Snöbloggen


Orsa Grönklitt Ski Marathon 11/2

Torsdag 9/2 kl. 09.55

I helgen går Orsa Grönklitt Ski Marathon av stapeln. Tävlingen är Sveriges just nu största seedningslopp till Vasaloppet, och det går att välja att åka 42km eller 21km. Har du inte anmält dig än har du fortfarande chansen! Anmälan är nämligen öppen fram till starten kl.11.00 på lördag.

På grund av Orsa Grönklitt Skimarathon så kommer allmänheten att ha begränsad tillgång till spåren under lördagen. Spår som är öppna för icke tävlanden är spåren mot Fryksås, hund- & pulkaspåret, gula femman, stugspåret och utsiktsspåret. Gröna milen är öppen de första 7 kilometrarna och styrs sedan om via Böllingmyrspåret. Efter klockan 15.30 är alla spår tillgängliga. 

För er som bor på anläggningen och deltar i loppet: Vänligen låt bilen stå parkerad vid ert boende för att underlätta trafikflödet. Duscha gärna i stugorna så hjälps vi åt att hålla belastningen på omklädningsrummen nere. 

För anmälan och mer info om loppet, gå in på http://www.orsask.se/VARATAVLINGAR/OrsaGronklittSkiMarathon

skimaraton2.jpg

Längdtävlingar lördag 4 februari

Torsdag 2 februari kl. 15.25. 

I helgen så går två längdtävlingar av stapeln i Orsa Grönklitt. Klockan 10.00 startar Grönklittsstaffetten, en lagtävling på totalt 60km.  

Klockan 20.00 så går starten för den nya tävlingen Nattmarathon som är en klassiskt mara på 42km. Vi utlovar en spektakulär start med inslag av eld. Kom och upplev starten och heja på alla skidåkare ute i spåren under kvällen! 

Under lördagen kommer längdstadion och konstsnöspåret vara stängda. Bra att veta är även att elljusspåret kommer att släckas kl. 19.45 till förmån för nattmarathon. 

silva_alpha3844-smallewr.jpg

20 av 23 nedfarter öppna

Måndag 23 Januari kl. 18.21

Under förra veckan hände en hel del med spår- och pist-statusen i Orsa Grönklitt. Nu är alla skidspår förutom Limbyspåret preparerade och öppna för åkning. Längdspåren är mycket fina, så passa på att ta en tur i något av alla spår vi har att välja på! 

Även på alpinsidan skedde en hel del uppdateringar då både östsidan och skidskolebacken med tillhörande liftar öppnade för åkning. Det innebär att 20 av 23 nedfarter nu är öppnade för alpinåkning! 

Nya premiärer idag!

Fredag 6 Januari kl. 17.49

De senaste dagarnas kyla och snöfall har gjort att vi idag har kunnat premiäröppnat fler backar och spår. Idag öppnades äntligen Blåbärsskogen för säsongen, till vår egen maskot Bärras och alla barns stora glädje. Det var också stor glädje bland längdåkarna när äntligen Kallbolsrundan och Gröna Milen öppnade med mycket fina förutsättningar.

Imorse visade termometern på -26° Celsius i centrala Orsa, i Grönklitt visade termometern samtidigt -16° Celsius. En temperaturskillnad som man nästan inte kan tro är sann, men faktum är att Grönklitts höjder oftare har mildare väder än dalarna runt omkring.  

På söndag går Axa Skimarathon av stapeln i Orsa Grönklitt. Ett lopp som i år blivit fulltecknat med totalt 550 starter. Delar av spårsystemet kommer därmed att vara stängt för allmänheten mellan 10.50-14.00. Öppna spår är: Gröna milen, hund & pulka, Böllingemyren via Gröna milen och Fryksås ToR. 


God fortsättning!

