Sagan om Blåbäret Bärra

Blåbäret Bärra är den populära och mycket busiga maskoten som bor i Blåbärsskogen i Orsa Grönklitt. Bärra bodde från början i en helt vanlig skog där fanns det massor av roliga saker att upptäcka och äta såsom myror, mossa, bär och svamp.

 

Eftersom Bärra från början var ett helt vanligt blåbär så fick han och de andra blåbärskompisarna akta sig noga när barnen var ute i skogen och lekte. De var ju precis som vanliga blåbär, mycket små där intill marken och riskerade både att bli trampade på – kanske till och med uppätna! Bärra och de andra bären lärde sig därför att gömma sig från skogens faror bland blåbärsriset.

En dag träffade Bärra en snäll liten vätte i skogen. De började prata om livet bland träden, mossan och svampen och Bärra berättade om sina och blåbärskompisarnas problem med barnen. Vätten kom då på en idé; hur vore det om Bärra blev stor som en jätte? Bärra blev såklart jätteglad av tanken! Sagt och gjort, Vätten gjorde det lilla blåbäret Bärra lika stor som en människa.

Nu när Bärra var så stor behövde han inte oroa sig längre för att bli uppäten eller trampad på i Blåbärsskogen. Bärra och Vätten gjorde tillsammans ett superroligt skidområde i Orsa Grönklitts skogar och döpte det till just, Blåbärsskogen. Här kan du möta Bärra och ett helt gäng av hans roliga kompisar. Möt små trädblåbär som spanar på alla barn som kommer, blåbär som åker snowboard och några som gillar att sjunga. Gammelblåbäret har bott där längst och håller ordning och reda, men passa dig för det busiga trollblåbäret som kastar snöbollar på alla som åker förbi! Bärra har också en massa spännande djurkompisar, bland annat leoparder, isbjörnar och vargar.

Bärra kan inte prata så som vi människor, utan pratar bara det hemliga blåbärsspråket. Däremot gör han gester, älskar kramar och har många vänner som kan tolka åt honom.

Ibland är Bärra ute på äventyr på andra platser och hittar på upptåg så håll utkik på allt från campingar till fjällanläggningar efter vår busiga maskot. Bärra har alltid en massa skojsiga äventyr på gång – häng med på Blåbäret Bärras äventyr!