image

Längdåkare

Snösäker längdskidåkning

Längdåkningen i Orsa Grönklitt är känd som en av Sveriges bästa med längdspår av högsta kvalitet och ett Längdcentrum i toppklass.

Med bara några timmar från Stockholm och för många aspirerande längdskidåkare från hela Mellansverige, är Orsa Grönklitt en perfekt destination för att vässa tekniken eller kanske prova för första gången. Dessutom på äkta snö, sån som faller från himlen – inte maskiner.

Vasaloppet är vår tradition, och många av våra tränare och instruktörer håller toppklass. Service, modern skidskola, närhet och perfekta spår gör att allt fler längdåkare hittar till Orsa Grönklitt – där du även får hjälp att hitta utrustningen som passar just dig. Du åker dessutom bland alpina backar, vilket gör att alla i familjen kan göra det de tycker bäst om.

Våra längdspår är kända för sin höga kvalitet, vilket drar både landslagselit och motionärer. Våra 13 mil välpreparerade spår genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog har gjort att vi sedan länge är officiellt Vasaloppscenter. Det är kuperade elitspår varvat med lättåkta vägspår, fjälliknande myrspår och mysiga skogsspår.

På Längdcentrum har många arbetat med skidor hela livet och finns här för att hjälpa dig att hitta de allra bästa förutsättningar för just dina önskemål och din skidåkning.

Manlig längdåkare som skejtar

Våra spår

I Orsa Grönklitt kan du under högsäsong som mest njuta av 130 km varierande längdspår genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog. Här hittar du spår för barn, från nybörjare och motionär till elit. 

Kvinlig längdåkare med hund i Hundspåret i Orsa Grönklitt

Trailpass i Orsa Grönklitt

Varje år investerar vi stora belopp för att kunna erbjuda längdåkning av högsta klass i Orsa Grönklitt. Just därav är spåravgiften vi får in en viktigt del i vår satsning på att utveckla längdprodukten till att kunna bli ännu bättre.

Lucka22

Längdskidskola

Tillsammans med våra duktiga instruktörer kan du vässa din teknik, förbättra diagonalåkningen, lära dig skate eller få välbehövliga tips för att förbättra din tid i Vasaloppen. Varje lektion är unik och anpassas efter åkarens förutsättningar. 

Skidor 365 dagar om året i Orsa Grönklitt

Två rullskidåkare som kämpar sig upp för backen i Orsa Grönklitt

Rullskidor i Orsa Grönklitt

I Orsa Grönklitt kan du träna din skidåkning 365 dagar om året. Rullskidor ger en otroligt bra träning för hela kroppen, det är väldigt roligt och ger dig möjlighet att slipa på skidtekniken även sommartid. Genom att byta snön mot asfalt och fortsätta träna med rullskidor även under sommarsäsongen kan du bibehålla och jobba på att utveckla tekniken, konditionen och styrkan.

Tips för längdåkare

Längdinstruktör som filmar en längdåkare

Filmning

Precis som landslagen så kan du få hjälp av filmning för att ta din skidåkning till en ny nivå. Filmningen är ett väldigt pedagogiskt sätt att förklara olika faser och detaljer i tekniken och ger en direkt feedback som är svår utan bild.

Vallaburkar till försäljning på rad i hylla

Vallatips

Att ha rätt valla på skidorna gör skiddagen ännu bättre. Ta en titt på dagens vallatips om du är osäker på vilken valla som gäller. Du kan även lämna in dina skidor för vallaservice. Lämna in dina längdskidor på Längdcentrum, så hjälper experterna dig.

28I5951 Stor (108865) (1)

Tur till Toppstugan

Gör skidturen till en ny upplevelse genom en topptur till Toppstugan. Från Längdcentrum följer du transitspåret förbi Bärras skidområde. Fortsätter över vägen till stugspåret och avslutar sedan med antingen Utsiktsspåret eller stugspåret upp till Limbygården och den övre parkeringen.

AA101140

Testa först, köp sen

Längdcentrum - en butik i toppklass vid spåret, med en unik möjlighet att testa din produkt innan du väljer om du vill köpa. För att en skida skall bli perfekt för just dig, så räcker det inte med att mäta spann och genom rätt vallning. På Längdcentrum får du skidan monterad och vallad för en provtur innan du köper den. Med 10 meter till spåret så blir proceduren en naturlig del av ett kvalificerat köp.

Kvinnlig personal som slipar längdskidor på Längdcentrum i Orsa Grönklitt

Ett längdcentrum i världsklass

Välkommen in till Längdcentrum, precis intill spåren. Här hjälper gärna vår kunniga personal dig med all tänkbar service. På Längdcentrum finns allt du behöver för längdskidåkning och vår personal hjälper dig gärna hitta rätt utrustning från topp till tå.