Snöbloggen

Var med och följ utvecklingen kring snöläget.

Här på snöbloggen uppdaterar vi kring snöläggning, snöproduktion och läget i backar och spår under försäsongen.

Torsdagen den 22 november

God morgon. Härlig soluppgång idag. Snökanonerna går för fullt både på toppen och på skidstadion. Arbetet med att flytta snö från den sparade snöhögen vid Norrbacken till skidstadion och spåret fortsätter. Sedan återstår schaktning och preparering. Vi jobbar på för att kunna öppna Konstsnöspåret (1,1 km) i eftermiddag. 

 

Just nu är det -9 grader och det ser ut att bli en riktigt solig och fin dag.

Onsdagen den 21 november

I går blev det mildare väder på eftermiddagen och det har varit runt nollan mot minus idag. Nu sjunker temperaturen igen och det ser riktigt bra ut framöver. Ju kallare det blir desto mer snö kan vi producera. Som ni ser på bilden ser det ut att bli kallt, speciellt på nätterna. Då kommer vi att köra snökanoner både för längdspår och för den alpina delen.

 

Idag har vi börjat hämta mer sparad snö från snöhögen vid Norrbacken. Den kommer vi att lägga ut på Konstsnöspåret (1,1 km) för att få det klart till imorgon eftermiddag. Det verkar bli en fin och solig helg, välkomna!

Tisdagen den 20 november

Snökanonerna jobbar på för fullt och solen skiner. Imorse var det -9 grader och snöhögarna byggs på i bra takt. Vi fortsätter med snöläggningen och hoppas kylan håller i sig. Förhoppningsvis kan vi redan på torsdag öppna upp Konstsnöspåret (1,1 km).

 

Väderprognosen inatt visar mildare väder men att det sedan blir kallare nästkommande natt. 

Måndagen den 19 november

Äntligen!!

I natt kunde vi äntligen köra igång snökanonerna igen. På bilden ser vi de nya snökanonerna på skidstadion. Det behövs mer snö för att kunna återställa spåret på 1,7 km (Konstsnöspåret 1,1 km + en del av Vägspåret). Det är åkbart runt skidstadion i befintliga spår, som frusit, ca 400 m. Men åkning sker på eget ansvar. Målet är att ha spåret preparerat till helgen (24-25/11).

 

Just nu produceras det snö på skidstadion och i Söderbacken. Väderprognosen visar fortsatt kallt på nätterna. Håller väderprognosen vad den lovar kanske vi kan börja spåra innan helgen. Vi kämpar på!

Söndagen den 18 november

Nu verkar minusgraderna vara på G. Natten till idag låg temperaturen runt nollan mot minus. Inte tillräckligt kallt för att kunna köra igång snökanonerna, men nu känns det i luften att det är nära. Bilder visar snökanonerna i Söderbacken.

 

Längdspåret (1,7 km) är inte preparerat. Det går att skida runt skidstadion men åkning sker på eget ansvar.

Lördagen den 17 november

Härlig soluppgång vid Rädsjön idag! Foto: Harald Hasselblad.

 

Det ser ut att bli en dag med strålande solsken och plusgrader. Väderprognosen visar plus även imorgon. Längdspåret är fortfarande inte att rekommendera då det är väldigt smutsig snö och blött. Vi fortsätter vänta på minusgraderna, väderprognosen visar minusgrader natten till måndag. Vi hoppas de räcker till för att starta snökanonerna.  

 

Nyfikna hur det ser ut på skidstadion? Klicka här för att komma till webbkamera.

Fredagen den 16 november

Idag blåser det måttlig vind, ca 5 plusgrader och klart väder. Målet är att få åkbart längdspår till nästa helg. (24-25/11) Vi tittar på väderprognosen och det ser lovande ut i dagsläget, de spår minusgrader i början på nästa vecka. Vi hoppas så klart att detta stämmer så vi kan börja köra igång snökanonerna.

 

Arbetet med Multibanan runt Rädsjön fortsätter, multibanan beräknas vara klar hösten 2019. Bilden visar en del av banan. Läs mer om projektet här! 

Torsdagen den 15 november

Plusgrader, moln och dimma även idag. Arbetet med att återställa längdspåret (1,7 km) som vi planerar att ha spårat och klart till nästa helg, den 24-25 november fortsätter. Väderprognosen visar minusgrader i början av nästa vecka. Vi längtar och håller tummarna.

 

Det är även många förberedelser inför den Alpina premiären den 15 december. På bilder ser vi några av medarbetarna här i Grönklitt fixa med skyddsnätet nedanför pisten Örnen. 

Onsdagen den 14 november

Vi har fortfarande plusgrader och arbetet med att flytta producerad snö från de alpina backarna till längdspåret, där det fattas snö är påbörjat. Målet är att färdigställa och preparera spåret på 1,7 km till nästa helg, den 24-25 november. 

 

Vi har barmark och det går bra att cykla, springa och vandra. Asfaltsvägen upp till Grönklitt fungerar bra att åka rullskidor på. 

Måndagen den 12 november

På grund av det milda vädret så kan vi inte preparera spåret de närmsta dagarna. Det är åkbart runt skidstadion, men åkning sker på eget ansvar. 

 

Vi inväntar kallare tempraturer så vi kan fortsätta med snöutläggning och snöproduktion. 

 

 

 

Söndagen den 11 november

I fredags kom den nya pistmaskinen till oss. Tillsammans med de nya snökanonerna är den en investering för en mer hållbar utveckling av den alpina produkten. Pistmaskinen PistenBully 600 kommer att ge bättre arbetsmiljö och en miljövänligare pistning. 