Tisdagen den 3 Januari kl. 20:13

God fortsättning på det nya året! Julen och nyåret har varit härliga hos oss i Orsa Grönklitt med fina, om än något varma, vinterdagar och massor av härliga besökare. Temperaturen har pendlat mellan några plusgrader på dagarna och några minusgrader på nätterna under en relativt lång tid, vilket gett både längdspår och pister en fast och isig yta. Vi fick också påhälsning av julstormen Urd som med starka vindar gästade vårt område under juldagen och annandagen. 

Under början på veckan fick vi tillräckligt med minusgrader för att återigen kunna starta igång snökanonssystemet och vi kommer så länge minusgraderna håller i sig att komplettera med mer snö i backarna. Närmast prioriteras transporten vid Rovjursliften och Blåbärsskogen. Det ser ut som att minusgraderna håller i sig några dagar till framöver, vi håller tummarna!

Äntligen alpin premiär!

Onsdag 14 December kl. 14.38

Äntligen alpin skidpremiär i Orsa Grönklitt! 

Orsa Grönklitt har säkrat en vit jul för sina gäster. Snöläggare och pistmaskinister har arbetat hårt under den senaste tiden och har tillsammans lyckats skapa mängder med snö att fylla våra härliga backar med. 

- Vi kommer att erbjuda en alpin produkt som håller en skaplig kvalitet en vecka före jul och det var många år sedan vi har haft så mycket att erbjuda våra julgäster här på Orsa Grönklitt, säger Patric Ädel, driftschef för Orsa Grönklitt. 

I år kunde vi tjuvstarta åkningen i Norrbacken redan sista helgen i november, och Norrbacken har sedan dess hållit helgöppet. 

Lördagen den 17/12 öppnar ytterligare 8 stycken backar, och de backar som håller öppet från säsongspremiären är: 

 • Barnbacken
 • Söderbacken
 • Bananen
 • Mellanbacken
 • Losvängen
 • Transporterna till och från norr
 • Norrbacken
 • Berguven


De liftarna som håller öppet är: 

 • Centrumliften
 • Barnliften
 • Kalleliften
 • Söder knapp
 • Mellan ankare
 • Norr 1 och 2
 • Toppliften


Toppliften kommer att hålla öppet under premiärhelgen den 17-18/12, samt från den 23/12 och framåt. 

Vi hoppas på fortsatt bra väderförhållanden för snöläggning för att inom kort även kunna öppna upp Blåbärsskogen och Östbackarna. 

Lift-_och_piststatus_17nov.jpg

Nysnö i helgen!

Måndag 12 December kl. 14.47

Vinterlandet fortsätter att breda ut sig över Orsa Grönklitt. Under helgen har vi fått ca 15 cm nysnö och vi har därtill fått bra temperaturer för snöproduktion. Just nu ligger temperaturen på -6°C. Framsidans backar har tillräckligt med snö för nu och är utschaktade med pistmaskin. Det kommer senare kompletteras med mer konstsnö i bl.a. bananen. Snöläggningen har nu gått vidare till baksidan där Mellanbacken och transporterna mot norr prioriteras härnäst. Norrbacken har hållit ”tjuvöppet” under några helger, vilket har varit väldigt uppskattat av våra besökare. Längdspåren fortsätter att hålla bra standard med fina spår. Längdcenter var i helgen välbesökt med många glada skidåkare i spåren. 

Skridskopremiär och 40 km spårat

Fredag 2 december

Äntligen kan även skridskoentusiasterna fröjdas! Nu ligger 20–25 cm tjock is på Rädsjön och det är dags att slipa på skären! En bana för långfärdsskridskor drogs igår och skridskor går att hyra i Sportshopen.

Nu ligger även totalt omkring 40 kilometer spårade längdskidspår och senast i morse kördes Konstsnöspåret som är i toppskick! I backarna fortsätter snöproduktionen för fullt så länge det är minusgrader och vi längtar alla tills vi kan få åka igen till den alpina premiären. 

Mer snö!

