Med start vid Längdcentrum och vägarna i anläggningen och bort till Fryksås och tillbaka blir en fin, lagom kuperad runda på ca 7km. Området kring Orsa bjuder på ett stort nätverk av små asfalterade vägar med varierad kupering. Även den klassiska turen runt Orsasjön (40 km) är en fin runda för den som gillar stakning.

Tekniklektioner

Vi erbjuder tekniklektioner på rullskidor och guidade turer, kontakta oss för mer information. Vi anpassar oss efter ert behov. På längdcentrum kan ni hyra, testa och köpa rullskidor, stavar, hjälmar och pjäxor. Här finns även övrig träningsutrustning, såsom kläder och skor etc.


För frågor och bokningar kontakta: marcus.laggar@orsagronklitt.se eller Längdcentrum 0250-462 06.

Just nu hänvisas Rullskidåkare till den fina backen upp mot Orsa Grönklitt och vägarna i omgivningarna. 


Orsa skidklubb storsatsar på multiskidbana i Grönklitt

2017-04-07 23:14

Orsa skidklubb ligger inte på latsidan. Nu sjösätter man ett stort projekt i Grönklitt. En rullskidbana/multiskidbana på fem kilometer ska byggas. Kostnaden för projektet beräknas till 12 miljoner.

 Av Johan Trygg - 07-04-2017

Arvsfonden beviljade i onsdags ett bidrag på 5 miljoner.
– Det är fantastiskt att vi nu kan starta projektet på riktigt, säger Orsa SK:s ordförande Hans Stjernqvist som också är projektledare.

I onsdags blev den sista delen av finansieringen klar. I augusti ska man börja bygga och i oktober 2018 ska anläggningen vara klar för invigning.

– Nu kan vi gå vidare och förverkliga det som vi så länge drömt om. Det här är något som kommer att betyda mycket, för många, säger Stjernqvist.

Orsa SK påbörjade redan under våren 2015 ett projekt med ambitionen att anlägga en rullskidbana i Orsa Grönklitt. Önskemålet hade funnits i många år, där klubben ville ge barn, ungdomar och juniorer förutsättningar att få träna rullskidor i en säker och skidspårsliknande miljö.

– Efterhand som projektplaneringen gick framåt har tankar och diskussioner uppstått om inte fler målgrupper skulle kunna dra nytta av den planerade banan. Det var då som idén med en multiskidbana uppstod, berättar Hans Stjernqvist.

Vad är då en multiskidbana?
– Dels är det en traditionell rullskidbana. Det är ett traditionellt skidspår. Det är också en bana och ett skidspår för skidåkare med synnedsättning. Även för andra kategorier av motionärer med behov av hjälpmedel.

Målgruppen idrottsutövare med olika typer av funktionsnedsättning kommer att ha stor glädje av anläggningen. Det kommer att byggas in en infrastruktur i banan som i första hand är till för samarbetsprojektet ”Virtuell ledsagare” med mera samt test, försök och verifiering av hjälpmedel för idrottare med funktionsnedsättning.

I ett sidoprojekt för att utveckla dessa möjligheter ingår para-skidåkaren Zebastian Modin. Under arbetsnamnet ”Virtuell ledsagare” ska det skapas möjligheter för utövare med synnedsättning att kunna åka banan utan ledsagare.

Banan kommer att byggas i tre steg/svårighetsgrader. Det blir en stadionslinga, en teknikslinga närmast skidstadion i Grönklitt. Det blir på en del av där konstsnöspåret ligger idag. Sedan blir det ett långspår varv på cirka 4 kilometer runt Östra Rädsjön. Total längd inklusive stadionslingan är 5 kilometer.

Här kommer multiskidbanan i Grönklitt att anläggas.
Här kommer multiskidbanan i Grönklitt att anläggas.

Kostnaden för projektet är beräknad till 12 miljoner. Finansieringen ser ut enligt följade: Arvsfonden 5 miljoner, Grönklittsgruppen 1 miljon, Dalarnas idrottsförbund 400 000 kronor Orsa kommun 300 000 kronor. Resterande del finansieras med lån från Rosebo-gruppen och Orsa kommun.