Bärras bästa tips för att åka i backarna!

  • Ploga  

  • Parallella skidor  

  • Snowboard  

  • Åka lift  

  • Bärras rullband  

Ploga

När man plogar så tänk på att böja lite på benen. Stå på båda fötterna i pjäxorna och få ihop skidorna fram och tryck ut hälarna så skidorna får en form av en pizzaslice eller glasstrut. Man kan sätta händerna på knäna eller hålla händerna framför sig. Ha blicken framåt.

Bärra-plogar.jpg

Parallella skidor

När man vågar åka med lite mer fart åker man med skidorna bredvid varandra som två glasspinnar. När man svänger så kan man antingen göra en sladdande sväng eller en carvingsväng med hjälp av kanterna på skidorna. Händerna håller du framför dig eller tar hjälp och vrider med åt det håll du ska svänga åt i de stora svängarna.

Bärra-Slalom.jpg

Snowboard

Att åka snowboard kan kännas lite konstigt att sitta fast med båda fötterna. Tänk på att ha tyngden på det främre benet. Böj på benen och vrid överkroppen åt det håll du ska åka åt. Använd armarna och visa tydligt åt vilket håll du ska åt. Håll blicken långt bort och titta inte ner i snön.

Bärra-Snowboard.jpg

Åka lift

När man börjar åka lift kan det vara lättast att hålla i knappen så blir avstigningen lättare innan man vant sig att flytta fötterna med skidor på sig. När du ska kliva på liften se till att skidorna pekar rakt upp i liftens färdriktning. Titta över axeln och vrida runt överkroppen, titta på liften på den sida som liften kommer, sträck händerna mot liften och sätt knappen mellan benen/under rumpan eller håll i knappen. Sitt inte på knappen då blir snöret längre, stå still på skidorna med vikt på båda fötterna och låt liften dra dig upp längs backen. När du kommer till avstigningen, tryck ner/bort liftknappen från kroppen och släpp den. Åk/gå snabbt åt sidan så inte nästa liftåkare släpper sin knapp på dig.

Bärra-Lift.jpg

Bärras rullband

Glid upp på rullbandet och håll skidorna bredvid varandra på rullbandet. Stå still med vikt på båda fötterna och håll balansen. När du kommer till toppen på rullbandet, glid av det och gå snabbt åt sidan så inte den som kommer bakom dig åker på dig.

Bärra-åkband.jpg