Stäng

Mountainbike (MTB)

Cyklingen i Orsa Grönklitt erbjuder en stor variation. Välj mellan rejäla backar både uppför och utför, eller lättcyklade skogsstigar och mysiga grillplatser. Vare sig du motionscyklar eller bara vill ta en skön tur med familjen finns utbudet. På Längdcentrum kan du hyra mountainbikes för vuxna och barn från Swix och Crescent för fina turer på små grusvägar i vildmarken. Välj egna turer eller följ våra märkta leder. 

Biking Dalarna

Orsa Grönklitt är en del av cykelnätverket Biking Dalarna. Tillsammans med 6 andra destinationer är Grönklitt en del av Sveriges största cykelparadis. Läs mer här!


Nyhet!

Från och med sommaren 2018 finns möjlighet att hyra MTB Elcykel (Swix, 29 tum) på Längdcentrum. 

Uthyrningspriser hittar ni här!


Våra märkta cykelleder

Samtliga leder utgår från Längdcentrum där även cykeluthyrning och sportshop finns. 
De flesta lederna är blå men av väldigt olika karaktär. Några slingrar sig kring anläggningen med närliggande Rädsjön och Rovdjursparken i blickfånget. Andra leder tar cyklisterna ut i den riktiga vildmarken med ett lugn och storhet som är svår att beskriva, men fantastisk att uppleva. Alla cykelleder startar och slutar vid Längdcentrum.

Klicka här för att ladda ner karta!

Kartan finns även att köpa på Längdcentrum.


Fryksås tur och retur, 4 km

Underlag: Grusväg
Karaktär: Tekniskt enkel med en längre backe upp mot Fryksås.
Beskrivning: En lättcyklad och trevlig familjetur till fäboden Fryksås.  I Fryksås finns både café och restaurang. 


Konstsnörundan, 1,5 km, lätt kuperad / 3,3 km, kuperad. 

Underlag: Eljusspår/grusväg
Karaktär: Tekniskt enkel men en del kupering
Beskrivning: Likt en berg och dalbana kring rovdjursparken går Konstsnöslingan. Vintertid vårt snösäkraste spår. Sommartid en kuperad cykelslinga med flera fina pulshöjande backar och snabba utförslöpor. Rundan kan även kortas av till en 1,5 km tur, mindre kupering och mer varierad cykling. Men då försvinner möjligheten att få se en skymt av Sveriges enda isbjörnar i Polar World.


Fryksåsrundan, 6 km

Underlag: Stig/grusväg
Karaktär: Varierad cykling i tallskogsmiljö med kortare partier som är mer tekniska med steninslag. 
Beskrivning:  En rolig och varierand tur med både fantastisk utsikt, fikamöjligheter och spännande single track. Längs vägen finns även möjligehet till grillning. Underlaget varierar mellan naturliga stigar, grusvägar och handbyggda single tracks. 


Rädsjöturen, 6 km

Underlag: Stig/grusväg
Karaktär: Första kilometern lite teknisk med sten och spångar, i övrigt lättcyklad.
Beskrivning: En varierad tur runt den vackra Rädsjön. Första kilometrarna går på smalare stigar och en del spångar. Avslutningen sker på lätt kuperad grusväg med sjöutsikt. Längs hela turen finns fina rastplatser, en del med slogbod och grillplats.


Hornbergarundan, 23,5 km

Underlag: Grusväg
Beskrivning: En rejäl runda som omfamnar hela Grönklitt. En fartfylld start för den som vill, med flera kilometer utförsåkning på grusväg ner till Hornberga. En fin by på kanten mellan storskog och tallhed. Efter Hornberga början en lång slakmota som passerar Grönklitts norrsida. Avslutningen in mot anläggningen är lättcyklad med liten kupering och raka grusvägar över myrar och i kanten av Rädsjön.


Toppturen, 13,9 km

Underlag: Asfalt/ Grusväg i slalombacke/grusväg
Karaktär: Kraftig kupering första kilometern på asfalt. Lite teknisk nedfart via slalombacke, i övrigt lätt teknisk men en del kupering.
Beskrivning Första kilometern går igenom anläggningen upp till toppen av Orsa Grönklitt. Belöning av uppförsbacken är en fantastisk vy över Orsasjön och Siljansbygden. Efter den tuffa inledningen fortsätter turen via slalombacken och grusvägar tillbaka till anläggningen. Avlutningen är lättcyklad både vad gäller kupering och teknisk svårighet.


Slalomturen / El-MTB-led, 2,1 km, 4,2 km och 7,1 km

Underlag: Slalombacke/Stig
Beskrivning: Precis som namnet avslöjar bjuder denna tur på en riktig utmaning. Rejäla utförslöpor i olika delar av det alpina systemet, dock inga som kräver annat än vanliga XC-cyklar. Även uppför blir det ordentligt tuff, inte speciellt tekniskt, men desto mer fysiskt. Slalomturen är en 7 km lång fysisk och teknisk utmaning även för den inbitne cyklisten.


Timmerholsrundan, 11 km

Underlag: Stig/grusväg/asfalt
Beskrivning: Precis som alla turer som passerar Fryksås bjuder Timmerholsrundan på fantastisk utsikt och fikamöjligheter. Rundan har en längre stigning upp mot Fryksås samt några kortare partier med teknisk cykling. Underlaget varierar mellan naturliga stigar, grusvägar och avslutas med ett litet längre asfaltsparti.


Nybodsturen, 15,2 km

Underlag: Stig/grusväg
Beskrivning: En delad tur som byter skepnad efter halva sträckan. Inledningen är lite tekniskt på bredare naturlig stig med varierad kupering. Passagen av Nybodarna bjuder på mysig ängscykling innan det bär ordentligt utför ner mot Hornbergavägen. Andra halvan är i huvudsak grusväg och svagt uppför. Passerar alpinområdets norra delar innan den vänder tillbaka upp mot anläggning på lite trixig stig. En fin tur för den som vil ha lite utmaningar och motlut. 


DSC_1546_-_webb_65393.jpg  28I7051_-_webb_108824.jpg