Mountainbike (MTB)

Cyklingen i Orsa Grönklitt erbjuder en stor variation. Välj mellan rejäla backar både uppför och utför, eller lättcyklade skogsstigar och mysiga grillplatser. Vare sig du motionscyklar eller bara vill ta en skön tur med familjen finns utbudet. På Längdcentrum kan du hyra nya mountainbikes och vanliga vuxen- och barncyklar från Monark och Bianchi för fina turer på små grusvägar i vildmarken. Välj egna turer eller följ våra märkta leder. 

Biking Dalarna

Orsa Grönklitt är en del av cykelnätverket Biking Dalarna. Tillsammans med 6 andra destinationer är Grönklitt en del av Sveriges största cykelparadis. Läs mer här!

Våra märkta cykelleder

Samtliga leder utgår från Längdcentrum där även cykeluthyrning, verkstad och sportshop finns. 
De flesta lederna är blå men av väldigt olika karaktär. Några slingrar sig kring anläggningen med närliggande Rädsjön och Rovdjursparken i blickfånget. Medan andra tar cyklisterna ut i den riktiga vildmarken med ett lugn och storhet som är svår att beskriva men fantastisk att uppleva. 
Alla cykelleder startar och slutar vid Längdcentrum

Fryksås tur och retur, 3,5 km

Underlag: Grusväg
Karaktär: Teknisk enkel med en längre backe upp mot Fryksås.
Beskrivning: En lättcyklad och trevlig familjetur till fäboden Fryksås.  I Fryksås finns både café och restaurang. 

Konstsnörundan, 4km

Underlag: Eljusspår/grusväg
Karaktär: Teknisk enkel men en del kupering
Beskrivning: Likt en berg och dalbana kring rovdjursparken går Konstsnöslingan. Vintertid vårt snösäkraste spår. Sommartid en kuperad cykelslinga med flera fina pulshöjande backar och snabba utförslöpor. Rundan kan även kortas av till en 1,5 km tur, mindre kupering och mer varierad cykling. Men då försvinner möjligheten att få se en skymt av Sveriges enda isbjörnar i Polar World.

Fryksåsrundan, 6 km

Underlag: Stig/grusväg
Karaktär: Varierad cykling i finns tallskogsmiljö. 
Beskrivning:  En rolig och varierand tur med både fantastisk utsikt, fikamöjligheter och spännande single track. Längs vägen finns även möjligehet till grillning. Underlaget varierar mellan naturliga stigar, grusvägar och handbyggda singel tracks. 

Rädsjöturen, 6 km

Underlag: Stig/grusväg
Karaktär: Första kilometern lite teknisk med sten och spångar, i övrigt lättcyklad.
Beskrivning: En varierad tur runt den vackra Rädsjön. Första kilometrarna går på smalare stigar och en del spångar. Avslutningen sker på lätt kuperad grusväg med sjöutsikt. Längs hela turen finns fina rastplatser, en del med slogbod och grillplats.

Hornbergarundan, 25km

Underlag: Grusväg
Beskrivning: En rejäl runda som omfamnar hela Grönklitt. En fartfylld start för den som vill, med flera kilometer utförsåkning på grusväg ner till Hornberga. En fin by på kanten mellan storskog och tallhed. Efter Hornberga början en lång slakmota som passerar Grönklitts norrsida. Avslutningen in mot anläggningen är lättcyklad med liten kupering och raka grusvägar över myrar och i kanten av Rädsjön.

Toppturen, 12 km

Underlag: Asfalt/ Grusväg i slalombacke/grusväg
Karaktär: Kraftig kupering första kilometern på asfalt. Lite teknisk nedfart via slalombacke, i övrigt lätt teknisk men en del kupering.
Beskrivning Första kilometern går igenom anläggningen upp till toppen av Orsa Grönklitt. Belöning av uppförsbacken är en fantastisk vy över Orsasjön och Siljansbygden. Efter den tuffa inledningen fortsätter turen via slalombacken och grusvägar tillbaka till anläggningen. Avlutningen är lättcyklad både vad gäller kupering och teknisk svårighet.

Slalomturen, 7km

Underlag: Slalombacke/Stig
Beskrivning: Precis som namnet avslöjar bjuder denna tur på en riktig utmaning. Rejäla utförslöpor i olika delar av det alpina systemet, dock inga som kräver annat än vanliga XC-cyklar. Även uppför blir det ordentligt tuff, inte speciellt tekniskt, men desto mer fysiskt. Slalomturen är en 7km lång fysisk och teknisk utmaning även för inbitne cyklisten.

Nya leder sommaren 2017

Nu under våren/sommaren bygger vi nya leder runt i Grönklitt, Timmerholsrundan, 11kmcykling på stig och grusväg lagomt tekninsk och kuperad. Nybodsturen, 16km på lite små tekniska stigar och grusvägar medelsvår bana 

Cykeluthyrning
På Längdcentrum finns cyklar att hyra för både vuxna och barn. Njut av en cykeltur på våra cykelleder. Mountainbike Vuxen

Vuxen inklusive hjälm: 300kr/3tim 400kr/1dag 600kr/2dgr 800kr/3dgr 1000kr/4dgr 1200kr/5dgr 1400kr/ 5-7dgr

Junior inklusive hjälm: 150kr/3tim 250kr/1dag 400kr/2dgr 550kr/3dgr 700kr/4dgr 850kr/5dgr 1000kr/6-7dgr

Barn inklusive hjälm: 100kr/3tim 150kr/1dag 250kr/2dgr 350kr/3dgr 450kr/4dgr 550kr/5dgr 650kr/6-7dgr

Möjlighet att få en guidad cykeltur finns att boka, maila langdcentrum@orsagronklitt.se eller Längdcentrum 0250-462 06.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev
Outdoor och träning - Mountainbike (MTB) - ctl00_Wlist_VaderSommar_exvaderImage 11°C
Webbkamera
Bokning
Information

Facebok

You Tube

  • Öppna liftar
  • Öppna nedfarter20 /23
  • Snödjup20 cm
  • Spår60/100 km
Välkommen
Vind: Lugnt (0 - 0.2 m/s)
Uppdaterad: 2017-04-17 08:48:29

 

Sök och boka boende

I vår onlinebokning  kan du få en överblick över vilket boende som finns tillgängligt. Boendepriserna varierar beroende på när du vill komma, hur länge du vill stanna och vilken typ av boende du väljer. Får du ingen träff så kan det vara fullbokat eller så är perioden du söker inte bokningsbar.

Har du frågor eller vill ha information? Hos oss är du alltid välkommen att ringa på telefon 0250-462 00

 

Orsa Grönklitt

Box 133, 794 22 Orsa

Tel bokningen Grönklittsgruppen 0250-462 00
Tel Gästcenter i Grönklitt: 0250-462 12
Fax Gästcenter i Grönklitt: 0250-462 10
För allmänna förfrågningar: info@orsagronklitt.se