Orienteringstriangel i trädet - följ den spännande banan i Orsa Grönklitt

Orientering

Orientering

Orsa Grönklitts terräng är omväxlande och varierad, perfekt för orientering.

Orientering är en träningsform och idrott där man med hjälp av karta och kompass hittar olika kontroller som är markerade på en karta. Kontrollerna är skärmar i vitt och orange, vilket gör dem lätta att hitta ute i terrängen. 

Hos oss i Orsa Grönklitt finns det goda möjligheter för att träna orientering. I söder ner mot Fryksås finns ett lättlöpt tallhedsområde. I väster, myrmarksområde med småkuperade holmar och skogstråk. I norr finns tunga sluttningar och krävande terräng. Vi anordnar även läger efter förfrågan. 

Här finns även flera kontroller att hitta för dig som kämpar med att hitta kontroller i appen "Hitta ut". 

Orienteringskarta och utrustning finns att köpa på Längdcentrum. 

Interiörbild från Längdcentrums sommarbutik i Orsa Grönklitt. Rullskidor, löpskor och kläder på väggen!

Längdcentrum - sommarens aktivitetscenter

Längdcentrum är sommarens aktivitetscenter där du kan prova på spännande aktiviteter som SUP, kanotpaddling och fiske. Här finns också möjlighet att boka guidade turer och få tips och råd om orientering. 

Välkommen in!

Familjen i harmoni - mamma, pappa och barn vandrar tillsammans i Orsa Grönklitts vackra skogar och njuter av naturen tillsammans.

Hitta ut

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med familjen! 

Springande ben med vy över Orsasjön i Orsa Grönklitt

Läger

Vill ni ha ett träningsläger som är helt anpassat efter era önskemål? Då har ni kommit rätt! På Orsa Grönklitt har vi de bästa förutsättningarna för att skapa ett träningsläger utöver det vanliga. Kontakta oss så hjälper vi er att skräddarsy ett läger som passar just er.

HA0576 Stor (466315)

Nybörjar tips för orientering

- Studera kartan innan du börjar: Innan du påbörjar din bana, ta lite tid att studera kartan och bekanta dig med dess funktioner, såsom skalan, symbolförklaringen och höjdkurvorna.
- Planera din rutt: Planera den bästa rutten till varje kontrollpunkt, med hänsyn till terrängen, avståndet och svårighetsgraden.
- Använd din kompass: En kompass är ett viktigt verktyg för orientering, och du bör kunna använda den på rätt sätt.
- Titta upp och omkring dig: Under orientering är det viktigt att hålla huvudet uppe och titta omkring dig för att hitta landmärken och terrängfunktioner som kan hjälpa dig navigera.
- Öva, öva, öva: Orientering är en färdighet som kräver träning för att bemästras. Börja med enkla banor och arbeta dig upp till mer svåra banor.