Tisdag 29 november

Vi fortsätter att spruta snö i på maxfart i kanonerna så länge temperaturerna tillåter. Vi startade i söndags kväll och vidare i ett dygn. Nu fortsätter vi att hoppas på minusgrader och kör på så länge och mycket vi kan! 

Bra läge inför julen

Efter en inledning av vintern som bjudit på skidpropaganda i längdspåren och fina snöproduktions förutsättningar kan vi summera läget i Orsa Grönklitt enligt följande.

Trots att det på mornarna sista veckan varit flera plusgrader nere i Orsa så håller höjden (500 m.ö.h) oss kvar runt nollan uppe i Orsa Grönklitt.  Idag på morgonen var det nollgradigt och snöfall. 

Längdspåren håller fantastiskt bra klass, ny spårat och fräst på Konstsnöspåret, ca 3 km. Övriga spår som är öppna är i väldigt bra skick, men inte körde med fräs för att undvika att sten kommer fram. Totalt har vi 36 km skidspår öppet för tillfället. Övriga spår är packade med rulle och skoter, där behövs dock fortfarande några centimeter för att kunna öppna med bra kvalité. 

I backarna har snöproduktionen rullat på riktigt bra. Norrsidan har körts hela den kalla perioden och där har pistmaskinerna arbeta med snön den senaste veckan. I söder kom produktionen igång under förra veckan och framförallt slutet av veckan gav bra med snö både i Söderbacken och Bananen.
Snöproduktionsteamet känner sig lugna inför öppning enligt plan i mitten av december.

-  Det var många år sen som vi haft en så bra inledning på snöproduktionen som i år, säger Patric Ädel, ansvarig för snöläggningen.

-  Just nu ser vi inga problem i att öppna enligt plan, och redan till helgen öppnar vi delar av Norrbacken för Orsa Alpinas träning. fortsätter Patric.

Nu avvaktar vi en ny köldperiod som ser ut att komma mot nästa helg för att slutföra den alpina produkten och ha en fin produkt inför julhelgerna.

Vintern har startat i Orsa Grönklitt!

8 November klockan 7.52

Den senaste veckans vinterväder har förvandlat Orsa Grönklitt till ett vackert vinterparadis. Vi har fått ungefär 30 cm natursnö och upp till -10°C. En fantastisk start på säsongen helt enkelt! 

Snökanonerna går på Längdstadion och i Norrbacken och producerar i nuläget massor av högklassig konstsnö. Torsdagen den 3 November öppnade Vägspåret med 30 km preparerad natursnö, och samma dag öppnade även konstsnöspåret på 1,5 km. Vi kommer att fortsätta snöläggningen på konstsnöspåret, och om kallgraderna håller i sig kan vi öppna upp resterande del inom några dagar. 

Under slutet av förra veckan trycktes vägspåret med hjälp av rullar, och under söndagen kunde samma spår även pistas med maskin. Vi har idag 30 km fantastiskt hårda och fina spår för klassiskt och skate på vägarna och en riktigt fin 1,5 km-slinga med konstsnö för både skate och klassiskt. 

Lördagen den 12 November inleds tävlingssäsongen på riktigt med säsongens första skidtävling, Grönklittspremiären. Det är en skidtävling på 10 km, öppen för alla, ung som gammal, elit som motionär. Mer om tävlingen hittar du här http://www.orsagronklitt.se/sv/langdtavlingar/gronklittspremiaren__332

Vi i Orsa Grönklitt ser fram emot en fortsatt fantastisk vintersäsong! 

IMG_1942.JPG

Snöproduktionen fortsätter!

7 November Klockan 13.35

Idag har vi riktig vinter i Orsa Grönklitt, -10°C och friska vindar som biter i kinderna. Snöproduktionen fortsätter på längdcentrum och även snökanonerna i norrbacken går på högtryck. 

Snökanonerna är igång på stadion!

5 November Klockan 8.06

Idag har vi underbart vinterväder i Orsa Grönklitt, -4°C och lätt snöfall. Det är fortsatt mycket fina förhållanden på vägspåren och konstsnöspåret är nyspårat. Snökanonerna går på längdstadion och producerar mängder av snö.  


