Stäng

Svenska Skidförbundet

skiTeamSweden_X-country_RGB.jpg

Svenska Skidförbundet är sedan många år en samarbetspartner till Orsa Grönklitt. Både genom läger för olika landslag, men även genom Svenska Skidförbundets barn och ungdomsläger som varje sommar lockar ett 80-tal ungdomar till Orsa Grönklitt.

Reportage från Utvecklingslandslagets läger i juni 2016.

Orsa Grönklitt erbjuder fantastisk terräng för träning

 

MOR_5858.jpg

Under en hel vecka har utvecklingslandslaget bott, ätit, umgåtts och tränat i Orsa Grönklitt.

– Det är få platser som är så kuperade och lämpade för hård träning som Orsa Grönklitt, berättar Fredrik Uutisalo, ledare i landslaget.

Vädergudarna har inte visat sig från sin bästa sida under veckan när det har regnat på utvecklingslandslaget som har haft första lägret för säsongen.

­– Det har varit mycket regn vilket innebär att vi mest har suttit i stugan och spelat kort eller bara umgåtts mellan träningspassen och måltiderna. Men det har inte gjort så mycket för vi har ju bott tillsammans och fått till en bra stämning i laget, säger Simon Lagesson.

Han tillägger skrattande att stämningen har bevarats trots ett och annat handdukskrig.  

 De 16 lovande skidtalanger som deltagit i lägret har bott i de två 12-bäddarsstugor som ligger nedanför Limbygården.

– Det är jättebra att ett nytt gäng får bo tillsammans i början så de lär känna varandra. Det känns som att vi har fått en sammansvetsad grupp här i Orsa Grönklitt, säger Fredrik Uutisalo.

 Träningen då?

Passen i terrängen runt Orsa Grönklitts skogar och vägar har i huvudsak bestått av rullskidor och löpning. Som tur är har gruppen fått hjälp av en lokal förmåga från Orsa SK.

– Under hela veckan har Fredrik ”Bysse” Byström varit med och visat var han brukar träna och det har varit en enorm tillgång. Tack vare Bysse så har vi fått en riktigt bra variation i träningen och han har visat oss alla sina smultronställen, berättar Fredrik Uutisalo.

Fredrik Byström tillägger att det är mycket givande att träna med de något yngre åkarna och att han faktiskt hänger med i backarna trots att han är en utpräglad stakåkare. 

MOR_5516.jpgEtt av de stående inslagen under veckan har varit den asfalterade backen från Orsa som leder åkarna hela vägen upp till Toppstugan i Orsa Grönklitt.

– Nu på förmiddagen har vi sprungit i fyra timmar och i eftermiddag ska vi åka rullskidor från Våmhus till Orsa Grönklitt så det blir många timmar idag, säger Karl-Johan Westberg som tog SM-guld i sprint i vintras.

Evelina Settlin från Harmånger är en annan lovande talang som är i Orsa Grönklitt under veckan.

– Vi kör ungefär två pass om dagen här i Orsa Grönklitt och det är väl något mer än de 20-timmarsveckor som det brukar bli normalt när man tränar ensam, säger Evelina Settlin.

Sammanfattningsvis kan man säga att skidtalangerna från olika delar av Sverige har fått en vecka med riktigt många tuffa höjdmeter och några ordentliga doser mjölksyra i ben och armar – det ser ljust ut för svensk skidåkning!