image

Längdspår i Orsa Grönklitt

Skidspår - i hjärtat av Dalarna

Söker du efter de bästa skidspåren i Dalarna, då har du kommit rätt. Längdspåren i Orsa Grönklitt är väl kända för sin höga kvalitet och rankar sig bland Sveriges bästa, vilket drar både landslagselit och motionärer. 

Skidåkningen i Orsa Grönklitt är en fantastisk upplevelse, var sig du söker en trevlig familjetur, tränar för kommande lopp eller bara vill ta dig en tur på tu man hand.

Under högsäsong hittar ni över tretton mil välpreparerade skidspår genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog, vilket har gjort att vi sedan länge är ett officiellt Vasaloppscenter och kan erbjuda perfekt träning inför kommande Vasalopp. Här hittar du kuperade elitspår varvat med lättåkta vägspår, fjällterräng, myrar och mysiga skogsspår. De allra flesta längdspåren utgår från Längdcentrum och skidstadion. Därifrån finns det även transitspår till Östspåren och de kortare rundorna. I de allra flesta av våra spår finns det även utmärkta möjlighet för att utöva skateåkning. 

I Orsa Grönklitt hittar ni längdspår som passar alla i familjen, oavsett vilket nivå man ligger på och vilket mål man har med sin åkning. Inför vintern 2022 invigde vi Bärras skidlekplats, ett perfekt ställe för barn att börja sin karriär inom längdskidor på. 

Har ni funderingar kring spår eller andra frågor finns vår fantastiska personal på Längdcentrum till förfogande. Längdcentrum ligger alldeles i anslutning till skidstadion. 

Tänk på att skidspåren påverkas av väder och vind, så undersök gärna förhållandena och spårstatus innan du ger dig ut på skidturen.

Våra skidspår

Myrspår

Bjuder på rolig och omväxlande skidåkning med korta backar, öppna vyer och goda solchanser.

Vägspåren

Lättåkta spår med varierande kupering. Utmärkt för milslukande Vasaloppsåkare.

Elitspåren

Våra elitspår är några av Sveriges finaste tävlingsbanor, de är tekniska och mycket kuperade. Perfekta banor för hög puls och mjölksyra.

Östspåren

Storslagen skidåkning med fantastisk utsikt och storslagen natur. Måttligt kuperade rundor med några längre backar.

Karta över alla längdspår

Spårkarta

Välpreparerade längdspår i olika svårighetergrader, genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog. De allra flesta längdspåren utgår från Längdcentrum och skidstadion.

Spårtips från vår personal

Kvinnlig längdåkare i spåret

Böllingmyren - som en tur i fjällen

Efter 1,5 km på vägspåret mot Stormon öppnar sig ett fjälliknande myrområde där spåret går i ytterkanten längs den rogivande naturen. En platt profil som passar både nybörjare och staksugna Vasaloppsåkare.

Par som åker längdskidor i spår

Utsiktsspåret - spåret med bästa vyn

Med utgångspunkt från Råtjärn och Råtjärnsberget möter du omväxlande traditionell skidåkning i ett varierat skogslandskap i alla väderstreck. Kan kombineras med Stug- eller Limbyspåret för en längre runda.

Ryggarna på två längdåkare som diagonalar i skidspåret

Du som söker en lång tur - 30 km långspår

Starta med Nallerundan 1,9 km och fortsätt ut på Gröna milen i ca 7,5 km. Ta sedan stickspåret över till vägen och fortsätt med Kallbolsrundan hela vägen tillbaka. Det blir ett fint långspår på ca 30 km

glad kvinnlig längdskidåkare

Skejtåkning med fantatisk vy

Utsiktsspåret är riktigt fint att skejta på då det är lagom kuperat och man får en grym utsikt på köpet. 

Trivselregler i spåren

Par som åker längdskidor i spår i skog

Vem går ur spår?

Kommer du med högre fart än den som åker framför dig och vill passera är det du som åker snabbare som ska byta spår för att göra en omkörning.

AA107599

Högertrafik

I skidspåren gäller högertrafik. I spåren finns det tydligt skyltning om åkriktning. Våra spår är av typen rundspår, vilket för att du möts på ett antal ställen ute i spåren och där tillämpas högertrafik. 

28I8020 Stor (161422)

Promenera ej i spåren

För att få bästa möjliga kvalitet på skidspåren packar vi natursnön innan vi drar spår. Promenader, löpning och cykel är därav inte tillåtet i spåren när de är preparerade och packade. 

Vallatips och spårinformation

Här hittar du uppdaterad spårinformation och dagens vallatips.