Vinterparadis

Fredag 4 november, 08:45

Från snökaos till stabilt och härligt vinterväder, morgonen bjuder på -6 grader och mulet. Fortsatt gott om snö i träden och en fantastisk inramning i naturen.

Förutsättningarna för klassisk skidåkning är fantastiska. 30km hårda fina spår och bra stav fäste i en riktig vintermiljö.
För skate är den utlagda slingan på 1,5km riktigt bra, vägarna kan på vissa delar vara lite ojämna.  
Förutom de 30km spår som öppnades igår, så har slingorna på skidstadion breddats och gett lite mer svängrum.

Dagens vallatips hittar ni här >>

Aktuell bild från skidstadion >>

Igår eftermiddag körde vi igång kanonerna på riktigt och de har fungerat riktigt bra under natten. 

Längdpremiär idag

3 November kl. 8.16

Idag har vi underbara förhållanden i Orsa Grönklitt, med -2,5°C och 30 cm snö. Klockan 8.30 öppnar Längdcentrum och skidspåren med 30 km preparerad snö. Konstsnöspåret på 1,5 km beräknas öppna under förmiddagen.

Ordinarie spårkort gäller.

Dagkort Vuxen  100 kr
Ungdom 7-15/pensionär 45 kr
Helg tor-sön Vuxen 350 kr Ungdom 7-15/pensionär  150 kr


Vallningstips: 
Glid. Swix LF 7.
Fäste. Ett lager grundvax t.ex. Swix VG 30, och fyra lager Swix VR 45. 

Läs mer om själva premiären

Välkomna till vintern i Orsa Grönklitt! 

Längdpremiär i morgon

2 november kl. 11.46

Orsa Grönklitt har förvandlats till ett riktigt vinterlandskap. De senaste dagarna har det snöat totalt ca 30 cm och just nu har vi -1°C.

Klockan 8.30 imorgon, torsdag, öppnar vi Vägspåret och Kallbolsvägen, totalt ca 30km preparerad natursnö. Under torsdagen kommer även konstsnöspåret med ca 1,5 km sparad snö att öppna. 

Vintern är här!

1 November kl. 09.15

Snön har kommit till Orsa Grönklitt. Redan under natten mot tisdag och under hela dagen har det snöat, totalt har det kommit närmare 30 cm snö.  Under dagen har vi packat vägspåren och kommer under onsdagen ta beslut kring preparering inför helgen. Samtidigt har vi fortsatt med att lägga ut den sparade snön på stadion och 1,5 km slingan enligt plan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev
Information - Snöbloggen - ctl00_Wlist_VaderSommar_exvaderImage -5°C
snorapporten.png
Webbkamera
Bokning
Information

Facebok

You Tube

 • Öppna liftar
 • Öppna nedfarter20 /23
 • Snödjup35 cm
 • Spår100/100 km
Nypistade backar och nyspårade spår. Förhållandena är fantastiska. Varmt Välkomna
Vind: Svag (0.3 - 3.3 m/s)
Uppdaterad: 2017-03-29 08:15:14

 

Sök och boka boende

I vår onlinebokning  kan du få en överblick över vilket boende som finns tillgängligt. Boendepriserna varierar beroende på när du vill komma, hur länge du vill stanna och vilken typ av boende du väljer. Får du ingen träff så kan det vara fullbokat eller så är perioden du söker inte bokningsbar.

Har du frågor eller vill ha information? Hos oss är du alltid välkommen att ringa på telefon 0250-462 00

 

Orsa Grönklitt

Box 133, 794 22 Orsa

Tel bokningen Grönklittsgruppen 0250-462 00
Tel Gästcenter i Grönklitt: 0250-462 12
Fax Gästcenter i Grönklitt: 0250-462 10
För allmänna förfrågningar: info@orsagronklitt.se