 

Helgens väder blev inte vad vi hoppats på, mildväder och regn. Längdspåret på 1,7 km är fortsatt okej, men det har tagit hårt på spåren. Det är klistervalla som gäller. Välkomna.

Fredagen den 9 november

God morgon! Trots flera dagar med mildväder är spåret okej och det finns ingen risk för genomslag. Spåret består av Konstsnöspåret, 1,1 km och en del av Vägspåret. Totalt 1,7 km, som vi spårar varje morgon.

 

Vi hoppas så klart att kylan kommer snart så vi kan fortsätta med snöproduktionen. 

 

Idag kommer det en ny pistmaskin till den alpina verksamheten, en PistenBully 600 park. Förhoppningsvis får vi inom en snar framtid ta den i bruk.

Onsdagen den 7 november

Spåren är ok med tanke på omständigheterna!

 

I flera dagar har vi haft tjock dimma och hög luftfuktighet här i Grönklitt. Snön är blöt och det är klistervalla som gäller. Spåret är välbesökt, många som kickar igång säsongen hos oss, det är vi glada över! 

 

Måndagen den 5 november

Under helgen har vi haft många glada längdskidåkare. Spåret på 1,7 km har klarat skidtester, solsken och plusgraderna bra. 

 

Som ni säkert förstår kan vi inte förlänga spåret i dagsläget, vi inväntar minusgrader.

 

Spåret är nyspårat, välkomna!

 

Lördagen den 3 november

Härlig morgon med -1 grad och nyspårat spår. Spåret är 1,7 km. Solen tittar fram och det ser ut att bli en fin skiddag. På Längdcentrum idag finns leverantörer från Madshus och Swix på plats. Välkomna att testa årets produkter och ta del av fina erbjudanden.

 

Tack vare att Grönklitt ligger högt, får vi ofta kallare grader än vad väderprognoserna visar. Nu håller vi tummarna på ännu kallare väder.

Torsdagen den 1 november

I natt blev det minusgrader, spåret är riktigt fint och har klarat det milda vädret bra.

På kartan ser ni vad som är spårat.(svart linje) Konstsnöspåret (1,1 km) och sedan en bit in på vägspåret. Totalt är det 1,7 km spårat. Vi preparerar spåret varje morgon. Det går bra att åka både klassiskt och skejt. På grund av det milda vädret står snötillverkningen stilla just nu. Så fort det blir kallt igen kör vi igång snökanonerna. 

 

Välkomna till härlig skidåkning!

Onsdagen den 31 oktober

Spåret på 1,7 km är ok och vi preparerar det dagligen.

 

Som ni kanske förstår, står snöproduktionen stilla i dessa plusgrader. Nu kan vi bara hoppas på att det blir kallt snart igen, allt är förberett och klart för minusgrader. Mycket kan man styra över, men inte just vädret. 

 

I morgon ser det ut som solen vill titta fram, välkomna upp på en skidtur.

Tisdagen den 30 oktober

Snökanonerna har tillverkat snö hela helgen och under natten och morgonen idag har vi haft snöfall! 

Dessvärre har vi fått mildare temperatur, snökanonerna har därför inte producerat under dagen. Morgondagen ser ut att bli mild även den. Vi har nu 1,7 km skidspår att erbjuda. När det blir kallare igen kommer vi att börja schakta ut snöhögarna vi fått ihop.

 

Nu håller vi tummarna på att kylan kommer tillbaka inom kort!

Söndagen den 28 oktober

Vilken fantastisk helg det blev, skidåkning och minusgrader!

Snökanonerna går för fullt i både backar och spår.

Minusgraderna ser ut att hålla i sig under natten och även under morgondagen.

 

Vintertid i dubbel bemärkelse helt enkelt.

Fredagen den 26 oktober

Äntligen!

Morgonen startade med några minusgrader och de nya snökanonerna (Techno alpin TF10) på skidstadion som kan börja tillverka bra snö vid -2,5 gick en stund på morgonen. Snökanonerna (Techno Alpin TR8) i Söderbacken gick också en stund.

 

Vi har nu spårat 1,3 km och längdpremiären är i full gång. Arbetet med snöutläggningen fortsätter och vi ser framemot kallare väder, så att snötillverkningen kan fortsätta. 

Torsdagen den 25 oktober

Efter ett mycket bra arbete av alla inblandade så kan vi imorgon öppna för längdskidåkning. Vi öppnar spåret efter lunch och vi vill att ni respekterar att skidåkning i spåret innan lunch inte är tillåtet. Konstsnöspåret (1,1 km) och en bit av Vägspåret kommer att vara spårat för skejt och klassiskt. På kvällen imorgon körs en publikvänlig knockoutsprint mellan kl. 18.00–19.00. För övriga skidåkare är vägspåret öppet.

 

Kvalitén på snön är fin och vi fortsätter med snöutläggningen imorgon förmiddag. Vi hoppas att minusgraderna är på ingång, snökanonerna står redo att börja arbeta. Enligt prognosen ser det ut att bli kallare under helgen!

Onsdagen den 24 oktober

Pistmaskin, grävmaskin och lastmaskiner körde på för fullt i solskenet idag. Arbetet flyter på i bra tempo och varvet runt skidstadion är snart utlagt. 

 

Kvalitén på den sparade snön är bra. Den är betydligt "renare" i år än förra året.

 

Väderprognosen framöver visar just nu på fler minusgrader på nätterna.

Tisdagen den 23 oktober

Grönklitt var täckt med ca 1 cm nysnö imorse och det har varit minusgrader under natten. Vi har äntligen börjat schakta ut den sparade snön, nu väntar hårt och intensivt arbete för att få till fina längdspår tills på fredag.

 

Vi är laddade, som vi har längtat. Nu hoppas vi på fler nätter och gärna dagar med minusgrader.